Gotujemy bogate w błonnik zboża

Jak ugotować kaszę?


Jakie wartości ma gryka, proso, kasza kukurydziana, kasza pszenna orkiszowa, kasza bulgur? Sposoby i czas gotowania kaszy: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, kasza orkiszowa, kasza bulgur
kasza_gryczana
GRYKA
Ziarna gryki pod względem zawartości wysoko przyswajalnego białka i składników mineralnych są najbogatsze ze wszystkich zbóż. Zawierają dużo żelaza, witaminy B1, B2, E, PP, kwasu foliowego.
Ilość węglowodanów w gryce jest stosunkowo niewielka, jednak długie wchłaniane ich przez organizm zapewnia sytość przez długi czas. Kasza z gryki w diecie cukrzyka zastępuje ziemniaki i chleb. Podaje się ją z gorącymi daniami jarskimi lub mięsnymi, także w formie zapiekanki. Z dodatkiem kefiru lub jaja, sosu lub surówki stanowi pełnowartościowy posiłek. W Polsce wytwarzana jest z niej kasza krakowska. Kasza gryczana zawiera niewielkie ilości dobrze tolerowanego glutenu.

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kasza gryczana – przepis podstawowy
Składniki (4 porcje)
25 dag ziaren gryki
pół litra wywaru warzywnego
1 liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
Kaszę gryczaną podprażyć na suchej gorącej patelni. Prażyć na średnim ogniu mieszając, aż zacznie pachnieć (nie powinna zmienić koloru). Przełożyć do garnka, zalać wrzącym wywarem i przyprawić. Po zagotowaniu przykryć i zmniejszyć gaz. Kaszy gryczanej nie miesza się podczas gotowania. Odkryć kiedy kasza wchłonie wywar, wyłączyć gaz.

*

PROSO 
Z łuskanego ziarna prosa uzyskuje się bezglutenową kaszę jaglaną (jagły). Kasza jaglana zawiera mniej błonnika i białka niż kasza pszenna i jęczmienna. Jej głównym składnikiem energetycznym jest skrobia (zawartość do 65%), która jest delikatniejsza niż skrobia w innych kaszach. Kasza jaglana jest bogata w witaminy, zwłaszcza B1, B2, B5 i witaminy PP. Zawiera wyjątkowo dużo krzemu, poza tym żelazo, fluor, potas, fosfor, magnez. Ma szerokie zastosowanie – podaje się ją z duszonym mięsem, na słodko z owocami i orzechami, w sałatce z warzywami lub serem i ziołami (oregano, tymianek, natka pietruszki), w formie zapiekanki lub jako dodatek do zupy. Kaszę jaglaną powinno się zawsze lekko zakwasić sokiem z cytryny, pomarańczy lub octem jabłkowym, podać ze składnikami bogatymi w witaminę C, aby poprawić wchłanianie białka i minerałów zawartymi w potrawie. Gotowana w mleku ma delikatniejszy smak. Kasza jaglana nie zawiera glutenu.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana – przepis podstawowy
Składniki (4 porcje)
3 szklanki wody lub wywaru warzywnego
1 szklanka kaszy jaglanej
sól
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy (woda po ostatnim płukaniu powinna być czysta), następnie przelać wrzątkiem, żeby pozbawić ją goryczki. Zamiast sparzenia wrzątkiem kaszę można przez 2 minuty podprażyć na suchej patelni (koniecznie mieszać!). Następnie wsypać ziarna do wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem często mieszając. Kiedy woda zacznie wrzeć natychmiast zmniejszyć gaz, posolić, zamieszać i przykryć. Gotować na bardzo małym gazie przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza jaglana zgęstnieje, zdjąć garnek z gazu i odstawić, aby kasza napęczniała (ok. 25 minut). Długo gotowana, nawet na małym gazie, często przypala się. Aby skrócić czas oczekiwania naczynie z ugotowaną kaszą jaglaną wstawić na około 15 minut do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą, oba garnki przykryć. Można ją też wstawić do lekko nagrzanego piekarnika razem z małym żaroodpornym naczyniem z wodą, aby kasza nie wyschła.

*

KUKURYDZA Kasza kukurydziana jest produkowana z kukurydzy w postaci grysiku. Jest źródłem błonnika, witamin B1 i PP, beta-karotenu oraz witaminy E.
Kasza z kukurydzy może być podawana na ciepło lub na zimno, też jako dodatek do różnych potraw na śniadanie lub jako deser. Gotuje się ją często w mleku i przyprawia masłem i cukrem, aby zniwelować jej lekko gorzkawy smak. Przyrządza się z niej zapiekanki z cebulą i żółtym serem, dodaje się ją do gulaszów i zup.
Ponieważ zboże nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawsze należy łączyć kaszę kukurydzianą z produktami zawierającymi dużo białka (serem, jajami lub roślinami strączkowymi), w celu uzyskania pełnowartościowego posiłku. Ogólnie dostępna w handlu kasza kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem. 

Jak ugotować kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydziana – przepis podstawowy
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1 łyżeczki majeranku
1 łyżeczki bazylii
1 łyżeczki tymianku
1 łyżeczki lubczyku
sól
25 dag kaszy kukurydzianej
Zagotować wodę z przyprawami. Wyjąć liść laurowy, dodać masło i wsypywać kaszę kukurydzianą stale mieszając. Kaszę gotować na małym ogniu mieszając, a najlepiej ubijając kaszę trzepaczką (trzeba uważać, bo może pryskać). Po kilku minutach zdjąć z ognia. Naczynie z kaszą wstawić na około 15-20 minut do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą lub do lekko nagrzanego piekarnika, aby napęczniała. Do piekarnika wstawić też małe żaroodporne naczynie z wodą, aby kasza kukurydziana nie wyschła. Kasza kukurydziana długo gotowana, nawet na małym gazie, często przypala się.

*

PSZENICA
Pszenica orkisz popularnie zwana orkiszem, ma ziarna bogatsze od pszenicy zwyczajnej pod względem zawartości białka, glutenu, miedzi, cynku, krzemu, selenu, witamin A i E. Smakuje podobnie do ryżu, posiada delikatny, lekko orzechowy smak. Ma zastosowanie jak inne kasze pszenne i jęczmienne. Pszenica orkisz zawiera mniej glutenu niż zwykła pszenica.

Jak ugotować kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa
1 szklanka kaszy orkiszowej
2 szklanki wody
sól
Zagotować wodę, wsypać przepłukana na sicie kaszę orkiszową. Gotować około 10-15 minut, aż woda zostanie wchłonięta przez ziarna. Zostawić na rozgrzanej płycie, aby zmiękła, lub dogotować w naczyniu z woda lub piekarniku jak kaszę jaglaną.

Bulgur wytwarzany jest z różnych gatunków pszenicy, najczęściej z twardej pszenicy durum. Jest powszechny w krajach Bliskiego Wschodu, w kuchni tureckiej i indyjskiej. Ma lekki, orzechowy smak. Jego wysoka wartość odżywcza sprawia, że jest dobrym substytutem dla makaronu, ryżu lub kuskusu. Jest składnikiem pilawów, zup, wypieków, farszów. Kasza bulgur zawiera gluten.

Jak ugotować kaszę bulgur?

Kasza bulgur – przepis podstawowy
Składniki (4 porcje)
szklanka kaszy bulgur 
2-3 łyżki masła
łyżka koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól
Na gorącej patelni roztopić masło, wsypać bulgur i podsmażyć. Kaszę bulgur przenieść do garnka, zalać wrzącym wywarem warzywnym, wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę cukru i trochę soli. Gotować na bardzo małym gazie (najlepiej na płytce) przez 30 minut, aby napęczniała. Przecier pomidorowy dodać do ugotowanej kaszy bulgur, wymieszać.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *