Domowe przetwory z żurawin na zimę cz.1
Wkładamy żurawiny do słoików
Przepisy na domowe przetwory z żurawin z cukrem na zimę: przecier z żurawin krótko gotowany, żurawiny utarte z cukrem, dżem z żurawin, żurawiny w syropie bez gotowania
Owoce żurawiny zbiera się w październiku, listopadzie, najlepiej po przymrozkach, po których tracą część goryczki. Przygotowując domowe przetwory z żurawin na zimę trzeba odrzucić popsute i niewybarwione jagody, liście i inne zanieczyszczenia, zdrowe i dojrzałe wsypać do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać. Płukać najlepiej w kilku wodach, następnie owoce przenieść na sito i osuszyć z wody.Przetwory na zimę z żurawin nie potrzebują żelującego cukru, ponieważ pektyny zawarte w żurawinach powodują, że przetwory z nich z czasem gęstnieją. Wkładając owoce żurawiny do słoików trzeba zostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni od ich brzegów. Słoiki powinny być wcześniej przygotowane, wymyte i wygotowane. Wybierać małe słoiczki. Przetwory z żurawin mieszać i nakładać drewnianą łyżką.
Domowe przetwory z żurawin przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przecier z żurawin na zimę krótko gotowany
Składniki
1 kg owoców żurawiny (waga po oczyszczeniu)
20 dag cukru pudru
Czyste jagody żurawiny wrzucić do gotującej się wody i blanszować przez 4-7 minut (czas liczyć od momentu zagotowania się wody, gotująca się woda powinna tylko przykrywać owoce). Odlać wodę, zblanszowane owoce przetrzeć przez gęste sito. Przetarte żurawiny przełożyć do rondla, wsypać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier całkowicie rozpuści się (tylko zagotować). Przecier z żurawin szybko przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi. Słoiki szczelnie zakręcić, postawić je do góry dnem do ostudzenia. Domowy przecier z żurawin na zimę przechowywać w lodówce.
Żurawiny utarte z cukrem na wzmocnienie
Składniki
1 kg owoców żurawiny (waga po oczyszczeniu)
20 dag cukru pudru
Czyste jagody żurawiny wrzucić do gotującej się wody i blanszować przez 4-7 minut (czas liczyć od momentu zagotowania się wody, gotująca się woda powinna tylko przykrywać owoce). Odlać wodę, zblanszowane owoce przełożyć do rondla, zasypać je cukrem i rozgniatać drewnianą pałką. Podgrzewać powoli mieszając, aż cukier całkowicie rozpuści się, całość tylko zagotować. Żurawiny utarte z cukrem szybko przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi. Słoiki szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do ostudzenia.
Rada: Odlaną wodę wykorzystać później do przygotowania napoju lub zakwaszenia innych przetworów. Żurawiny można zmieszać z cukrem i zmielić blenderem, ale są wtedy mniej trwałe.
Dżem z żurawin na zimę
Składniki
1 kg jagód żurawiny (waga po oczyszczeniu)
20 dag cukru
150 ml wody lub świeżego soku pomarańczowego (bez miąższu)
ew. kawałek świeżego strąka wanilii
Przebrane i wymyte owoce żurawiny wrzucić do gotującej się wody i blanszować przez 2-3 minuty (czas liczyć od momentu zagotowania się wody). Przecedzić, z wody przygotować syrop. Przelać wodę do rondla, dodać cukier i podgrzewać mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, do wrzącego płynu wsypać żurawiny, gotować przez 10 minut na średnim ogniu mieszając i zdejmując pianę. Płomień zmniejszyć, można dodać kawałek strąka wanilii. Rondel przykryć i gotować przez 20-30 minut. Gorący dżem z żurawin (bez strąka wanilii) przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, zakręcić szczelnie wygotowanymi, ale suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Słodzonych przetworów z żurawin na zimę nie trzeba pasteryzować.
Żurawiny w syropie bez gotowania
Składniki
jagody żurawin
cukier
woda
Owoce żurawiny przebrać, oczyścić, wypłukać i dokładnie osuszyć na sicie lub rozkładając cienką warstwą na kuchennym stole. Przesypać do słoików, lekko ugnieść drewnianą łyżką.
Przygotować lekki syrop: zagotować litr wody z 20 dag cukru. Wrzącym lub gorącym zalać ostrożnie żurawiny w słoiku – syrop powinien je całkowicie przykryć. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić szczelnie wygotowanymi, ale suchymi pokrywkami. Słoiki z żurawinami w syropie od razu wstawić do garnka z ciepłą wodą, przykryć pokrywką, podgrzewać na średnim ogniu, aż woda zacznie falować. Zmniejszyć gaz i podgrzewać dalej: średnie słoiki z żurawinami w syropie przez 10 minut, litrowe przez 15-20 minut.
Przepisy na domowe przetwory z żurawiny bez cukru zamieszczone są w artykule Domowe przetwory z żurawin cz.2.
Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory.
Zasady przygotowywania przetworów na zimę zawarte są w artykule Jak przygotować w domu smaczne i zdrowe przetwory na zimę?
Rady jak zamrozić żurawiny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i atrakcyjny wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.
Czy mogę utrzeć żurawiny z miodem tak jak z cukrem pudrem i przechować w lodówce? Jak dobrać proporcje? Z góry dziękuję za odpowiedź
Tak! Żurawinę rozgniata się drewnianym tłuczkiem, dobrze uciera, dodaje płynny miód, miesza. Surową żurawinę z miodem przechowuje się w zamkniętych słoiczkach w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Sprawdza się stosunek wagowy składników 1:1.