Kuchenne S.O.S. Napoje


Rady jak poprawić smak kawy, herbaty… Co zrobić kiedy kawa nie ma aromatu, jest gorzka, zbyt mocna, zbyt słaba? Jak poprawić smak herbaty?  Jak gotować mleko, żeby nie kipiało i nie przypalało się? Jak zrobić smaczną gorącą czekoladę i kakao? Jak poprawić smak soku pomidorowego? Jak podać alkohol?

1. Parzenie kawy

 

Zmielona kawa straciła aromat
Podczas parzenia dodać kawałek czekolady lub strąk wanilii. Szczypta soli poprawi smak kawy (i herbaty).

Zaparzona kawa jest gorzka
Do filiżanki kawy dodać szczyptę soli.

Brakuje części zmielonej kawy
Ponowne zmielenie kawy zwiększy jej objętość o 1/3.

Kawa jest zbyt mocna
Jej smak złagodzi dodanie niewielkiej ilości gorącego kakao.

Kawa jest zbyt słaba
Smak wzmocni dodanie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Zabrakło filtra do kawy

  1. Filtr wyciąć z papierowego ręcznika kuchennego.
  2. Kawałek papierowego ręcznika położyć na sitku i nalać przez niego kawę do dzbanka.

 

2. Mleko


Mleko przypala się podczas gotowania

  1. Mleko przelać do czystego garnka opłukanego wcześniej chłodną wodą i przez minutę gotować w nim mleko ze szczyptą soli. Ostudzić.
  2. Nie każdy garnek nadaje się do gotowania mleka. Ścianki i dno garnka zwilżyć zimną wodą przed wlaniem do niego mleka.

Mleko kipi podczas gotowania
Szybko wyłączyć gaz. Wrzucić do garnka łyżeczkę metalową. Mleko gotować w wyznaczonym czasie.

3. Gorąca czekolada


Kożuch tworzy się na ugotowanym gorącej czekoladzie/kakao
Zaraz po ugotowaniu gorąca czekoladę lub kakao spienić je ubijając miotełką – kożuch nie utworzy się.

Gorąca czekolada jest zbyt rzadka

  1. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie chłodnej wody.
  2. Szczypta soli poprawi dodatkowo aromat gorącej czekolady.


4. Sok

Sok pomidorowy jest mdły

  1. Sok przelać do szklanej butelki, dodać trochę bardzo drobno pokrojonej świeżej cebuli i natkę selera (można zastąpić pietruszką lub koperkiem). Ewentualnie posolić.
  2. Doprawić sokiem z limonki.

 

5. Herbata


Herbata ziołowa jest mdła

  1. Herbatę można posłodzić cukierkiem owocowym lub sokiem.
  2. Niektórym gatunkom herbat aromatu doda sok z cytryny albo pomarańczy.

 

6. Alkohol


Szampan jest ciepły

Zamkniętą butelkę z szampanem włożyć na 10 minut do zamrażarki. Nie zapomnieć!

Pokruszony korek wpadł do butelki z winem
Wino przelać przez sitko. Po przecedzeniu wlać do karafki i tak podać.

 

Dalsze rady w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *