Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…

Które napoje pomagają na zatwardzenie?

 

Dla normalnej perystaltyki jelit potrzebne są płyny. Przy zaparciach trzeba pić ich dużo, nawet 2-3 l w ciągu dnia, głównie wodę, także gazowaną wodę mineralną, niesłodzone herbatki ziołowe, niesłodzone świeże soki warzywne i owocowe nieklarowane (poza jabłkowym, winogronowym, śliwkowym).
Bakterie kwasu mlekowego w naturalnym jogurcie, serwatce, kefirze i zsiadłym mleku wspierają florę jelitową i trawienie, dlatego powinno się spożywać je (w umiarkowanych ilościach) zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo na zatwardzenie. Fermentowane mleczne napoje powinny być jednak bardzo świeże, najwyżej 1-2 dniowe.
Świeża naturalna kawa pobudza jelita do działania, lecz nie powinno się przesadzić z jej ilością, gdyż jednocześnie podrażnia delikatne ścianki jelit.

Których napojów trzeba unikać przy zaparciach?

Mocna kawa, mocna czarna herbata i alkohol często działają silnie moczopędnie, mogą odwodnić organizm i wysuszać masę kałową. Jeśli w pewnych sytuacjach nie można się bez nich obyć, powinno się zrekompensować skutki ich spożycia popijając  je czystą wodą, najlepiej mineralną.
Przy zaparciach należy unikać picia mleka (szczególnie gotowanego), które zawiera kazeinę, nierozpuszczalne białko powodujące zaparcia. Powinno się szczególnie unikać tłustego mleka i śmietany. Przyczyną zaparć u dzieci może być także alergia na białka mleka krowiego.
Także kakao przygotowane z wodą, gorąca czekolada, czerwone wino, napoje izotoniczne, mrożona herbata, słodzone soki z kartonów, kolorowe napoje gazowane typu coca-cola zwalniają procesy trawienne, utrudniają wypróżnienie się wywołując zatwardzenie.

Świeży sok jabłkowy i winogronowy powodują często silne wzdęcia zatrzymujące masę kałową w jelicie. Lekkie zatwardzenie powoduje świeży sok z wiśni i brzoskwiń.  Przy zaparciach powinno sie także unikać soków z cierpkich gruszek, pigwy, czerwonych borówek, czarnych jagód, malin, dyni ponieważ zawierają dużo pektyn zagęszczających stolec. Z tego samego powodu osoby cierpiące na zaparcia nie powinny pić naparów z liści malin, poziomki, borówki czernicy, babki lancetowatej, szałwii, majeranku.

Także picie lepkich syropów i słodkich kompotów nie jest dobrym sposobem na zatwardzenie.

Czerwone wino zawiera garbniki powodujące zatwardzenie, dlatego warto zastąpić je wytrawnym białym winem, pobudzającym procesy trawienne. Piwo w temperaturze nie niższej niż 10°C wspomaga procesy trawienne (najlepsze jest letnie), natomiast silnie oziębione opóźnia je, powodując problemy z wypróżnianiem się.

Artykuły powiązane:

Przepisy na świeże soki owocowe i warzywne na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

5 odpowiedzi na „Nie wszystkie napoje pomagają w czasie zaparcia…

  1. witaminka mówi:

    Jabłko mogę zjeść, ale po wypiciu soku jabłkowego mam zatwardzenie… katastrofa! 🙁

  2. Bogumiła A. mówi:

    Czy soczek z marchwi może powodować zatwardzenie? Mam takie wrażenie

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Przegotowany sok z marchwi (też soczki dla dzieci oferowane przez handel) ma działanie zatwardzające. Natomiast świeżo wyciśnięty sok z marchwi rozluźnia stolec i jest stosowany na zaparcie.

  3. Florek mówi:

    Pouczający artykuł, będę zaglądał częściej

  4. miłośnik wina mówi:

    We Włoszech pije się wino codziennie. Z tego wynika, że wszyscy Włosi cierpią na zatwardzenie ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *