Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…

Które napoje pomagają na zaparcia?

 

Dla normalnej perystaltyki jelit potrzebne są płyny. W czasie zaparć trzeba pić ich dużo, nawet 2-3 l w ciągu dnia, głównie wodę, także gazowaną wodę mineralną, niesłodzone herbatki ziołowe, niesłodzone świeże soki owocowe lub warzywne.
Bakterie kwasu mlekowego w naturalnym jogurcie, serwatce, kefirze i zsiadłym mleku wspierają florę jelitową i trawienie, dlatego powinno się spożywać je (w umiarkowanych ilościach) zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo przy zatwardzeniu.
Naturalna kawa pobudza jelita do działania, lecz nie powinno się przesadzić z jej ilością, gdyż jednocześnie podrażnia delikatne ścianki jelit.

Których napojów trzeba unikać podczas zaparcia?

Kawa, czarna herbata i alkohol często działają silnie moczopędnie, mogą odwodnić organizm i wysuszać masę kałową. Jeśli w pewnych sytuacjach nie można się bez nich obyć, powinno się zrekompensować skutki ich spożycia pijąc więcej czystej wody, najlepiej mineralnej.
W czasie zaparć należy unikać picia mleka (szczególnie gotowanego), które zawiera kazeinę, nierozpuszczalne białko powodujące zaparcia. Przyczyną zaparć u dzieci może być także alergia na białka mleka krowiego.
Także kakao przygotowane z wodą, gorąca czekolada, czerwone wino, napoje izotoniczne, mrożona herbata, kolorowe napoje gazowane typu coca-cola zwalniają procesy trawienne  i utrudniają wypróżnienie się.

Czerwone wino zawiera garbniki powodujące zatwardzenie, dlatego warto zastąpić je wytrawnym białym. Piwo w temperaturze nie niższej niż 10°C wspomaga procesy trawienne (najlepsze jest letnie), natomiast silnie oziębione opóźnia je.

Artykuły powiązane:

Przepisy na świeże soki owocowe i warzywne na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

3 odpowiedzi na „Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…

  1. Bogumiła A. mówi:

    Czy soczek z marchwi może powodować zatwardzenie? Mam takie wrażenie

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Przegotowany sok z marchwi (też soczki dla dzieci oferowane przez handel) ma działanie zatwardzające. Natomiast świeżo wyciśnięty sok z marchwi rozluźnia stolec i jest stosowany na zaparcie.

  2. miłośnik wina mówi:

    We Włoszech pije się wino codziennie. Z tego wynika, że wszyscy Włosi cierpią na zatwardzenie ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *