Lecznicze przepisy z morelami

Morele_bez_pestekZe względu na dużą zawartość włókien suszone morele są stosowane do poprawy funkcjonowania jelit, leczenia zaparć zwłaszcza u starszych osób i dzieci, dlatego zaleca się spożywanie 10 dag suszonych moreli dziennie.
Powinno się spożywać morele suszone w słońcu i nie konserwowane dwutlenkiem siarki. Spożywanie konserwowanych owoców może prowadzić do oparzeń chemicznych przełyku i błony śluzowej żołądka lub reakcji alergicznej. Dlatego suszone morele powinno się moczyć w wodzie przez około 20 minut.

Morele stosowane w dużych ilościach (więcej niż 10-15 sztuk dziennie) mogą powodować biegunkę i utratę wielu elementów śladowych. Przedawkowanie moreli zarówno świeżych jak i suszonych występuje dość rzadko, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, częstości oddechów i częstości akcji serca, zawroty głowy.
Owoce są bogate w fosfor i magnez wspierające aktywną pracę mózgu. Spożywanie 4-5 suszonych moreli prawie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na potas, fosfor, żelazo.

Jądra moreli zawierają witaminę B17, która niszczy komórki rakowe. Witamina B17 występuje także w leśnych jagodach – borówkach, jagodach, poziomkach. Zaleca się profilaktycznie jeść nie więcej 2-7 słodkich jąderek dziennie, które w smaku przypominają migdały. Spożywanie jąder moreli najlepiej skonsultować z lekarzem, ale ta metoda profilaktyki i leczenia jest przez nich wciąż uważana za kontrowersyjną.
Jedzenie gorzkich jąder moreli może spowodować poważne, a nawet śmiertelne zatrucie kwasem pruskim, który tworzy się w układzie trawiennym. Tylko słodkie jądra mogą być stosowane w celach leczniczych (suchy kaszel), zmielone bez skórki, ale nie więcej niż 2-3 dag dziennie.

Jądra moreli wykorzystuje się podobnie jak pestki dyni przeciw robakom w przewodzie pokarmowym, zaś wraz z podbiałem, tymiankiem stosowane są w leczeniu zapalenia oskrzeli, tchawicy, ponieważ posiadają właściwości przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

Kompot ze świeżych lub suszonych moreli ma łagodne działanie przeczyszczające i jest wykorzystywany w starczych zaparciach, a w chorobach żołądka służy jako środek zmiękczający do leczenia zapalenia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Ze względu na skład zaleca się spożywanie soku z moreli przy niedokrwistości, ponieważ już 10 dag owoców moreli ma taki sam wpływ na proces tworzenia się komórek krwi jak 25 dag świeżej wątroby.

Sok z moreli normalizuje kwasowość żołądka i działa skutecznie w okrężnicy, w szczególności gdy chorobie towarzyszą wzdęcia i zaburzenia w składzie flory bakteryjnej i grzybów zamieszkujących jelita.

Sok z moreli ma silne działanie moczopędne.
Przy obrzękach
zaleca się przyjmować 70-80 g soku z moreli od 6-7 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Zamiast świeżego soku, można użyć naparu z suszonych i wcześniej wymytych w gorącej wodzie moreli. 10 dag posiekanych suszonych moreli zalać w termosie litrem wrzącej wody i zaparzać przez 6 godzin.

Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy skonsultować z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania nawet roślinnych środków.
Podawanie ziół dzieciom, kobietom w ciąży oraz długotrwałe domowe kuracje zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.

Artykuły powiązane:

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze moreli.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *