Jak gotować wołowinę? Serce wołowe

Jak ugotować serce wołowe?


Jakie serce wołowe kupić? Jak przechowywać serca wołowe? Jak czyścić serce wołowe? Jak długo gotować serce wołowe, aby było miękkie? Jak gotować serce wołowe? Przepisy na gotowane serce wołowe, farsz z serca wołowego do naleśników, gulasz z serca wołowego…

Świeże serce wołowe ma lekko słodkawy zapach, jednolity ciemnoczerwony kolor (nie może być jasnoczerwone ani brązowe). Pokryte jest umiarkowaną ilością tłuszczu o żółtawym odcieniu, na jego powierzchni nie mogą występować żadne plamy, wgniecenia, śluz ani nalot. Tkanka jest gęsta, po naciśnięciu palcem nie pozostaje wgłębienie. W komorach świeżego serca wołowego powinny być ślady krwi.
Waga serca zależy od płci i wieku zwierzęcia. Średnia waga serca wołowego wynosi 1,5 kg – 2 kg. Serca o bardzo dużej masie, dużej ilości żółtego tłuszczu są bardzo twarde i mało smaczne.

Przechowywanie serca wołowego
Schłodzone serce jest lepsze od zamrożonego, ale nie można go przechowywać na dolnej półce w lodówce dłużej niż dwa dni. Serca nie powinno się myć ani owijać folią.
W przypadku dłuższego przechowywania serce trzeba oczyścić, pokroić i zamrozić. Zamrożone serce wołowe dobrze przechowuje się przez 9 miesięcy.
Jak czyścić serce wołowe?
Należy wyciąć tłuszcz wokół serca, usunąć białą błonę z tętniczkami. Serce wołowe przepłukać dużą ilością chłodnej bieżącej wody, następnie przeciąć wzdłuż na 4 części, ostrym nożem wyciąć grube naczynia krwionośne i twarde części w komorach (zastawki), ponieważ one nie zmiękną podczas gotowania. To czego nie udało się usunąć, można wyciąć po ugotowaniu serca. Surowe serce wołowe nie ma przykrego zapachu tak jak nerki, ale moczy się je aby usunąć skrzepy krwi, które negatywnie wpływają na smak ugotowanego mięsa. Oczyszczone serce moczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, wodę zmienić kilka razy.

Jak długo gotować serce wołowe?
Ponieważ mięso jest gęste i twarde, serce wołowe gotuje się do miękkości przez 2,5-4,5 godziny (im starsze zwierzę, tym dłuższy czas gotowania). Niedogotowane jest trudne do strawienia, może wywołać zaburzenia trawienne. W szybkowarze można ugotować serce wołowe w ciągu godziny.

Jak gotować serce wołowe?
Serce zalewa się w garnku zimną wodą, doprowadza ja do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsza się gaz i gotuje pod przykryciem. Po pierwszych 20-30 minutach gotowania należy wylać wodę, w której gotowało się serce, a serce jeszcze raz wymyć w bieżącej ciepłej wodzie. Umieścić w garnku, zalać je świeżą gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po 30-60 minutach gotowania znów zmienić wodę. Serce wołowe przyprawia się dopiero na godzinę przed końcem gotowania dodając do wywaru całą cebulę, liść laurowy i pieprz. Soli się dopiero potrawę z ugotowanych serc. Wywar po gotowaniu serca wołowego najczęściej wylewa się.
Dobra rada: ugotowane serce wołowe najlepiej przechowywać w wywarze, a kroić dopiero przed przygotowaniem właściwej potrawy, ponieważ mięso szybko wysycha.

W smaku ugotowane mięso wołowe przypomina dziczyznę i ma przyjemny zapach.

Przepisy z gotowanym sercem wołowym

 

Serce wołowe gotowane z warzywami
Składniki:
serce wołowe
średnia cebula
korzeń marchwi i pietruszki
2 liście laurowe
sól do smaku
Serce wołowe oczyścić i gotować wg wskazówek podanych powyżej. Na około godzinę przed końcem gotowania dodać obrane warzywa w całości. Kiedy będzie miękkie posolić, dodać listek laurowy i gotować przez 10 minut. Serce ostudzić lekko nie wyjmując z bulionu.
Dobra rada: ugotowane serce wołowe podawać na gorąco jako danie główne z gotowanym ryżem lub ziemniakami i surówką, a na zimno z chlebem pokrojone w cienkie plastry przyprawione musztardą czy chrzanem, albo jako składnik sałatki.

Ugotowane serce wołowe można też zmielić i przygotować z niego farsz do naleśników.

Farsz z serca wołowego
Składniki:
serce wołowe
cebula
łyżka masła
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
sól i czarny pieprz mielony do smaku
koperek, natka pietruszki

15 naleśników z mąki gryczanej lub pełnoziarnistej (tu są przepisy na naleśniki)
Ugotowane do miękkości i ostudzone serce wołowe zmielić. Drobno posiekaną cebulę, zeszklić na maśle, dodać mielone serce, ew. kilka łyżek wywaru i podsmażać mieszając przez 3 minuty. Do ostudzonego farszu dodać posiekany świeży lub mrożony koperek albo natkę pietruszki. Zwinięte naleśniki z farszem z serca wołowego ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć przez 3 minuty z jednej strony. Podawać z surówką.

Gulasz z serca wołowego
Składniki
1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
5-6 marchewek
2 pietruszki
3-4 ogórki kiszone
2 duże cebule
4-6 łyżek przecieru pomidorowego
czosnek
2 liście laurowe
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
koperek, natka pietruszki
Oczyszczone serce ugotować z cebulą wg porad zamieszczonych powyżej. Ugotowane do miękkości i ostudzone pokroić w małe kostki. Marchew, pietruszkę wymyć, obrać, opłukać. Pokroić je w plasterki a cebulę w grubą kostkę. Na patelni podgrzać olej, krótko obsmażyć na nim pokrojone serce. Zmniejszyć gaz, dodać cebulę, marchew i pietruszkę. Dusić mieszając od czasu do czasu (można dodać trochę wywaru z ugotowanego serca). Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier i sól, posiekany czosnek i dusić całość nie dłużej niż 2-3 minuty. Do gulaszu dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstawić na kwadrans. Gulasz z serca wołowego podawać posypany świeżymi lub mrożonymi ziołami wraz z ziemniakami z wody, kluseczkami, kaszą gryczaną lub ryżem (ugotować je w osobnym naczyniu).
Dobra rada: przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami bez skórki lub pomidorami z puszki.

Artykuły powiązane:

Serce wołowe. Wartości odżywcze serca wołowego i przeciwwskazania.

Rady, które części wołowiny są najlepsze do gotowania, jak długo i jak gotować mięso wołowe i podroby wołowe aby były miękkie, soczyste i smaczne można przeczytać w cyklu artykułów Jak gotować wołowinę? 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *