Wielkanocny stół dla cukrzyka


Przepisy dla diabetyków na Święta Wielkanocne: filet z piersi kaczki z ziemniakami i czerwoną kapustą, sałatka z cykorią, drożdżowe babeczki orzechowe z sosem
Filet z piersi kaczki z ziemniakami i czerwoną kapustą dla cukrzyka
Filet_z_kaczkiSkładniki dla 3 osób
9 średnich ziemniaków
60 dag czerwonej kapusty
2 duże słodkie jabłka
40 dag piersi kaczki
2 cebule
2 goździki
10 łyżek bulionu warzywnego
8 łyżek czerwonego wina
4 łyżki winnego czerwonego octu
5 łyżeczek oleju
cynamon, pieprz, sól
*słodzik lub łyżeczka cukru

Przygotowanie
Pierś kaczki naciąć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu.
Ziemniaki wymyć dokładnie, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować. W tym czasie kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, przyprawić solą i octem, wymieszać i odstawić.
Cebule pokroić drobno, zeszklić w rondelku na 2 łyżeczkach oleju. Dodać czerwoną kapustę, wlać bulion i wino. Następnie dodać goździki i dusić wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Można dolać trochę bulionu. Jabłka wymyć, obrać, pokroić drobno i dodać do kapusty. Zagotować i zestawić z ognia, można dosłodzić. Ugotowane ziemniaki zdjąć z ognia i przecedzić.
Piersi kaczki wyjąć z lodówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżeczki oleju, położyć filety skórą w dół i smażyć na średnim ogniu przez 12-15 minut (w zależności od wielkości fileta). Następnie mięso obrócić, zmniejszyć ogień i smażyć przez 8-10 minut. Na talerze położyć usmażone piersi kaczki bez skórki, dodać ciepłe ziemniaki i kapustę.
*Jeśli jabłko jest słodkie, można zrezygnować z dosładzania potrawy.
**Przy podwyższonym poziomie cholesterolu zdrowiej jest udusić kapustę bez oleju a pierś kaczki upiec z jabłkiem. Najwygodniej jest piec mięso w folii lub rękawie na niższej szynie, ponieważ nie trzeba wtedy polewać wodą szybko wysychającej piersi kaczki. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 10-15 minut.

Sałatka z cykorią dla cukrzyka

Składniki dla 2 osób
2 małe cykorie
4 liści zielonej sałaty
3 łyżki tartego sera żółtego (np. edamskiego)
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka nasion dyni
rzeżucha lub koperek
Sos
1 łyżka oleju
domowy ocet jabłkowy lub sok z cytryny (do smaku)
sól i pieprz (do smaku)

Salatka_z_cykoriaPrzygotowanie
Sałaty i pomidory oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cykorię pokroić w paski, sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w plasterki. Wszystko ułożyć na talerzu i posypać tartym serem. Nasiona dyni podprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki.
Sos
Wymieszać ocet/sok z cytryny, przyprawy i olej. Sałatkę skropić sosem i posypać zimową rzeżuchą.

Drożdżowe babeczki orzechowe z sosem dla cukrzyka

Babeczka_dla_cukrzyka
Składniki dla dwóch osób (8 sztuk)
4 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki pszennej razowej
2 pełne łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki siekanych orzechów ziemnych
10 siekanych orzechów laskowych
1 dag drożdży
słodzik (ilość odpowiadająca 2 płaskim łyżeczkom cukru)
3 łyżki mleka
1 jajko i 1 żółtko
szczypta soli, skórka starta z 1/4 cytryny

Sos
3 łyżki mrożonych jagód (czarnej porzeczki, leśnych owoców lub czarnego bzu)
szczypta wanilii
szczypta cynamonu
¾ łyżeczki skrobi

papilotki, foremki do pieczenia babeczek

Przygotowanie
Drożdże wkruszyć do średniej wielkości miski, dodać 1-2 łyżki letniego mleka o temperaturze nie wyższej niż 39ºC, a następnie dodać 2 łyżeczki mąki pszennej.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce w przykrytym płótnem naczyniu. Po około 20 minutach ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
Podgrzać masło w rondelku, aby tylko lekko roztopiło się (nie smażyć!), odstawić do ostudzenia. W osobnej misce wymieszać dokładnie jajko z żółtkiem i pozostałym mlekiem, dodać do wyrośniętych drożdży. Całość delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe mąki przesiewając je przez sito. Ostudzone masło w płynie zmieszane z solą i skórką cytryny dodać do ciasta, wsypać posiekane orzechy. Składniki wymieszać i dobrze zagnieść ciasto drożdżowe, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do ręki. Z ciasta uformować kulkę, włożyć ją do miski lekko natłuszczonej olejem. Przykryte ciasto drożdżowe odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe powinno być elastyczne, ale zwarte i nie rwać się. Porcjami wkładać je do papilotek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC i piec bułeczki na średnim poziomie przez około 15-20 minut.
Sos
Podgrzać jagody z wanilią, cynamonem, mieszankę „związać” skrobią. Drożdżowe babeczki orzechowe smakują najlepiej podane z kleksem sosu przygotowanego poprzedniego dnia.

Porcja: 470 kalorii, 45 g węglowodanów, 26 g tłuszczu i 16 g białka.

 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *