Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…

Które napoje pomagają na zaparcia?

Dla normalnej perystaltyki jelit potrzebne są płyny. W czasie zaparć trzeba pić ich dużo, nawet 2-3 l w ciągu dnia, głównie wodę, także gazowaną wodę mineralną, niesłodzone herbatki ziołowe, niesłodzone świeże soki owocowe lub warzywne.
Bakterie kwasu mlekowego w naturalnym jogurcie, serwatce, kefirze i zsiadłym mleku wspierają florę jelitową i trawienie, dlatego powinno się spożywać je (w umiarkowanych ilościach) zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo przy zatwardzeniu.
Naturalna kawa pobudza jelita do działania, lecz nie powinno się przesadzić z jej ilością, gdyż jednocześnie podrażnia delikatne ścianki jelit.

Których napojów trzeba unikać podczas zaparcia?

Kawa, czarna herbata i alkohol często działają silnie moczopędnie i mogą odwodnić organizm. Jeśli w pewnych sytuacjach nie można się bez nich obyć, powinno się zrekompensować skutki ich spożycia pijąc więcej czystej wody.
W czasie zaparć należy unikać picia mleka, które zawiera kazeinę, nierozpuszczalne białko powodujące zaparcia.
Także kakao, gorąca czekolada, czerwone wino, kolorowe napoje gazowane typu coca-cola zwalniają procesy trawienne.

Czerwone wino zawiera garbniki powodujące zatwardzenie, dlatego warto zastąpić je wytrawnym białym. Piwo w temperaturze nie niższej niż 10°C wspomaga procesy trawienne, natomiast silnie oziębione opóźnia je.

Artykuły powiązane:

Przepisy na świeże soki owocowe i warzywne na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *