Domowe przetwory z dyni z małą ilością cukru na zimę

Jak zrobić przetwory z dyni na zimę

 

Przepisy na dżem z dyni i mus z dyni z małą ilością cukru: dżem z dyni z sokiem pomarańczy, dżem z dyni z aronią, mus z dyni i żurawiny, mus z dyni i śliwek mirabelek, dżem z dyni i jabłek, dżem z kawałkami dyni w soku jabłkowym, dżem z dyni z suszonymi morelami bez cukru, mus z dyni i rokitnika do słoików na zimę
Rady jak przygotować domowe przetwory z dyni do słoików na zimę 

Na dżemy wybiera się dynie o wadze 3-5 kg z intensywnie żółtym i pomarańczowym miąższem, bo takie są najsłodsze. Dynię trzeba dokładnie wymyć z resztek ziemi, pokroić na kawałki, usunąć pestki i skórkę. Dynie dojrzewające pod koniec lata mają twardszy, mniej soczysty miąższ. Do dżemu z dyni można dodać inne owoce np. jabłka, pigwę, rokitnik, żółte śliwki, żurawiny. Pyszny jest dżem z dyni z dodatkiem suszonych moreli. Dżem z dyni można przyprawić goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, zielem angielskim dodając je w drugiej połowie czasu gotowania. Aby słodkie przetwory z dyni na zimę były mniej kaloryczne, część cukru zastępuję kwaśnym sokiem cytryny, pomarańczy czy żurawiny, który ma właściwości konserwujące.
Wrzący dżem/mus z dyni przekładam do wcześniej wygotowanych słoików, wycieram ich brzegi do sucha (ważne!). Słoiki zakręcam szczelnie wyparzonymi i suchymi pokrywkami, stawiam je do góry dnem do ostudzenia.
Jeśli przetwory z dyni z małą ilością cukru są przeznaczone na długie przechowywanie, powinno się utrwalać w słoikach przez gotowanie. Ostudzone słoiki wstawić następnego dnia do rondla z chłodną wodą, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Przetwory z dyni w słoikach o pojemności 300 ml utrwalać przez 20 minut. Słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dżem z dyni i mus z dyni wykorzystuję do przygotowania deserów z produktami mlecznymi, racuchów, masy do sernika, nadzienia do naleśników. Z miodem jest doskonałym dodatkiem do ciepłej grzanki.
Dynia zebrana z pola pod koniec lata poleży przez kilka miesięcy, jednak długo przechowywana traci słodki smak i część wartościowych składników odżywczych, dlatego za przygotowanie przetworów z dyni na zimę warto zabrać się już w październiku i listopadzie.

Przepisy na przetwory z dyni z małą ilością cukru 

 

Dżem z dyni z sokiem pomarańczy
Składniki
dynia o wadze 3 kg 
2 pomarańcze z pępkiem
cytryna
1/2 szklanki wody
20 dag cukru
Dynię wymyć, pokroić na części, obrać, wydrążyć. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmielić. W rondlu zasypać cukrem, odstawić pod przykryciem na 4 godziny. Jeśli dynia puściła mało soku dodać pełną szklankę wody, przykryć rondel i dusić ją na małym ogniu. Mieszać co jakiś czas. Gotować przez 30 minut. Przez sitko wcisnąć sok z owoców, dodać cukier do smaku. Gotować jeszcze przez 10 minut, mieszać od czasu do czasu. Wrzący dżem z dyni z sokiem pomarańczy na zimę przełożyć do słoików. Następnego dnia utrwalić przez gotowanie.
Dobra rada: sok z 2 pomarańczy można zastąpić sokiem z 0,5 kg mandarynek.

Dżem z dyni z aronią
Składniki
1 kg miąższu dyni
1 kg aronii
duża pomarańcza z pępkiem
kilka łyżek wody
szklanka cukru
Owoce aronii umyć, osuszyć na sicie. Odrzucić ogonki. Aronię wsypać do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieść, wymieszać z cukrem. Przykryć i zostawić w kuchni na minimum 4 godziny, aby puściła sok. Miąższ dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do rondla, dodać kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotować przez 20 minut. Dodać aronię, wymieszać i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Przez sitko wlać sok z pomarańczy, gotować mieszając przez 5 minut. Gotujący się dżem z dyni z aronią przełożyć do słoików. Następnego dnia utrwalić na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną
Składniki:
2,5 kg dyni
30 dag żurawiny
20 dag cukru
szklanka wrzącej wody
3 goździki
Owoce żurawiny wymyć, osączyć na sicie, rozgnieść drewnianą łyżką, aby puściły sok. Dynię wymyć, podzielić na kawałki, usunąć pestki i skórkę. Miąższ dyni pokroić w kostki o grubości 1-2 cm. W rondlu rozpuścić cukier w wodzie, dodać dynię, przykryć. Doprowadzić do wrzenia na średnim gazie, gotować na małym ogniu przez 35 minut. Dodać żurawiny z sokiem, goździki lekko rozgniecione trzonkiem noża, gotować przez 10 minut stale mieszając. Rondel zdjąć z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudzić. Wyjąć goździki, masę przetrzeć przez sito. Mus z dyni z żurawiną doprowadzić do wrzenia i szybko przełożyć do słoików na zimę. Następnego dnia utrwalić przez gotowanie.

Mus z dyni i śliwek mirabelek
Składniki
1 kg miąższu dyni
0,5 kg dojrzałych śliwek mirabelek
sok z pomarańczy
10 dag cukru
Mirabelki dokładnie wymyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Śliwki wsypać do rondla, dodać kilka łyżek wody, przykryć. Gotować na małym gazie przez kwadrans. Dołożyć startą dynię, wlać sok z pomarańczy i gotować przez około 25 minut, aż dynia zmięknie. Masę przetrzeć przez sito. Doprowadzić do wrzenia, posłodzić do smaku i gotować przez 7-10 minut mieszając. Gotujący się mus z dyni i śliwek mirabelek przełożyć do słoików. Następnego dnia utrwalić przez gotowanie.

Dżem z dyni i jabłek
Składniki
1,5 kg miąższu dyni
1 kg słodkich jabłek
2 cytryny
10 dag cukru
ew. cynamon lub imbir
Jabłka dokładnie wymyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, ogonki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miąższ dyni zetrzeć lub pokroić i zmielić. Jabłka i dynię wymieszać, gotować w rondlu na małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach można dodać mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotować przez 10 minut, przez sitko wlać sok z cytryny, posłodzić, wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut mieszając, aż cukier rozpuści się. Wyjąć korę/imbir. Wrzący dżem z dyni i jabłek przełożyć do słoików na zimę. Następnego dnia utrwalić.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Dżem z kawałkami dyni w soku jabłkowym 
Składniki
dynia o wadze 5 kg
1 l świeżego soku jabłkowego
0,5 kg cukru
ew. imbir lub kardamon
Dynię wymyć, pokroić na grube kawałki, obrać, odrzucić pestki. Miąższ pokroić w kostkę o grubości 1-2 cm. Sok jabłkowy (nie może być kwaśny) doprowadzić do wrzenia w dużym garnku, dodać cukier, wymieszać. Wrzucić do niego kawałki dyni, gotować przez 40 minut. Aby lekko zaostrzyć smak dyni na kwadrans przed końcem gotowania dodać kawałek imbiru lub kilka ziaren kardamonu do smaku (wyjąć je przed przełożeniem dyni do słoików). Wrzący dżem z kawałkami dyni w soku jabłkowym przełożyć do słoików. Następnego dnia utrwalić na zimę przez gotowanie.

Dżem z dyni z suszonymi morelami bez cukru
Składniki:
1,5 kg miąższu dyni
40 dag moreli suszonych w słońcu
2 cytryny
woda
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Gotować przez 20 minut z dodatkiem kilku łyżek wody. Morele dokładnie wymyć, wysuszyć na sicie, pokroić w paski lub zmielić. Dodać do gotującej się dyni, gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przez sitko wlać sok z cytryny. Mieszając gotować przez 5 minut. Wrzący dżem  z dyni z suszonymi morelami na zimę włożyć do słoików. Następnego dnia utrwalić przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika
Składniki:
2 kg miąższu dyni
1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
pomarańcza
20 dag cukru 
1/2-1 szklanka  wody
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, zasypać cukrem, przykryć i odstawić w ciepłej kuchni, aż puści sok. W rondlu dynię zalać wodą, przykryć i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Zdrowe jagody rokitnika delikatnie opłukać na sicie, odrzucić ogonki. Rozgnieść je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodać do dyni i gotować razem przez 20 minut. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić, następnie przetrzeć przez sito. Mus z dyni i rokitnika doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Szybko przełożyć do słoików na zimę. Następnego dnia utrwalić.

Artykuły powiązane:

Sok z dyni. Przepisy na napoje dla zdrowia. 
Sok z dyni z małą ilością cukru lub bez cukru do słoików na zimę.

Przepisy na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *