Wartości odżywcze sałaty głowiastej. Przepisy lecznicze

Salata

Wartości odżywcze i zdrowotne, właściwości lecznicze sałaty

 

Sałata głowiasta zawiera dużo witamin A, B1, B2, B9, C, E, K i PP, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, kobaltu, manganu, jodu i wiele innych elementów śladowych. Jest wyjątkowo bogata w kwas foliowy – pod względem jego zawartości ustępuje tylko szpinakowi. Ze względu na swój skład przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego organizmu i zapobiega anemii.
Witaminy i elementy śladowe są nierównomiernie rozłożone w liściach – wewnętrzne liście zawierają więcej witaminy C, zewnętrzne liście są bogatsze w witaminę B i karoten.
Sałata jest przydatna w diecie cukrzyków i osób prowadzących siedzący tryb życia. Jest niskokaloryczna, zawiera pektyny i sporo błonnika, poprawia trawienie, oczyszcza jelita.
Sód i potas występują w niej w bardzo korzystnym stosunku, dlatego spożywana sałata ma działanie moczopędne i przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Jest zalecana w chorobach układu krążenia.

Systematyczne spożywanie sałat ma również korzystny wpływ na metabolizm tłuszczu, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy, otyłości.

Picie soku z liści sałaty zaleca się pacjentom z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

 

Spożywanie sałaty jest zalecane dla osób starszych i rekonwalescentów, zwłaszcza po wyniszczających chorobach.

Substancje zawarte w liściach sałaty głowiastej mają uspokajający wpływ na układ nerwowy, pomagają w bezsenności.

Liście sałaty posiadają właściwości wykrztuśne, przeciwkaszlowe.

Sałata powinna znaleźć się w codziennej diecie dzieci, kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Napar z rozdrobnionych nasion zwiększa ilość mleka u matek karmiących piersią.

Sałata głowiasta jest u nas najpopularniejsza i jednocześnie jedną z najbardziej wartościowych gatunków sałat.

Sałata głowiasta. Lecznicze przepisy i przeciwwskazania

Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy skonsultować z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania nawet roślinnych środków.
Podawanie ziół dzieciom, kobietom w ciąży oraz długotrwałe domowe kuracje zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.

Kaszel
2 dag rozdrobnionych liści sałaty zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 2 godziny. Przecedzić, pić 3-4 razy dziennie po 50 ml.

Bezsenność
Przygotować napar jak przy kaszlu, zaparzać przez 30 minut. Przecedzić. Przy bezsenności pić 2 razy po 50 ml, a przed snem wypić połowę naparu.

Zwiększenie laktacji
Pełną łyżeczkę suchych nasion sałaty głowiastej zmiażdżyć, zalać 250 ml wrzącej wody. Zaparzać w termosie przez 2-3 godziny, przecedzić. Wypić w ciągu dnia w 3 równych porcjach. Nasiona sałaty głowiastej muszą być dojrzałe, wolne od pleśni i środków grzybobójczych – najlepiej zebrać je na grządce zaprzyjaźnionego działkowca.

Zapalenie pęcherza
2 dag rozdrobnionych liści sałaty zalać 250 ml wrzącej wody. Zaparzać w termosie przez 2 godziny, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 100 ml naparu przy skłonnościach do zapalenia pęcherza.

Przeciwwskazania 

  • Sałatę trzeba jeść z umiarem, gdyż może spowodować wzdęcia i reakcje alergiczne.
  • Nie powinna być stosowana w zaostrzonej fazie zapalenia przewodu pokarmowego, żołądka i jelit, zwłaszcza gdy towarzyszą im biegunki.
  • Nie jest zalecana dla pacjentów z dną moczanową i kamicą.
Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *