Ciepłe niskokaloryczne drugie danie. Paella, pieczony kotlet cielęcy, duszona wołowina

Oto kilka przepisów kulinarnych na ciepłe niskokaloryczne dania dla wszystkich członków rodziny. Można je włączyć do diety kobiet w ciąży i karmiących, starszych dzieci, cukrzyka, osób na diecie bezglutenowej. 
Paella
Składniki (2 porcje)
20 dag średnioziarnistego ryżu
3 szklanki chudego wywaru mięsnego lub wody
resztki gotowanego, pieczonego mięsa (indyka, kurczaka, wieprzowiny) lub ryby
2 plastry szynki
3-4 pomidory
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy lub oleju
1 czerwona papryka
2 łyżki zielonego groszku z puszki lub kukurydzy
sól, kurkuma, szczypiorek
PaellaCebulę obrać, pokroić w kostkę i posolić. Rozgrzać rondel, wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Ryż wypłukać na sicie. Dodać pokrojone pomidory bez skórki i kawałki papryki, opłukany ryż, paski szynki, gorący wywar lub wodę. Zagotować, dodać kurkumę, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-30 minut (ryż nie może się rozgotować). Paellę serwować posypaną szczypiorkiem z groszkiem lub kukurydzą i pokrojoną w paski papryką. To niskokaloryczne danie jest również smaczne bez mięsa, posypane niedużą ilością tartego ostrego sera.
Ryż nie zawiera glutenu.

Kotlet cielęcy pieczony
Składniki (1-2 porcje)
20 dag cielęciny
1 łyżka oliwy lub oleju
mała cebula
1 kwaśne jabłko
5 dag pieczarek
sól, czarny pieprz mielony, majeranek lub kminek
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Jabłko wymyć, obrać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i posolić. Rozgrzać patelnię, wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać kilka łyżek gorącej wody lub chudego mięsnego wywaru, wsypać pieczarki i dusić pod przykryciem. Wątrobę wypłukać w ciepłej bieżącej wodzie, oczyścić, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posypać majerankiem lub kminkiem. Na wierzch położyć duszoną cebulę z pieczarkami. Obłożyć jabłkiem pokrojonym w półplasterki. Całość włożyć do rękawa do pieczenia lub owinąć folią aluminiową* (brzegi uszczelnić, aby sos nie wyciekł). Piec w piekarniku na blasze przez pół godziny w temperaturze 180°C-200°C. Podać z kaszą gryczaną posypaną koperkiem, ogórkiem kiszonym i kilkoma listkami sałaty lodowej skropionej sokiem cytryny. Grzyby można podawać tylko starszym dzieciom.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu.

Wołowina duszona
Składniki (2 porcje)
30 dag chudej wołowiny (kostka na gulasz)
pół średniej marchewki,
mały kawałek selera,
1 mała pietruszka,
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
Mięso opłukać, włożyć do rondla z niewielką ilością gotującej się wody. Cebulę obrać, pokroić w krążki, dodać do mięsa. Składniki przyprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym gazie. Warzywa wymyć, obrać, opłukać i pokroić. Dodać kiedy mięso zacznie mięknąć. Pod koniec duszenia wsypać pokrojony czosnek. Podawać z gotowanymi ziemniakami  posypanymi koperkiem lub natką pietruszki oraz surówką z pomidora i papryki. Smaczne niskokaloryczne danie, które syci.

 

*Naukowcy podejrzewają, że aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera, dlatego powinno się unikać stosowania folii aluminiowej, tacek i naczyń z aluminium do przygotowania solonych i kwaśnych potraw. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *