Przechowywanie jaj

ABC przechowywania świeżych jaj i gotowanych jaj


W jaki sposób przechowywać jajka w lodówce i poza lodówką? Dlaczego nie powinno się myć jaj? Jak długo można przechowywać gotowane jaja? Czy można mrozić całe jaja? Jak zamrażać surowe białka i surowe żółtka jaj?


Poza lodówką
 nie myte świeże jajka kurze mogą leżeć nie dłużej niż przez 14 dni od daty ich złożenia. W tym czasie jajo chroni kutykula, czyli własna cienka warstwa ochronna.
Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10-14. dniem od dnia złożenia ich przez kurę.

  1. Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ negatywnie wpływają one na smak jajek.
  2. Świeże jajka powinny leżeć węższym końcem w dół. W takiej pozycji jajo wolniej się starzeje.
  3. Jeśli chcemy przechować jaja przez jakiś czas, nie powinno się ich myć, aby nie zniszczyć naturalnej zewnętrznej funkcji ochronnej skorupki przed zarazkami i utratą wilgoci.
  4. Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć do”) to 28. dzień od daty złożenia jajka przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). W lodówce jajka mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości. Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.

Jaja powinno się wyjmować z lodówki bezpośrednio przed spożyciemRaz wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej nie powinny być już dłużej przechowywane, nawet w lodówce.
Jaja powinno się dokładnie wymyć przed przygotowaniem z nich posiłków, a szczególnie dokładnie przed przygotowaniem z nich tradycyjnych wydmuszek.

W jaki sposób przechowywać jajka kurze w lodówce?

 

W chłodnej spiżarni surowe jaja poleżą tylko przez przez 2 tygodnie. Po 14 dniach od zniesienia trzeba przechowywać  jaja wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C. Tekturowe opakowania chronią świeże jaja przed wilgocią i obcymi zapachami, które jaja łatwo chłoną.

  1. Ponieważ różnice temperatur podczas przechowywania jaj aktywują w jajach enzymy niszczące naturalną wewnętrzną ochronę jaja, raz schłodzone jaja muszą być przechowywane w lodówce. Z tego powodu nie powinno się przechowywać jaj na drzwiach lodówki, lecz wewnątrz niej.
  2. Jeśli skorupka jaja pękła należy je przechowywać opakowane i wyłącznie w lodówce. Spożyć w ciągu 1-2 dni, ale nigdy na surowo, ponieważ na skorupce i białku szybko rozwijają się bakterie i grzyby pleśniowe. Najlepiej pęknięte jajo zawinąć w folię aluminiową jak cukierek i ugotować na twardo.
    Dobra rada: nie dodawać octu do wody. Naukowcy podejrzewają, że kwaśne potrawy, które podczas ich podgrzewania miały styczność z aluminium zawierają związki, które mogą wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera.
  3. Aby zapobiec roznoszeniu się zarazków, świeże żółtko, białko czy skorupka po rozbiciu jajka nie powinny stykać się z innymi produktami spożywczymi.
  4. Rozbite całe jaja lub białka czy żółtka osobno przechowuje się w suchych, czystych i najlepiej szklanych pojemnikach. Na ściankach plastikowych często pozostaje cienka warstewka tłuszczu, który powoduje szybkie psucie się surowych jaj.
  5. Surowe białko jaja i surowe żółtko jaja można przechować w lodówce w zamykanym pojemniku, np. w słoiku. Jednak mogą być dodawane tylko do pieczonych i gotowanych potraw.
  6. Surowe żółtko jaja w przykrytym pojemniku postoi przez 2 dni, a z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody przez 2-4 dni (przykryte wodą nie wysycha). Po tym czasie staje się niesmaczne. Surowe żółtko jaja pokryte cienką warstwą oleju zachowa świeżość w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
  7. Surowe białko jajka przechowuje się w lodówce w zamkniętym słoiku przez 4-10 dni (zależy od stopnia świeżości).

Mrożenie surowych jaj

Nie zamraża się jaj w skorupce. Można zamrażać żółtko z białkiem lekko skłócone, ale nie powinno się ubijać jajka, aby go nie napowietrzyć. Zmieszane żółtko z białkiem można mrozić bez dodatków np. pojedynczo w plastikowym pojemniku na kostki lodu owiniętym folią. Dobrze zamrożone w formie kostek przełożyć do woreczków foliowych i tak przechowywać w zamrażarce przez 4 miesięcy. Większe ilości jaj zamrażać w plastikowych pojemnikach, a pojemniki podpisać (data zamrożenia, ilość jajek).

Jak mrozić surowe żółtko jaja?
Na 4 żółtka dodać szczyptę soli lub pełną łyżeczkę cukru, w zależności od przeznaczenia, aby nie były galaretowate po rozmrożeniu. Koniecznie rozbić widelcem. Koniecznie podpisać (data, ilość żółtek). Surowe żółtka jaja można zamrozić na kilka miesięcy, ale mrożone dużo tracą na wyglądzie i właściwościach.

Jak mrozić surowe białko jaja?
Aby białko nie miało skrzepów dodać szczyptę soli lub szczyptę cukru, rozbić widelcem. Pojemnik musi być suchy. Mrożone białka jaj można przechowywać przez 4-6 miesięcy. Po rozmrożeniu można je łatwo ubić na sztywną pianę, jeśli nie ma w nich śladów żółtka. Piana będzie miała większą objętość, jeśli rozmrożone białko poleży 20-30 minut w temperaturze pokojowej.

Przechowywanie jaj gotowanych 

Żółtko ugotowane na twardo można zamrażać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Dlaczego jaja gotowane na twardo psują się szybciej niż świeże jajka?
Kiedy jaja w skorupkach są ugotowane na twardo, powłoka ochronna zostaje zmyta, pozostawiając otwarte pory w skorupce. Przez te pory bakterie ze skorupki mogą przedostać się do środka jaja. Jajka gotowane na twardo trzeba szybko ostudzić i włożyć do lodówki w ciągu 2 godzin od ugotowania, spożyć w ciągu 3-5 dni. Jaja gotowane na twardo (całe) nie powinny być zamrażane, ponieważ stają się gumowate i wodniste.

Dobra rada: jajo kacze szybko się psuje. W chłodnej spiżarni można je trzymać przez 14 dni, w lodówce przez 4-6 tygodni. Jajka kacze można też zamrozić, wystarczy lekko roztrzepać żółtko i białko, włożyć do zamrażarki w zamkniętym naczyniu na 6 miesięcy.

Informacje o tym jak przechowywać przygotowane potrawy z jajek znajdują się w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M.

Porady na temat przygotowania potraw z jajek bez popełnienia typowych błędów można przeczytać w artykule  Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z jajek?

Podobne wpisy

19 komentarzy

  1. Czy surowe białko które leżało 2,5 godziny w szklance w ciepłej kuchni(23stopnie w kuchni)
    Nadają się do użytku do smarowania ciastek które lądują w piekarniku na 170 stopni?

  2. Czy jeśli umyłam i wytarłam jajko – wnika to z testu świeżości przez wypłynięcie to mogę schować jajko do lodówki? Czy powinno być od razu zjedzone?

  3. Zostawiłem kupione jajka w samochodzie na cały upalny dzień,wieczorem (ciepłe)włożyłem do lodówki.Czy nadają się jeszcze do spożycia?Zapach jest zachęcający.

  4. To nie były mrozy rzędu -20 stopni a taka temperatura jest w zamrażarce. Lekki mróz jeszcze jajkom nie zaszkodził, ważne żeby je szybko zużyć.

  5. Trzymam nadliczbowe jajka w szafce na balkonie. W marcu jajka zamarzły na mrozie, rozmroziłam je w ciepłej kuchni i zrobiłam z nich omlet. Czyli jajka w skorupce można mrozić.

  6. u nas po świętach zostaje dużo jaj na twardo,te w całej skorupce w lodówce są świeże nawet po 3-4 tygodniach,obrane albo pęknięte jemy najpierw

    1. Tak, ale miód trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości wody, aby powstał syrop i wymieszać.

Skomentuj Emi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *