Jak uniknąć pleśni w kuchni?

Rady, jak zapobiegać tworzeniu się pleśni w kuchni?


Powstaniu pleśni w kuchni można zapobiec przestrzegając podstawowych zasad.
 
Ważne jest systematyczne sprawdzanie szczelności rur, armatury, zlewozmywaka i odpływu, okapu, zmywarki. Nawet regularne zachlapania wodą podczas mycia naczyń, niewielka nieszczelność armatury czy rur, powodują gromadzenie się wilgoci w pęknięciach, szczelinach i w okolicach kosza na odpadki, stwarzając doskonałe warunki do rozwoju pleśni.

Zewnętrzne ścianki szafek kuchennych często są dobrym miejscem dla rozwoju pleśni na ścianie ze względu na brak cyrkulacji powietrza i często nieco chłodniejsze ściany zewnętrzne (szczególnie w starych budynkach). Dlatego szafki powinny być mocowane w pewnej odległości od ściany.

Gotować tylko pod przykryciem na małym gazie. Podczas gotowania i zmywania naczyń (szczególnie w zmywarce), otworzyć okno lub włączyć okap kuchenny. Powinno się sprawdzać przynajmniej 2 razy w roku, czy nie gromadzi się wilgoć w okapie.

  1. Rozsypane w kuchni na półkach resztki żywności są dobrą pożywką dla grzybów i bakterii. Po przetarciu ich na mokro, półki trzeba dokładnie wytrzeć i osuszyć przy otwartych drzwiczkach.
  2. Resztki jedzenia i odpadki kuchenne trzeba systematycznie usuwać, ponieważ są doskonałą pożywką dla wszelkich grzybów i bakterii, które łatwo rozprzestrzeniają się we wszystkich pomieszczeniach. Naczynia z resztkami posiłku powinny być szybko zmyte. Stół i powierzchnie robocze w kuchni powinny być codziennie zmywane mokrą ściereczką z płynem do mycia naczyń i szybko osuszane. Do mycia lodówki, półek i powierzchni z którymi styka się żywność doskonale nadaje się ocet, który niszczy pleśń i wiele bakterii. Sodka kuchenna ma słabsze działanie.
  3. Pojemniki na pieczywo powinno się opróżniać i wymyć wodą z octem przynajmniej raz w tygodniu. Pleśnie lubią okruszki! Pieczywo przechowywać bez folii, najlepiej w płóciennym worku.
  4. Długi czas przechowywania żywności zwiększa ryzyko pojawienia się pleśni na niej. Pożywienie trzeba przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Po jego upływie żywność trzeba bezwzględnie wyrzucić. Artykuły spożywcze powinno się kupować w małych ilościach. Szczególnie łatwo pleśnieją zioła i przyprawy.
  5. Skaleczenia skórki, zgniecenia owoców i warzyw prowadza do ich szybkiego psucia się. Dlatego powinno się kupować tylko zdrowe i świeże. 

Po otwarciu opakowania z żywnością należy ją spożyć w ciągu 2-3 dni. Pleśń na produktach spożywczych czy na potrawie jest sygnałem, że powinny zostać natychmiast usunięte, ponieważ pleśń bardzo szybko przenosi się na inne artykuły spożywcze, naczynia czy ścianki pojemników.

Kubełek na kuchenne odpadki codziennie opróżniać. Co jakiś czas powinno się go wraz z pokrywą wymyć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i 2 łyżkami octu, dokładnie osuszyć. Dopiero po osuszeniu włożyć na dno kilka gazet (pochłaniają wilgoć i częściowo zapachy), a na nie foliowy worek.

Codzienne wietrzenie kuchni przy szeroko otwartym oknie oraz po każdym gotowaniu i zmywaniu naczyń to podstawa zapobiegania tworzeniu się grzybów w kuchni.

Artykuły powiązane:
Jak uniknąć pleśni w kuchni? Lodówka i zmywarka
Sprzątamy kuchnię. Jak utrzymać porządek i czystość w kuchni? 
Plan generalnych porządków w mieszkaniu. Kuchnia

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *