Szybkie niskokaloryczne surówki

Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Przepisy na łatwe, szybkie i niskokaloryczne surówki z kromką pełnoziarnistego pieczywa

 

Niskokaloryczna surówka z ziołowym sosem z białego sera
Salatka_z_sosem_ziolowymSkładniki (2 porcje)
mała sałata lodowa, porwana
czerwona cebula, drobna kostka
pół ogórka, cienkie plasterki
pół czerwonej słodkiej papryki, kostka
jabłko, starte ze skórką
pestki dyni, podprażone
sól, pieprz

Składniki sosu
4 łyżki białego sera
2 łyżki świeżego koperku
łyżka świeżej bazylii
gazowana woda mineralna lub jogurt

Rozdrobnione składniki surówki wsypać do salaterki, przyprawić i wymieszać. Ser, zioła i wodę zmiksować i polać nim surówkę. Całość posypać pestkami dyni.
Rada: Pestki dyni można krótko podprażyć na suchej patelni. 

Niskokaloryczna surówka z młodych warzyw
Surowka_kapusta_burak_marchew_jablkoSkładniki (2 porcje)
pół małej młodej kapusty lub szpiczastej  
pół pęczka szczypiorku
4 małe marchewki
2 małe młode buraki z liśćmi
jabłko

Składniki sosu
pół pomarańczy (sok), 2 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju, sól, pieprz

Kapustę wypłukać pod bieżącą wodą, strzepnąć wodę, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wymyte jabłko zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Wymyć i wyszorować buraki i marchew, odciąć liście, zeskrobać skórkę i wypłukać. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Składniki dodać do kapusty.
Wypłukać i oczyścić szczypiorek, drobno pokroić, oprószyć solą i wsypać do miski. Wymieszać. Przygotować sos, dokładnie mieszając jego składniki. Dodać do warzyw. Całość ozdobić drobnymi listkami buraka.

Niskokaloryczna surówka „Trzy Smaki” 
Surowka_trzy_smakiSkładniki (2 porcje)
jabłko
pęczek rzodkiewki
mała kalarepa
mała cebula
szczypiorek

natka pietruszki lub koperek
nasiona słonecznika, podprażone

Składniki sosu
2 łyżki oleju słonecznikowego
mała cytryna (sok)
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Wypłukać i oczyścić kalarepę, rzodkiewki, jabłko, dymkę i natkę. Obrać kalarepę. Pokroić w cienkie plasterki kalarepkę i rzodkiewkę wraz z ich młodymi listkami, cebulę wraz ze szczypiorkiem. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do miski.
Wymieszać sok z cytryny, miód, sól, pieprz i olej. Sosem polać składniki i wymieszać. Posypać nasionami słonecznika. Podać po 20 minutach.
Surówka ma lekko ostry smak, sos jest słodko-kwaskowy.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *