Kisiel owsiany z płatków

Dietetyczny kisiel owsiany dla zdrowia

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kisielu owsianego. Rady jak zrobić kisiel z płatków owsianych fermentowany z chlebem żytnim albo z kefirem. Przepisy: kisiel owsiany na wodzie lub mleku na nadwagę, odżywczy kisiel owsiany z owocami na wzmocnienie, zakwas z płatków owsianych, kisiel owsiany z suszonymi owocami przygotowany na zakwasie – na zaparcia, fermentowany kisiel owsiany na wzmocnienie, fermentowany kisiel z płatków owsianych na deser, fermentowany kisiel owsiany z kefirem w chorobach przewodu pokarmowego, fermentowane płatki owsiane z kefirem na nadkwasotę lub niedokwasotę…
Fermentowany kisiel owsiany jest bardzo odżywczy, bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy, minerały, enzymy i bakterie probiotyczne. Usprawnia działanie układu odpornościowego dostarczając organizmowi m.in. witaminy A i E, witaminy z grupy B, aminokwasy, lecytynę, potas, magnez, żelazo, fluor i inne.

Kisiel owsiany – właściwości lecznicze i zdrowotne

Kisiel owsiany jest silnym probiotykiem, wzmacnia układ odpornościowy. Przydatne substancje w jego składzie przyczyniają się do produkcji przeciwciał i hormonów, regeneracji tkanek.
Kisiel z płatków owsianych to dietetyczny posiłek dla osób zmagających się z nadwagą, ponieważ zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Aby skutecznie odchudzać się należy spożywać kisiel przygotowany na płatkach owsianych a nie na skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej.
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kisiel owsiany znajduje zastosowanie w profilaktyce różnych chorób. Kisiel owsiany bez dodatków jest stosowany dla oczyszczenia żołądka i wątroby. To doskonały środek na zapalenie żołądka – zmniejsza drażniące działanie soku żołądkowego, łagodzi ból.

Kisiel owsiany łagodzi zaparcia, pomaga w normalizacji pracy przewodu pokarmowego, działa ochronnie na śluzówkę jelit, wchłania gazy zapobiegając wzdęciom. Kisiel owsiany jest bardzo korzystny dla mikroflory jelitowej, dobrze oczyszcza jelita. W przypadku zaparć zaleca się stosowanie kisielu na płatkach owsianych a nie na skrobi ziemniaczanej.

Składniki fermentowanego kisielu owsianego obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi i ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Korzystnie wpływają na metabolizm cukrów, redukują wzrost poziomu glukozy we krwi, a tym samym zapobiegają występowaniu cukrzycy typu 2. Wspierają pracę trzustki, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.
Kisiel z płatków owsianych pomaga łagodzić procesy zapalne, oczyszcza organizm usuwając toksyny. Jest polecany także dla tych, którzy chcą oczyścić organizm ze szkodliwego działania alkoholu i nikotyny.  

Fermentowany kisiel owsiany działa przeciwstarzeniowo, pomaga zwiększyć aktywność fizyczną i pracę mózgu. Kisiel owsiany przygotowuje się z płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) poddanych fermentacji przez krótki czas. Otrzymany płyn podgrzewa się na małym ogniu mieszając drewnianą łopatką. Zaleca się spożywanie świeżego kisielu, ponieważ podczas przechowywania traci użyteczne właściwości i pogarsza się jego smak. Kisiel owsiany często podaje się z mlekiem.

Uwagi i przeciwwskazania dla spożywania kisielu owsianego

Można go spożywać w każdym wieku.
Nie zaleca się spożywania kisielu owsianego na kolację, ponieważ dodając energii „budzi” organizm.
Osoby z problemami z trzustką powinny stosować kisiel co najmniej raz dziennie.
Cierpiący na zapalenie ściany żołądka mogą spożywać kisiel nawet 3 razy dziennie.
Cukrzycy mogą spożyć dziennie najwyżej jedną porcję kisielu z płatków owsianych, oczywiście bez cukru.

Kisiel owsiany w diecie odchudzającej

Kisiel owsiany na wodzie to dietetyczny środek spożywczy wspomagający odchudzanie, zawiera mniej kilokalorii niż tradycyjna owsianka.
Dobra rada: kisiel owsiany może być przekąską lub można go spożywać przez cały dzień co 3 godziny po 3 pełne łyżki (50 ml).

Przepis na kisiel owsiany na wodzie
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych górskich
szklanka przegotowanej ciepłej wody

Grubo zmielone płatki sypie się do słoika, zalewa wodą i odstawia na noc. Rano zlewa się płyn przez złożoną gazę, podgrzewa i mieszając doprowadza do wrzenia (nie gotuje). Kisiel owsiany stosowany dla redukcji wagi nie jest słodzony ani cukrem ani owocami.

Przepis na kisiel owsiany na mleku
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka
Płatki przesypuje się do słoika i zalewa mlekiem. Rano wystarczy odfiltrować płyn, zagotować na małym gazie mieszając. Ostudzony przyprawić sokiem z cytryny.

Kisiel owsiany w diecie odżywczej
Dla wzmocnienia organizmu nie tylko po przebytej chorobie, dla dodania energii czy uzupełnienia braków soli mineralnych i witamin przygotowuje się odżywczy kisiel z płatków owsianych doprawiając go do smaku masłem, solą, miodem, cynamonem, wanilią, orzechami, rodzynkami, owocami..

Przepis na kisiel owsiany z owocami, odżywczy
Składniki:
szklanka płatków owsianych (w całości)
pół szklanki ulubionych owoców jagodowych
1,5 l wody
3 łyżeczki miodu lub 4 łyżeczki cukru
masło, oliwa albo olej lniany
Płatki owsiane górskie zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odstawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Następnie ponownie podgrzewać, dodać zmiksowane owoce, a kiedy woda zawrze ponownie odstawić do ostudzenia. Po godzinie odcedzić płyn przez sitko z drobnymi oczkami, posłodzić. Kisiel owsiany z owocami podaje się na ciepło lub na zimno.

Przepis na zakwas owsiany z chlebem żytnim albo z kefirem
Składniki:
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka wody
3 łyżki chudego kefiru (2,5%) lub piętka chleba żytniego
Płatki wsypać do garnuszka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Nie przykrywać. Zmniejszyć gaz i gotować nie dłużej niż 10 minut. Woda powinna odparować, ale płatki nie mogą się przypalić. Przełożyć je na sitko, aby resztka wody spłynęła. Ostudzone płatki przełożyć do słoja, zalać wodą z kranu tak, aby przykrywała je na wysokość 3-4 cm. Słój przykryć bawełnianą ściereczką. Aby przyspieszyć proces fermentacji, dodaje się kefir, piętkę chleba żytniego na zakwasie. Po 2 dobach całość mieli się blenderem, a następnie przecedza przez sitko wyłożone złożoną gazą.
Zakwas wlewa się do czystego słoika i wstawia do lodówki na 3-4 godziny. Gdy ciecz rozwarstwi się,  płyn z góry ostrożnie zlewa się i wykorzystuje do przygotowania delikatnego żurku, natomiast gęsty osad z dołu służy do przygotowania kisielu owsianego.
Dobra rada: zakwas przechowuje się w zamkniętych słoikach w lodówce przez 5-6 dni.

Przepis na kisiel owsiany z suszonymi owocami na zaparcia
Składniki:
zakwas
szklanka wody
suszone owoce (do wyboru: borówka brusznica, śliwki, morele albo figi)
olej lub oliwa
Do szklanki wsypać 2 łyżki suszonych jagód lub 3 suszone owoce, zalać gorącą wodą, po kilku minutach wodę odlać. Do garnuszka włożyć 3 łyżki zakwasu (lub więcej), zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia mieszając. Kisiel przełożyć do salaterki, dodać łyżeczkę oliwy i owoce.
Dobra rada: kisiel można zmielić blenderem na mus.

Fermentowany kisiel z płatków owsianych
Kisiel owsiany to nie tylko smaczne danie, ale także zdrowe i lecznicze. Kisiel z fermentowanych płatków owsianych jest szczególnie przydatny w chorobach przewodu pokarmowego, ponieważ delikatnie otula błonę śluzową żołądka, łagodząc i lecząc dolegliwości bólowe. Jest wyjątkowo korzystny przy wrzodach żołądka. Można przygotować go z mlekiem lub bez.

Fermentowany kisiel owsiany tradycyjny
Składniki na 3 porcje:
200 ml płatków owsianych górskich (niepełna szklanka)
500 ml przegotowanej wody (2 szklanki)
skórki chleba żytniego (najlepiej na zakwasie)
sól
ew. mleko do smaku

Płatki owsiane miele się grubo lub rozgniata, wsypuje do wyparzonego, dużego słoika, zalewa wodą, miesza i dodaje 2-3 pokrojone skórki chleba. Całość powinna stać pod przykryciem przez 1-2 doby do rozpoczęcia fermentacji. Jeśli chleb jest bez dodatków i konserwantów, w kuchni jest ciepło to proces fermentacji rozpocznie się szybciej. Zalane płatki miesza się od czasu do czasu.
Po pojawieniu się pianki na wodzie i pęcherzyków na powierzchni płatków ostrożnie wyjmuje się skórki chleba. Zawartość słoika trzeba energicznie wymieszać łyżką, następnie przez podwójną warstwę gazy zlać płyn. Delikatnie wycisnąć płyn z płatków, który pod względem gęstości przypomina mleko. Otrzymany płyn wystarczy doprawić solą do smaku i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając gotować na małym ogniu około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Płyn przelać do szklanek albo salaterek zostawić do ostudzenia. Kwaskowaty, gęsty kisiel owsiany konsystencją przypomina galaretkę lub budyń. Popija się go chłodnym mlekiem.

Fermentowany kisiel owsiany, deser na wzmocnienie
Składniki (porcja):
6-8 dag płatków owsianych górskich lub mąki owsianej
5 g masła
łyżeczka miodu lub cukru
szczypta soli
200 ml przegotowanej wody
200 g mleka
skórka z chleba żytniego na zakwasie
do smaku: dżem, owoce, jagody, syrop, miód, cynamon, bita śmietana…
Płatki owsiane górskie zmielić, zalać letnią przegotowaną wodą, wymieszać, przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić i wycisnąć wodę z masy. Do otrzymanego mleka owsianego włożyć skórkę z chleba żytniego i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przecedzić sfermentowany płyn, dodać do niego sól i cukier, a następnie gotować płyn na małym ogniu stale mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gorący kisiel owsiany wylać na talerz i ostudzić. Można posłodzić go miodem lub dżemem, udekorować kawałkami owoców…

Fermentowany kisiel owsiany z kefirem w chorobach przewodu pokarmowego
Dietetyczny kisiel owsiany z kefirem stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego. Okrywa uszkodzoną błonę śluzową, chroniąc ją przed agresywnym kwaśnym środowiskiem przewodu pokarmowego i negatywnym wpływem patogennych bakterii Helicobacter Pylori. Przy wrzodach żołądka zaleca się wypijać ciepły kisiel na pusty żołądek.

Fermentowane płatki owsiane z kefirem na nadkwasotę lub niedokwasotę
Składniki (3 porcje):
6 dag grubo zmielonych płatków owsianych górskich
1 dag drobno zmielonych płatków owsianych górskich
pełna łyżka kefiru naturalnego
400 ml przegotowanej wody
Płatki trzeba wymieszać, wsypać do litrowego słoika, zalać wodą i kefirem. Słoik przykryty pokrywką ustawia się na 2 dni w ciemnym i ciepłym miejscu, najlepiej w pobliżu kaloryfera. Drugiego dnia na powierzchni płatków powinny pojawić się bąbelki powietrza. Płyn zlewa się przez podwójnie złożoną gazę na sitku do czystego, najlepiej szklanego pojemnika z pokrywką. Ten delikatny płyn stosuje się na nadkwasotę.
Aby uzyskać
płyn stosowany na niedokwasotę te same płatki zalewa się 400 ml przegotowanej wody, energicznie miesza i ponownie filtruje do innego pojemnika.
Oba płyny najwartościowsze są podgrzane najwyżej do temperatury 45°C. W wyższej niszczone są dobroczynne bakterie mlekowe. Napój przyjmuje się małymi łykami na pusty żołądek. Każda porcja musi być świeżo przygotowana.
Zdrowi mogą zmieszać oba płyny i wykorzystać je do przygotowania odżywczego kisielu: otrzymany płyn gotuje się na małym gazie do żądanej gęstości. Do smaku dodaje się sól albo cukier, cynamon, owoce…

Artykuły powiązane:
Niesłodzone soki warzywne i owocowe usuną zaparcie.
Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…
Domowe sposoby na zaparcia. Pijemy w rytmie dnia.



Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *