Sałatki z ogórków bez octu na zimę

Wkładamy do słoików sałatkę z ogórków bez octu 

Przepisy na sałatki z ogórków na zimę bez octu utrwalone w oleju, marynacie z kwasku cytrynowego, w marynacie z oleju i soku z cytryny: sałatka z ogórków i cebuli z kurkumą z olejem, mizeria z ogórków z porem z olejem, sałatka z ogórków i słodkiej papryki z kwaskiem cytrynowym, mizeria z ogórków z chilli w marynacie z oleju i soku z cytryny bez octu
Na sałatkę z ogórków do słoików na zimę wybiera się młode ogórki gruntowe o długości do 10 cm, mogą być zakrzywione. Do sałatki nie nadają się ogórki przerośnięte, z dużymi nasionami i twardą skórką. Ogórki trzeba wymoczyć w letniej wodzie przez około 2 godziny, a następnie dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, obciąć ich końce. Moczenie w wodzie pomaga pozbyć się błota i drobnego piasku ze skórki. Wszystkie warzywa do sałatki powinny być dokładnie wymyte i przed rozdrobnieniem osuszone. Składników sałatki nie powinno się mieszać ręką, lecz łyżką (najlepiej z drewna). Warzywa wkłada się do słoików, które wcześniej zostały wygotowane w wodzie, a słoiki zamyka się szczelnie czystą, suchą pokrywką.  Sałatkę z ogórków można utrwalić w oleju, marynacie z kwasku cytrynowego, w soku z cytryny.

Sałatka z ogórków i cebuli z kurkumą w oleju na zimę – sałatka z ogórków bez octu
Składniki
3 kg świeżych ogórków gruntowych
1 kg cebuli
2 główki czosnku
natka selera korzeniowego
szklanka oleju słonecznikowego
2 łyżki soli kamiennej bez jodu
ew. 3 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka kurkumy
liście laurowe do smaku

Do sałatki wybrać nieduże ogórki, ponieważ będą gotowane ze skórką. Ogórki pokroić w plastry, cebulę w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać grubo posiekane liście selera (bez łodyg), sól, cukier i wymieszać. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Nadmiar soku można przelać do osobnego naczynia. Warzywa przełożyć do garnka, posypać kurkumą, wlać olej i doprowadzić do wrzenia. Często mieszać. Gotować przez 10 minut, następnie dodać pokruszone listki laurowe, posiekany czosnek i gotować na małym ogniu najwyżej przez 2-3 minuty. Wrzącą sałatkę z ogórków przełożyć drewnianą łyżką do przygotowanych słoików, lekko przycisnąć, wytrzeć ich brzegi, szybko szczelnie zakręcić. Sałatka w słoikach musi być całkowicie przykryta sokiem i olejem. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Sałatkę z ogórków w oleju bez octu przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.

Mizeria z ogórków z olejem, czyli sałatka z ogórków bez octu na zimę
Składniki
3 kg świeżych ogórków gruntowych (małe i średniej wielkości)
1 kg pora sałatkowego
2 główki czosnku
10-20 dag świeżego koperku
2 łyżki soli kamiennej bez jodu
ew. 3 łyżeczki cukru
liście laurowe
szklanka oleju słonecznikowego
Wybrać tylko młode ogórki, ponieważ nie będą obierane ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić por, białą część pokroić w plasterki. W misce wymieszać drewnianą łyżką (nie ręką!) ogórki, por, posiekany czosnek, sól i cukier, przykryć i odstawić na przynajmniej godzinę (można na noc), aby ogórki puściły sok. Przed przełożeniem składników sałatki do słoików dodać do nich szklankę oleju i wymieszać. Do każdego słoika wrzucić pół listka laurowego, nałożyć mizerię z ogórków. Mizerię w słoikach lekko ugnieść łyżką. Musi być całkowicie przykryta sokiem i olejem, zapełniać słoik do 3/4-4/5 jego wysokości. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić je szczelnie. Słoiki z mizerią z ogórków na zimę wstawić do rondla z letnią wodą, podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz i podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Mizerię z ogórków, czosnku i pora w oleju bez octu przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie z kwaskiem cytrynowym
Składniki
2 kg młodych ogórków gruntowych
20 dag cebuli
30 dag słodkiej czerwonej, pomarańczowej papryki
pół szklanki listków natki pietruszki
10-15 ząbków czosnku
6 dag korzenia chrzanu
Zalewa z kwasku cytrynowego:
3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
łyżka cukru
50 ziaren czarnego pieprzu
płaska łyżka kwasku cytrynowego
2,5 l wody 
Wybrać tylko młode, nie przerośnięte ogórki, pokroić w plasterki o grubości do 0,5 cm. Cebule pokroić w piórka, paprykę w paski o grubości ok. 3 mm. Składniki wymieszać. Chrzan pokroić w wiórki, wsypać z czosnkiem na dno słoika. Pokrojone warzywa przełożyć do słoików. Przygotować marynatę. Zagotować wodę z solą, cukrem i pieprzem, wymieszać. Zdjąć wodę z gazu i wsypać kwasek, wymieszać (marynaty z kwaskiem nie gotować!). Sałatkę z ogórków w słoikach szybko zalać marynatą z kwasku cytrynowego. Marynata musi być bardzo gorąca, warzywa muszą być nią całkowicie przykryte. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić je szczelnie suchymi pokrywkami. Słoiki stawić do rondla z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewać jeszcze przez kwadrans, słoiki litrowe przez 20-25 minut. Sałatkę z ogórków w marynacie z kwasku cytrynowego przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.

Mizeria z ogórków z chilli, czyli sałatka z ogórków w marynacie z oleju i soku z cytryny bez octu na zimę
Składniki
5 kg świeżych ogórków gruntowych
6 średnich cebul
szklanka posiekanej natki selera korzeniowego
2 pełne łyżki soli kamiennej niejodowanej
Marynata*:
3 szklanki oleju lub oliwy
0,5-1 szklanka soku z cytryny 
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
pełna łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
czerwona papryczka chilli
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę w krążki. Po wymieszaniu składników w misce przyprawić je solą, miskę przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Nadmiar soku można odlać. Mizerię z ogórków z cebulą i natką przełożyć do słoików. Zagotować marynatę, całkowicie zalać nią sałatkę z ogórków w słoikach, lekko wstrząsnąć słoikiem, aby marynata mogła spłynąć na dno. Warzywa delikatnie przygnieść łyżką. Zostawić kilka centymetrów wolnej przestrzeni do brzegu słoika. Wytrzeć do sucha brzegi słoików, słoiki zakręcić szczelnie i wstawić do rondla z ciepłą wodą. Podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewać jeszcze przez kwadrans, słoiki litrowe przez 20-25 minut. Mizerię z ogórków w marynacie z oleju i soku cytrynowego przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.
*Sałatkę można utrwalić w zalewie z kwaskiem cytrynowym (przepis wyżej). 

Rady jak ukisić ogórki i czosnek na zimę, jak zrobić ogórki kiszone na zupę, ogórki małosolne oraz przepisy znajdują się w artykule Domowe przetwory warzywne. Kiszenie ogórków i czosnku na zimę. 

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Sałatka z ogórków i cebulą z kurkumą.
    W przepisie nie ma informacji kiedy dodać kurkumę. Czy kurkuma w proszku, czy starta świeża? Ile listków laurowych na podane proporcje? Czy olej słonecznikowy można zastąpić oliwą z oliwek? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Dodaję kurkumę w proszku i 3-4 duże listki laurowe. Można zrobić sałatkę z oliwą, ale przyznam się, że wolę delikatny w smaku olej słonecznikowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *