Pożywne i ciepłe śniadanie z ryżem, kaszą jaglaną, owsianką, jajkami i twarogiem


Przepisy na szybkie, pożywne, ciepłe śniadanie bez glutenu: ryż z jajkiem i ziołami; ryż z groszkiem, szynką parmeńską i serem; kasza jaglana z owocami i twarogiem; szybka owsianka; jajecznica z warzywami; omlet z twarogiem…
Pożywne śniadanie na ciepło zwiększa nasz metabolizm, daje uczucie sytości na długi czas i jest najlepszym dostawcą energii w zimne dni. Można je łatwo przygotować w kilka minut. Wystarczy ugotować ryż lub kaszę poprzedniego dnia, ostudzić i przechować do rana w lodówce. Rano połączyć na patelni z ulubionymi składnikami (słodkimi lub pikantnymi), wymieszać i podgrzać. Delikatną kaszę jaglaną można podgrzać w kąpieli wodnej, tj. wkładając garnek do większego wypełnionego do 1/3 gotującą się wodą. Omlet na śniadanie? Czemu nie!
Oto kilka przepisów na szybkie dania m.in. z ryżem, kaszą jaglaną, jajkami na śniadanie bez glutenu.

Ryż z groszkiem, szynką parmeńską i serem na śniadanie bez glutenu
Składniki (2 porcje)
1 i ¾ szklanki ugotowanego brązowego lub dzikiego ryżu
8 łyżek zielonego groszku z puszki
kawałek twardego sera (np. parmezanu)
6 plasterków szynki (np. parmeńskiej)
średnia cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, świeża bazylia
Ryż ugotować poprzedniego dnia, w wodzie lub w bulionie warzywnym. Ostudzić, wstawić do lodówki. Połowę parmezanu drobno zetrzeć. Szynkę pokroić na kawałki wielkości kęsa. Umyć bazylię i pokroić na kawałki. Obrać cebulę, drobno posiekać, posypać solą i pieprzem. Podgrzać masło na patelni, zeszklić cebulę. Dodać ugotowany ryż, groszek, czosnek i tarty ser. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty. Składniki rozłożyć na talerze, położyć na nie szynkę i listki bazylii. Pyszne i szybkie śniadanie na ciepło w chłodny dzień.

Ryż z jajkiem i ziołami na śniadanie bez glutenu
Składniki (1 porcja)Ryz_z_jajkiem_ziolami
¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu 
łyżeczka oliwy lub oleju
jajko 
sól, pieprz  
świeże lub suszone zioła (pietruszka, oregano, tymianek lub rozmaryn)
ew. krojona wędlina
Rozgrzać patelnię, wlać olej lub wywar. Wsypać ryż i dusić po przykryciem. Wbić jajko na ciepły ryż, wymieszać i przyprawić. Przykryć i dusić, aż białko jaja zetnie się. Serwować ciepłe, a na talerzu można posypać krojoną wędliną, aby danie było bardziej pożywne.

Kasza jaglana z owocami i twarogiem na śniadanie bez glutenu

Sniadanie_Kasza_jaglana_suszone_owoce
Składniki (1 porcja)
¾ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w wodzie
kilka łyżek twarogu 
1 i ½ szklanki mleka
2 łyżki suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki) 
łyżeczka miodu masło
Jeśli owoce są bardzo suche, zalać je wrzątkiem i odstawić. Wyjąć twaróg z lodówki. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Odlać szklankę mleka i odstawić do ostudzenia. Do rondelka z resztą mleka dodać kaszę jaglaną i masło, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Pokroić napęczniałe owoce i dodać do kaszy. Kaszę jaglaną wymieszać z twarogiem, posłodzić miodem. Przełożyć do miseczki. Do picia podać mleko lub kakao i mamy pożywne śniadanie na ciepło. Kaszę jaglaną z owocami można zaproponować na śniadanie zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Szybka owsianka na śniadanie bez glutenu

Muesli_domowe1

Składniki (1 porcja)
½-¾ szklanki płatków owsianych
1 i ½ szklanki mleka
3 łyżki ulubionych owoców jagodowych* 
2 łyżki orzechów
łyżka nasion słonecznika lub dyni
łyżeczka płatków kokosowych
łyżeczka miodu akacjowego
ew. szczypta cynamonu lub kardamonu
Poprzedniego dnia wieczorem zagotować mleko i zalać nim płatki w termosie lub słoiku. Wymieszać i zamknąć. Na suchej patelni podprażyć orzechy i nasiona. Po ostudzeniu można je pokroić. Jeśli owsianka wystygła, można ją lekko podgrza. Składniki wymieszać, przełożyć na talerz, posłodzić miodem.
*Owoce jagodowe zastępuje się krojonym jabłkiem, gruszką lub owocami z puszki.
Dobtra rada: płatki owsiane bez oznakowania mogą być zanieczyszczone glutenem.

Jajecznica z warzywami na śniadanie bez glutenu
Składniki (1 porcja)
2 jajka
mała cebula
¼ strąka żółtej lub czerwonej papryki
pół małej cukinii
2 łyżki posiekanej natki ew. ząbek czosnku
1-3 łyżeczki oliwy lub oleju sól, pieprz
Warzywa wymyć. Cukinię obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę doprawioną solą i pieprzem. Dodać paprykę, pokrojoną cukinię. Mieszając smażyć warzywa na wolnym ogniu około 5 minut. Jeśli będą za suche, dodać jeszcze odrobinę oliwy. Jajka wymyć. W miseczce wymieszać widelcem białka i żółtka razem, dodać czosnek. Połączyć składniki, mieszając smażyć na małym ogniu tak długo, aż białko się zetnie. Podać posypaną natką pietruszki z pełnoziarnistym pieczywem. Jajecznicę można spulchnić dodając trochę mleka do rozbitych jajek. Proste, smaczne i pożywne śniadanie na ciepło.

Omlet z twarogiem na śniadanie bez glutenu

Omlet_skladnikiSkładniki (1 porcja)
2 jajka
łyżka mielonych otrębów* 
2 łyżeczki oliwy lub oleju
3 łyżki twarogu
1-2 łyżki mleka
cukier lub dżem, sok owocowy

Twaróg zmieszać z mlekiem i cukrem. Jajka umyć. Do żółtek i białek dodać otręby i dokładnie ubić – wtedy omlet będzie puszysty. Patelnię rozgrzać, wlać tłuszcz. Masę jajeczną przelać na patelnię, przykryć i podgrzewać do ścięcia. Na ścięty omlet wyłożyć twaróg, omlet złożyć na pół. Zsunąć łopatką na talerz, polać sokiem.
*Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jaj podczas ubijania.

Zupa jest idealnym pokarmem w zimowy poranek. Można przygotować jej większą ilość w dniu, kiedy jest więcej czasu i podgrzać na śniadanie. Porcje zupy można zamrozić.

Artykuły powiązane:
Jakich pokarmów i napojów unikać rano?
Pożywne śniadanie gwarancją zdrowia i energii. Co jeść rano?
Pożywne ciepłe śniadanie z ryżem, kaszą jaglaną, owsianką, jajkami i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Szybkie posiłki z mlekiem i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Odżywcze i energetyczne napoje.
Śniadanie złagodzi skutki kaca.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *