Zdrowe, niskokaloryczne i szybkie przekąski z rybą


Przepisy kulinarne na niskokaloryczne szybkie przekąski z rybą


Przepisy: serek twarogowy z łososiem, tuńczyk z kaszą jaglaną i sosem, śledź matias z melonem, ogórkiem i żurawiną, pieczony dorsz z salsą z brzoskwini
Szybka przekąska z rybą jest idealna dla cukrzyka i dla tych, którzy chcą schudnąć.

Serek twarogowy z łososiem
Składniki (5 małych porcji)
Pasta_twarog_losos_chrzan_koper25 dag sera twarogowego naturalnego 4% tłuszczu
łyżeczka chrzanu
łyżka siekanego koperku
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
10 dag wędzonego łososia

Serek wymieszać dokładnie z chrzanem, koperkiem i sokiem z cytryny. Następnie doprawić solą i pieprzem. Pokroić wędzonego łososia w drobną kostkę i dodać do twarożku. Twaróg z rybą można zmielić w blenderze na puszysty krem. Delikatna i szybka przekąska.
Porcja: 85 kcal

Tuńczyk z kaszą jaglaną i sosem
Składniki (5 porcji)
5 dag kaszy jaglanej
200 ml bulionu warzywnego
20 dag tuńczyka z puszki, osączonego z wody

Sos
10 dag jogurtu o zawartości 1,5% tłuszczu
łyżeczka musztardy
koperek siekany
papryka, pieprz, sól

Ugotować na małym ogniu kaszę w szklance bulionu warzywnego. Przecedzić, ostudzić. Wymieszać kaszę i rybę. Z jogurtu, musztardy, posiekanego koperku i przypraw przygotować sos i polać nim sałatkę. Kasza jaglana może być zanieczyszczona glutenem. 
Porcja: 170 kcal

Śledź matias z melonem, ogórkiem i żurawiną
Sledz_melon_ogorek_zurawinaSkładniki (4 porcje)

4 świeże filety śledzia matiasa
czerwona cebula
25 dag melona (Galia albo kantalupa)
25 dag ogórka
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżka świeżej posiekanej mięty
1-2 łyżki oleju słonecznikowego

Wymoczone filety śledzia opłukać, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać i włożyć do słoika, zalać łyżką oleju. Słoik zamknąć i włożyć do lodówki na dobę. Miąższ melona (bez pestek) i ogórka pokroić w kostkę. Dodać śledzie z cebulą, wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Można polać łyżką oleju. Smaczna, oryginalna i szybka przekąska.
Porcja: 224 kcal

Pieczony dorsz z salsą z brzoskwini

Składniki (2 porcje)
30 dag filetu dorsza
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
łyżka mieszanki suszonych ziół (tymianek, oregano, chilli)
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Salsa
czerwona papryka
2 słodkie brzoskwinie (mogą być z puszki, ale koniecznie osączone z zalewy)
mała cebula
łyżka oleju
łyżka soku z mandarynki lub pomarańczy
sól i pieprz
Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę, paprykę i cebulę pokroić drobno. Do oleju dodać sok i przyprawy, wymieszać. Polać nim pokrojone składniki salsy i odstawić.
Filet dorsza skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą zmieszaną z ziołami. Owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-15 minut.
Rybę podać z salsą na talerzu w rozchylonej folii.
Porcja: 282 kcal
Zaleca się jeść dwa razy w tygodniu potrawy z rybą na obiad.

Szybkie przekąski można przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *