Domowe wypieki. Jak piec ciasteczka? Część 3.

Jak upiec ciasteczka? Ciasteczka wkładamy do piekarnika…

 

Surowe ciasto na ciasteczka z proszkiem do pieczenia, sodką czy ubitą pianą z białek jaj powinno zostać jak najszybciej rozłożone na blasze lub przełożone do foremek i pieczone natychmiast. Odstawienie surowego ciasta z tymi składnikami powoduje, że tracą swoją spulchniającą siłę.
Ciasteczka kładzie się na lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany. Wystarczy jeśli na 10 minut przed włożeniem ciasteczek do piekarnika osiągnie on podaną w przepisie temperaturę (temperatura wewnątrz piekarnika zawsze opada po otwarciu drzwiczek). Ciasteczka piec tak długo, jak podaje to przepis, obserwując ich wygląd. Piekarniki różnią się, dlatego czas pieczenia ciasteczek może lekko odbiegać od czasu podanego w przepisie. Najlepiej kontrolować ich wygląd przez szybkę piekarnika (ale nie otwierać!). Ciasteczka pieczone zbyt długo staja się twarde i suche.

Jeśli piekarnik nie nagrzewa się równomiernie, ciastka w głębi są gotowe, gdy te przy drzwiczkach piekarnika są jeszcze niedopieczone. Blachę można wtedy przekręcić lub wcześniej upieczone ciasteczka można szybko wyjąć, aby nie spaliły się.
Upieczone ciasteczka można swobodnie przesuwać po blasze/papierze.

Kiedy piecze się dużą ilość ciasteczek, można wstawić do piekarnika kilka blach jednocześnie pod warunkiem, że podczas pieczenia włączy się termoobieg i obie grzałki (góra-dół). Przy włączonym termoobiegu zawsze trzeba o 20°C obniżyć temperaturę podaną w przepisie na jedną blachę.

Jeśli mamy do dyspozycji tylko jedną blachę i dużo ciasta, blachę trzeba ostudzić przed nałożeniem następnej partii ciasteczek, aby ich spody stały się brązowe, zanim całe ciastka upieką się.

Po upieczeniu ciasteczka koniecznie szybko zrzucić z gorącej blachy, inaczej mogą nadmiernie ściemnieć, a nawet przypalić się. Upieczone ciasteczka dekorować dopiero po ostudzeniu.

Przechowywanie ciasteczek

 

Aromatyczne ciasteczka i pierniczki, podobnie jak precle z dużą ilością przypraw, warto odłożyć nawet na kilka dni przed spożyciem, aby przenikły równomiernie zapachem.

Tylko ostudzone ciasteczka można przechowywać (ciepłe ciasteczka oddają wilgoć). Wkładać je najlepiej małymi partiami do szczelnych blaszanych pudełek, wtedy zachowają swój aromat i kształt. Ciasteczka pokryte glazurą i ozdobami układać warstwami przełożonymi papierem. Do pudełka z kruchymi ciastkami warto wsypać trochę ryżu, aby pochłonął wilgoć (wtedy można przechować je dłużej, przez 3-6 tygodni).

Aby ciasteczka z kruchego ciasta, kokosanki i babeczki nie wyschły, warto włożyć z nimi ćwierć jabłka lub grube skórki pomarańczy. Aby pierniczki nie stwardniały, dodać kromkę ciemnego chleba. Po kilku dniach owoce i chleb pleśnieją, dlatego często trzeba wymieniać je na świeże.

Domowe ciasteczka migdałowe z małą ilością mąki można przechowywać przez 3 miesiące, a pierniczki nawet przez pół roku.

Ciasteczka z kruchego ciasta zamraża się na 5-6 miesięcy w szczelnym pojemniku (zawarty w nich tłuszcz łatwo wchłania obce zapachy).

Rady jak przygotować składniki ciasta na ciasteczka znajdują się w artykule Domowe wypieki. Pieczemy ciasteczka cz. 1. 

Rady jak przygotować ciasto na ciasteczka można znaleźć w artykule Domowe wypieki. Pieczemy ciasteczka cz.2. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *