Przepisy na domowe przetwory z agrestu z małą ilością cukru

agrest

Przepisy na agrest w soku dla dzieci, dżem z agrestu, dżem z czerwonego agrestu, jabłek i wiśni, przecier z agrestu, kompot z agrestu, agrest w syropie, sok z agrestu bez cukru na zimę.
Owoce agrestu można łączyć z sokiem z pomarańczy, porzeczkami, wydrylowanymi wiśniami i czereśniami. Powinno się je podawać dzieciom i kobietom w ciąży, w celu uzupełnienia braków witamin i minerałów. Agrest zawiera dużo pektyn, dlatego przygotowane z niego przetwory szybko gęstnieją i łatwo żelują bez dodatków. Wysoka zawartość kwasów powoduje, że soki, galaretki, dżemy, kompoty są bardzo trwałe i agrest można przetwarzać z mocno zredukowaną ilością cukru. Przygotowuje się także sok z agrestu bez cukru, ale trzeba wybierać odmiany o jasnych owocach. Można z niego przygotowywać także nektary i wina. Przetwory z agrestu mają bardzo przyjemny, orzeźwiający, choć specyficzny smak i aromat.

Jak przygotować przetwory z agrestu do słoików na zimę, aby się nie psuły?

Do słoików powinno się wkładać tylko wymyte, oczyszczone z liści, szypułek, resztek kwiatu zdrowe i dojrzałe (ale nie przejrzałe!) owoce. Słoiki trzeba wcześniej wymyć, wypłukać i wygotować przez kilka(naście) minut. Pokrywki powinny być wymyte, wrzucone do wrzącej wody na nie dłużej niż 30-60 sekund. Słoik można wypełniać maksymalnie do wysokości 3 cm poniżej brzegu. Owoce, zwłaszcza z cukrem, poszczają dużo soku, dlatego powinny zajmować nie więcej niż 3/4 słoika. Przed zamknięciem brzeg słoika trzeba koniecznie wytrzeć do sucha, podobnie pokrywka powinna mieć suche brzegi. Do rondla o szerokim dnie wlać zimną wodę, wstawić słoiki tak, by woda sięgała do 2/3-3/4 ich wysokości. Wodę podgrzewać na małym gazie. Gotować w zależności od wielkości słoików przez 15-30-60 minut. Po tym czasie wyjąć je z wrzątku i postawić do góry dnem na stole pokrytym ręcznikiem. Po całkowitym ostudzeniu słoiki przekręcić i ustawić w ciemnym miejscu. Mogą stać nawet w temperaturze pokojowej. Przetwory z agrestu gęstnieją w trakcie przechowywania.


Przepisy na:
– sok z agrestu na zimę bez cukru,
– agrest w soku własnym na zimę,
– dżem z agrestu na zimę,
– dżem z czerwonego agrestu z jabłkami i sokiem z wiśni na zimę,
– przecier z agrestu na zimę,
– kompot z agrestu na zimę,
– agrest na zimę w syropie.

Sok z agrestu na zimę bez cukru
Owoce powinno się zebrać już pod koniec czerwca, kiedy są jeszcze twarde i niezupełnie dojrzałe, dokładnie wymyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wrzucić agrest i podgrzewać na średnim gazie. Gotować (a właściwie blanszować) przez 3-5 minuty. Po tym czasie garnek zdjąć z gazu i odstawić przykryty, aż woda z owocami ostygnie. Płyn przecedzić przez sito, przelać do słoików, zamknąć, wstawić do garnka z chłodną wodą i podgrzewać. Woda powinna sięgać do 2/3-3/4 wysokości słoików. Gotować przez 10 minut (słoiki 0,5 l) lub przez 20 minut (słoiki  1 l).

Agrest w soku własnym na zimę, witaminizujący, dla dzieci
Składniki
1 kg dojrzałych, miękkich i dużych owoców agrestu
3 pełne łyżki cukru
Agrest wymyć, zdjąć szypułki. Jeżeli skóra jest jeszcze twarda, należy przebić ją igłą lub wykałaczką. Owoce wsypać do słoików do wysokości 2/3 słoika, zasypać cukrem, szczelnie zamknąć wyparzoną suchą pokrywką. Wstawić do rondla wypełnionego chłodną wodą, która powinna sięgać do 2/3-3/4 wysokości słoików. Wodę podgrzewać powoli, aż zacznie wrzeć. Słoiki powinny stać w lekko gotującej się wodzie przez 30-60 minut (czas zależy od wielkości słoików). Słoiki wyjąć z wrzątku i postawić do góry dnem. Słoiki trzeba przechowywać w chłodzie.
Rada: Tak przygotowany agrest na zimę wykorzystać jako witaminizujący dodatek do deserów i napojów. Po przetarciu można podawać nawet małym dzieciom.

Dżem z agrestu na zimę
Składniki
1 kg dojrzałych i twardych owoców agrestu
15 dag cukru
ew. sok z pomarańczy i 4 zdrowe liście wiśni

Agrest wymyć, zdjąć szypułki, wsypać do rondla (duże owoce najpierw zmielić), dodać kilka łyżek wody lub soku pomarańczowego, ewentualnie wymyte liście wiśni (dadzą specyficzny smak i aromat) i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok, dodawać stopniowo cukier i gotować, na małym gazie, aż sok lekko zgęstnieje. Masę trzeba mieszać, aby jej nie przypalić! Po rozpuszczeniu cukru gotować bez przykrycia przez kolejne 5-10 minut, usuwając tworzącą się pianę. Wlać wrzący dżem z agrestu do słoików (do każdego można włożyć liść wiśni), zamknąć i postawić do góry dnem.
Rada: Dżem zawiera dużą ilość pektyny i jest bardzo przydatny w profilaktyce chorób jelit i w przypadku zatrucia metalami ciężkimi.

Przecier z agrestu na zimę
Składniki
1 kg dojrzałych owoców agrestu
10 dag cukru
sok z pomarańczy
Agrest wymyć, zdjąć szypułki, zalać wrzącą wodą i przykryć. Kiedy owoce agrestu ostygną, zmielić je i przetrzeć przez sito. Masę przełożyć do rondla, dodać sok, cukier i podgrzewać mieszając do zagotowania. Szybko przełożyć do słoików i postawić je do góry dnem. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Rada: Przecier można wykorzystać w czasie przeziębienia.

Dżem z agrestu czerwonego, jabłek i soku z wiśni z wanilią
Składniki
1 kg owoców czerwonego agrestu (waga po oczyszczeniu)
30 dag jabłek Idared (waga po oczyszczeniu)
szklanka soku z wiśni
10 dag cukru
mały strąk wanilii
Jabłka wymyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i w rondlu zalać sokiem z wiśni. Owoce czerwonego agrestu przebrać, oczyścić z liści i szypułek, wypłukać i dodać do jabłek. Przeciąć strąk wanilii wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do owoców. Owoce podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu. Gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Rozgnieść je drewnianą pałką, a kiedy trochę ostygną przetrzeć przez sito. Dodać cukier, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut mieszając co jakiś czas.
Wrzący dżem z agrestu, jabłek i soku z wiśni nałożyć do słoików. Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem.

Kompot z agrestu na zimę
Składniki
3 kg agrestu
2 litry wody
maks. pół szklanki cukru
świeży sok z pomarańczy lub porzeczki
Zagotować wodę w garnku. Agrest wymyć, zdjąć szypułki, owoce przełożyć na sito. Wycisnąć sok z pomarańczy (nie może być w nim pestek). Do wrzątku wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie wsypać owoce, dodać sok i gotować przez 5 minut od momentu zagotowania się wody z owocami. Wrzątek wlewać do słoików, słoiki zamknąć i postawić do góry dnem.

Agrest na zimę w syropie 
Składniki
3 kg dojrzałych owoców agrestu (mniej więcej tej samej wielkości)
litr wody
1,5 szklanki cukru
Agrest wymyć, zdjąć szypułki i wsypać do słoików. Jeśli zależy nam na tym, aby owoce nie popękały, nakłuć je igłą. Zagotować wodę z cukrem, gotować mieszając przez 5 minut. Wrzącym zalać owoce w słoikach, słoiki szczelnie zakręcić. Po 10 minutach wstawić do rondla z ciepłą wodą i podgrzewać, aż woda się zagotuje. Ogrzewać w lekko gotującej się wodzie (słoiki 0,5 l przez 15 min, słoiki 1 l przez 25 min.). Po tym czasie wyjąć i odwrócić do góry dnem.
Rada: W zimie duszony agrest jest niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Szczególnie przydany dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.

O wartościach i właściwościach agrestu można przeczytać w artykule Agrest. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Rady jak mrozić agrest i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Przepisy na inne zdrowe przetwory znajdują się w zakładce
 
Przetwory.

Zasady przygotowywania przetworów na zimę zawarte są w artykule Jak przygotować w domu smaczne i zdrowe przetwory na zimę?

 

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Przepisy na domowe przetwory z agrestu z małą ilością cukru

  1. Viola71 mówi:

    Pierwszy raz zrobiłam dżem z agrestu ale bez liści. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *