Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.2

Niskokaloryczne koktajle owocowe podawane latem


Przepisy na niskokaloryczne koktajle: koktajl z czarnych jagód, pomarańczy i mięty, koktajl z czarnych porzeczek i malin, koktajl z czerwonych i czarnych porzeczek, koktajl z jabłek i moreli, koktajl z arbuza i pomarańczy, koktajl z moreli, brzoskwiń i pomarańczy…
Napoj_jagody_pomarancza_mieta
Niskokaloryczny koktajl z czarnych jagód, pomarańczy i mięty
Składniki (3-4 porcje)
pełna szklanka jagód,
pomarańcza
3 świeże siekane listki mięty,
woda do uzupełnienia
Jagody wypłukać, usunąć gałązki i listki. Owoce zmiażdżyć lub zmielić, zalać połową porcji wody, wymieszać i odstawić. Pomarańczę wymyć, zalać gorącą wodą. Wodę z jagodami przecedzić przez sito. Miazgę zalać resztą wody, wymieszać, przecedzić i przetrzeć część masy. Pomarańczę wyjąć z wody, pognieść w dłoniach, wycisnąć sok. Składniki połączyć, wlać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z czarnych porzeczek i malin
Napoj_czarna_porzeczka_malina_cytrynaSkładniki (4 porcje)
szklanka czarnych porzeczek
szklanka malin
4 łyżki soku z cytryny
woda do uzupełnienia
Porzeczki i maliny delikatnie wypłukać, usunąć szypułki i listki. Owoce zmiażdżyć lub zmielić blenderem, zalać połową porcji wody, wymieszać i odstawić. Cytrynę wymyć, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach wyjąć z wody, pognieść w dłoniach, wycisnąć sok. Wodę z owocami przecedzić przez sito, miazgę zalać resztą wody, wymieszać i znów przecedzić. Składniki połączyć, koktajl owocowy wlać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z czerwonych i czarnych porzeczek
Napoj_porzeczki_mietaSkładniki (3 porcje)
2 szklanki czerwonych porzeczek
1/3 szklanki czarnych porzeczek
3 świeże listki mięty, siekane
woda do uzupełnienia
Porzeczki wypłukać, usunąć owady, szypułki i listki. Owoce zmiażdżyć lub zmielić blenderem, zalać połową porcji wody, wymieszać i odstawić. Wodę z porzeczkami przecedzić przez sito, miazgę zalać resztą wody, wymieszać i znów przecedzić. Składniki połączyć, koktajl owocowy wlać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z jabłek i moreli

Składniki (3 porcje)
duże jabłko
4-5 dojrzałych i bardzo miękkich moreli
woda do uzupełnienia
Owoce dokładnie wymyć, pokroić, usunąć pestki, zmielić blenderem. Zalać wodą, wymieszać. Przecedzić przez sito i przetrzeć. Otrzymany koktajl owocowy wlać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z moreli, brzoskwiń i pomarańczy

Składniki (5 porcji)
5 dojrzałych i bardzo miękkich moreli
duża soczysta brzoskwinia
pomarańcza
woda do uzupełnienia
Owoce wymyć dokładnie, pomarańczę zalać gorącą wodą. Morele i brzoskwinię, pokroić, odrzucić pestki, zmielić blenderem. Miąższ zalać wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić przez sito. Wycisnąć sok z pomarańczy, składniki połączyć. Koktajl owocowy przelać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z arbuza i pomarańczy
Składniki (4 porcje)
szklanka soku z pomarańczy
1/2 kg miąższu arbuza krojonego w kostkę
woda do uzupełnienia 
ew. mała szczypta cynamonu
Do szklanek nałożyć kostki arbuza, zalać sokiem z pomarańczy, uzupełnić wodą. Koktajl owocowy podawać bez mieszania.

Artykuły powiązane:
Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Napoje owocowe.
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.1. 

Witaminizujące napoje zimą. Chłodzące napoje owocowe.
Bezalkoholowe chłodzące napoje z owocami.

Przepisy na napoje z owocami, soki owocowe na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *