Kuchenne S.O.S. Napoje

Rady jak poprawić smak kawy, herbaty…

Co zrobić kiedy kawa nie ma aromatu, jest gorzka, zbyt mocna, zbyt słaba? Jak poprawić smak herbaty?  Jak gotować mleko, żeby nie kipiało i nie przypalało się? Jak zrobić smaczną gorącą czekoladę i kakao? Jak poprawić smak mdłego soku pomidorowego? Jak podać alkohol?

1. Parzenie kawy

Zmielona kawa straciła aromat
Podczas parzenia kawy dodać kawałek czekolady lub strąk wanilii. Szczypta soli poprawi smak kawy (i herbaty).
Zaparzona kawa jest gorzka
Do filiżanki kawy dodać szczyptę soli.
Brakuje części zmielonej kawy
Ponowne zmielenie kawy zwiększy jej objętość o 1/3.
Kawa jest zbyt mocna
Smak zbyt mocnej kawy złagodzi dodanie niewielkiej ilości gorącego kakao.
Kawa jest zbyt słaba
Smak zbyt słabej kawy wzmocni dodanie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Zabrakło filtra do kawy

  1. Filtr wyciąć z papierowego ręcznika kuchennego.
  2. Kawałek papierowego ręcznika położyć na sitku i nalać przez niego kawę do dzbanka.

2. Mleko

Mleko przypala się podczas gotowania

  1. Mleko przelać do czystego garnka opłukanego wcześniej chłodną wodą i przez minutę gotować w nim mleko ze szczyptą soli. Ostudzić.
  2. Nie każdy garnek nadaje się do gotowania mleka. Ścianki i dno garnka zwilżyć zimną wodą przed wlaniem do niego mleka.

Mleko kipi podczas gotowania
Szybko wyłączyć gaz. Wrzucić do garnka łyżeczkę metalową. Mleko gotować w wyznaczonym czasie.

3. Gorąca czekolada

Kożuch tworzy się na ugotowanym gorącej czekoladzie/kakao
Zaraz po ugotowaniu gorącą czekoladę lub kakao spienić je ubijając miotełką – kożuch nie utworzy się.

Gorąca czekolada jest zbyt rzadka

  1. Do gorącej czekolady dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie chłodnej wody.
  2. Szczypta soli poprawi aromat gorącej czekolady.

4. Sok

Mdły sok pomidorowy 

  1. Mdły sok pomidorowy przelać do szklanej butelki, dodać trochę bardzo drobno pokrojonej świeżej cebuli i natkę selera (można zastąpić pietruszką lub koperkiem). Ewentualnie posolić.
  2. Mdły sok pomidorowy doprawić sokiem z limonki.

5. Herbata

Herbata ziołowa jest mdła

  1. Herbatę można posłodzić cukierkiem owocowym lub sokiem.
  2. Niektórym gatunkom herbat aromatu doda sok z cytryny albo pomarańczy.

6. Alkohol

Szampan jest ciepły
Zamkniętą butelkę z ciepłym szampanem włożyć na 10 minut do zamrażarki. Nie zapomnieć o nim!

Pokruszony korek wpadł do butelki z winem
Wino przelać przez sitko. Po przecedzeniu wino przelać do karafki i tak podać.

Dalsze rady w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *