Kuchenne S.O.S. Jak uratować sos?

W jaki sposób zmienić smak, kolor i konsystencję sosu?


I. Smak sosu

Rady jak uratować sos za słony, za słodki, za ostry, za kwaśny, mdły, gorzki…

Sos jest zbyt słony

  1. Należy podwoić objętość sosu przez dodanie niesolonego rosołu lub śmietany. Sos pomidorowy zmieszać z mlekiem.
  2. Przesolony sos można też uratować gotując go przez 5 minut z grubą kromką chleba. Po wyjęciu pieczywa, doprawić szczyptą cukru i małą ilością słodkiej śmietany.
  3. Zamiast chleba można dodać grubo pokrojony, surowy ziemniak (oczywiście obrany).
  4. Do sosów mięsnych można dodać miód, sok pomarańczowy lub kawałki ananasa.

Sos jest zbyt słodki
Słodycz sosów może być zrównoważona przez dodanie pieprzu cayenne, soku z cytryny, octu lub niesłodkiego wina.

Sos jest zbyt ostry
Do zbyt ostrego sosu dodać trochę wina, śmietany lub bulionu warzywnego lub mięsnego.

Sos jest zbyt gorzki
Wlać nieprzyprawiony bulion do sosu i podgrzewać powoli, często mieszając.

 Sos jest zbyt kwaśny
Wymieszać sos z cukrem pudrem (cukier puder stosować z umiarem!).

 Sos jest mdły

  1. Do mdłego sosu dodać łyżeczkę cukru.
  2. Przyprawić odrobiną kakao, dobrze wymieszać.
  3. Do mdłego sosu z pieczonej wołowiny dodać szczyptę rozpuszczalnej kawy.
  4. Spróbować zaostrzyć go ziołami.

Sos smakuje mąką
Przeważnie pomaga dłuższy czas gotowania. Trzeba często mieszać, aby zapobiec przypaleniu. Można dodać śmietanę i zioła.

 


II. Wygląd i konsystencja sosu

Rady jak uratować sos za tłusty, za gęsty, za rzadki, za ciemny, za jasny… Co zrobić kiedy sos zsiadł się, zawiera grudki mąki, tworzy się na nim gęsty kożuch…

W sosie jest dużo tłuszczu

  1. Cierpliwie zbierać łyżką pływający w sosie tłuszcz lub po lekkim ochłodzeniu położyć na jego powierzchnię papierowy ręcznik, który pochłonie warstwy tłuszczu.
  2. Sos (po ostudzeniu) włożyć do lodówki i następnego dnia zdjąć warstwę utwardzonego w chłodzie tłuszczu.

Sos jest zbyt gęsty
Sos można rozcieńczyć – w zależności od przepisu – wodą, wywarem warzywnym lub mięsnym, sosem własnym z mięsa, mlekiem, śmietaną, sokiem pomarańczowym lub winem i jeszcze raz zagotować.

Sos jest zbyt rzadki

  1. Gotować sos dłużej o 10 minut bez przykrycia, aż uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Rzadki można szybko zagęścić dodając np. 2 szczypty mąki/skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzonej wcześniej w łyżce zimnej wody.
  3. Konsystencję zmienia dodanie mąki zmieszanej z masłem – pół łyżki mąki i niepełna łyżka masła na litr sosu.  Masło rozpuścić (nie smażyć), ostudzić i połączyć z mąką i częścią sosu w małym naczyniu. Zmiksować i dodać do reszty. Składniki można łączyć w małym słoiku, zamknąć go i silnie potrząsać.

 Sos zawiera grudki mąki
Małe grudki mąki usunie zmiksowanie sosu, większe można usunąć przecierając go przez sito.

Sos jest zbyt ciemny
Powoli dodawać śmietanę lub – w przypadku gęstych i tłustych sosów – mleko.

 Sos jest zbyt jasny

  1. Do sosu wkruszyć kromkę ciemnego chleba (pumpernikiel), a następnie przetrzeć przez niezbyt gęste sito lub całość wymieszać w blenderze.
  2. Do zbyt jasnego sosu wlać mocną niesłodzoną kawę zbożową lub naturalną. Kawa nie zmieni smaku.
  3. Dodać podpalony na suchej patelni cukier zmieszany następnie z łyżką wody. Jednak słodki dodatek należy dokładać w małych porcjach i z umiarem, aby nie przesłodzić.

 Sosu jest za mało
Sos można „rozmnożyć” dodając mleko, śmietanę, duszoną cebulę z ziołami lub twarożek.

Sos holenderski zsiadł się
Żółtko jaja lub dwa ubić z 2 łyżkami zimnej wody w ciepłej kąpieli wodnej. Dodawać porcjami zsiadły sos i dobrze wymieszać, aż będzie gładki.

Sos maślany zsiadł się lub ma grudki

  1. Sos wymieszać z kostką lodu, aż będzie gładki.
  2. Wymieszać go z gorącą śmietaną lub wodą oraz małą ilością masła.

Sos na bazie śmietany jest rzadki

  1. Tak długo gotować sos lub samą śmietanę bez przykrycia, aż będzie miał odpowiednią konsystencję.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą dobrze wymieszaną z zimną wodą (np. 2 szczypty mąki i łyżka zimnej wody).
  3. Konsystencję sosu zmienia dodanie mąki zmieszanej z masłem – pół łyżki mąki i niepełna łyżka masła na litr sosu.

Na sosie tworzy się kożuch
Sos wymieszać, czasem trzeba go przetrzeć przez sito.  Aby nie tworzył się kożuch, sos skropić płynnym masłem.

 

Informacje o przechowywaniu sosów w lodówce i zamrażarce znajdują się w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce?  

Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *