Które produkty zawierają gluten i które mogą być zanieczyszczone glutenem?


Dieta bezglutenowa. Który produkt zawiera gluten?


Gluten mogą zawierać (przez dodatki lub zanieczyszczenie) 
mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w ogólnym handlu.

Poza tym:

  1. wędliny (szczególnie nasączone wodą i wypełniaczami), nawet wysokogatunkowe (gotowana szynka), konserwy mięsne; 
  2. kaszanka, pasztetowa, pasztet, wyroby garmażeryjne z mięsa (parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery);
  3. konserwy rybne z sosem i ziołami, krewetki, małże, ostrygi i kraby w sosach, surimi;
  4. produkty mleczne z owocami, dodatkami smakowymi i aromatem, zbożami lub ziołami, o obniżonej zawartości tłuszczu i produkty light, napoje czekoladowe, koktajle mleczne, kremy, bita śmietana, produkty mleczne wzbogacone w witaminy i składniki odżywcze, budynie;
  5. ser tarty lub pokrojony w kostkę, serki topione, śmietana z zagęstnikiem, wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników (błonnik pszenny), sery pleśniowe, ser z dodatkami (np. ziołowe), ser o obniżonej zawartości tłuszczu i light;
  6. masło, margaryna, olej roślinny, produkty do smarowania (z dodatkami np. ziołami, przyprawami), oraz dietetyczne i light;
  7. majonezy, gotowe sosy;
  8. gotowe produkty: sałatki z majonezem i dresingami, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach i słoikach, kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe;
  9. owoce suszone i kandyzowane (z taśmy produkcyjnej), wsady owocowe, owoce konserwowane (zawierające konserwanty, słodziki, wzmacniacze smaku, środki zakwaszające lub spulchniające, przyprawy), kandyzowane, jabłka z lukrem;
  10. guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony;
  11. dmuchany ryż, popcorn, płatki kukurydziane (przez słód jęczmienny), gotowa polenta i produkty z kukurydzy;
  12. produkty z ziemniaków: frytki, suche produkty ziemniaczane, gotowe produkty ziemniaczane (krokiety, kopytka, kluski ziemniaczane), smażone i pieczone produkty z ziemniaków (np. placki ziemniaczane, chipsy, paluszki), gotowe purée ziemniaczane;
  13. wszystkie słodycze, takie jak czekolada i czekoladki (szczególnie z dodatkami zbożowymi), cukierki, drażetki, krokanty, lukrecja, cukierki gumowe, nugat, ryżowe ciastka i krakersy;
  14. gotowe budynie, lody, kremy z orzechów i migdałów, syrop klonowy;
  15. wszystkie substancje słodzące, szczególnie aromatyzowane (np. glukoza), słodziki (też dla cukrzyka), cukier żelujący;
  16. sodka kuchenna, węglan amonu, suszone drożdże, cukier waniliowy, polewa czekoladowa, olejki zapachowe do ciast i aromaty, kolorowa żelatyna;
  17. niektóre kawy rozpuszczalne szczególnie aromatyzowane, witaminizowane herbaty, gorąca czekolada do picia, napoje mleczne i kakaowe, napoje owocowo-warzywne, napoje kawowe z cykorią, napoje izotoniczne, syropy do przyrządzania napojów, wody smakowe, whisky, alkohole z dodatkami smakowymi;
  18. migdały prażone, mieszanki z makiem i orzechami, mieszanka studencka;
  19. sól z dodatkami, gałka muszkatołowa, mieszanki przypraw (np. vegeta, curry);
  20. gotowe dodatki: chrzan, majonez, musztarda, keczup, sos rybny i sojowy, chutney, sosy w proszku, dipy i dresingi, octy ziołowe;
  21. zupy w proszku, niektóre kostki bulionowe.

Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe mogą zawierać dodatki z glutenem. Także kosmetyki.

Gluten zawiera większość zbóż: pszenica (i jej odmiany), jęczmień, żyto, pszenżyto, zwykły owies i wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Z natury gluten zawiera wiele gotowych produktów zbożowych:

  1. mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, bulgur, kasza jęczmienna (wszystkie rodzaje), kasze owsiane, muesli, płatki, otręby, kiełki;
  2. azjatyckie pszenne makarony udon i sōmen;
  3. zwykłe kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno–zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki;
  4. pieczywo nie oznakowane jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle);
  5. gotowe nieoznakowane wypieki suche: herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki, także ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera;
  6. bułka tarta, panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane;
  7. warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką;
  8. panierowane mięso i seitan;
  9. panierowane ryby (świeże i mrożone), smażone śledzie i rollmopsy;
  10. kawy zbożowe, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż;
  11. olej z kiełków pszenicy;
  12. ciasta i ciastka upieczone z zanieczyszczonych mąk lub z nieoznakowanym proszkiem do pieczenia (zawiera mąkę pszenną), słód jęczmienny;
  13. kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym;
  14. nieoznakowany sos sojowy;
  15. zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem lub z lanym ciastem;
  16. drożdże bio (suche i świeże), zwykły proszek do pieczenia;
  17. hydrolizowane białko roślinne, zastępnik mięsa seitan;
  18. komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne;
  19. wszystkie rodzaje piwa, nieoznakowany likier, grzane wino i poncz.

 

Artykuły powiązane:
Dieta bezglutenowa. Produkty naturalnie bezglutenowe
Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1
Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 2

Przepisy na wypieki dla diety bezglutenowej są zebrane na stronie Desery i wypieki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *