Sałatki owocowe


Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Sałatka owocowa

 

Kulinarne przepisy na sałatki z owocami 

Owocowa sałatka z bitą śmietaną
Składniki na sałatkę (4 porcje)
2 pomarańcze
mango
mandarynka
winogrona
4 łyżeczki twarogu
2 łyżki miodu o łagodnym smaku
¾ szklanki śmietany 33%
3 łyżki rodzynków
2 łyżki soku z cytryny

Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku. Owoce wymyć dokładnie, zdjąć skórkę. Mango pokroić w kostkę, rodzynki posiekać na małe kawałki. Wymieszać twaróg z miodem, rodzynkami i sokiem z cytryny. Ubić zimną śmietanę, aż będzie sztywna, rozłożyć do 4 pucharków. Na śmietanie ułożyć cząstki owoców, na wierzch położyć po łyżeczce twarogu.

Owocowa sałatka
Składniki (4 porcje)
grejpfrut
mango
pomarańcza
sok z cytryny
4 łyżki orzechów nerkowca
4 łyżeczki miodu o łagodnym smaku

Owoce wymyć, zdjąć skórkę, pokroić w cząstki wielkości kęsa i ułożyć w 4 miseczkach. Owoce polać sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni, aż będą złociste. Ostudzić je, posiekać grubo i wymieszać z miodem. Na owoce położyć miód z orzechami.

Owocowa sałatka z daktylami i orzechami
Składniki (4 porcje)
2 słodkie jabłka
2 miękkie gruszki
2 banany
12 daktyli
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
szczypta zmielonego cynamonu
8 orzechów włoskich

Wymyć owoce, zdjąć skórkę. Wyciąć gniazda nasienne z jabłka i gruszki, miąższ pokroić w kostkę. Banany pokroić w pół-krążki, daktyle posiekać. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Wymieszać wszystkie owoce, rozłożyć je do pucharków i polać sokiem pomarańczowym zmieszanym z cynamonem. Sałatkę posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Owocowa sałatka z ananasem i granatem
Składniki (4 porcje)
1/2 melona Galia
1 mały świeży ananas lub z puszki
1/2 granatu
2 banany
1/2 cytryny
2 łyżki miodu o łagodnym smaku

Owoce wymyć dokładnie. Melon przekroić na pół, zdjąć skórę, wykroić środek z pestkami. Obciąć oba końce ananasa, odkroić grubo skórę. Nóż wymyć, wyciąć środek i wszystkie twarde części (są ciężkostrawne i mogą poranić śluzówkę przewodu pokarmowego). Miąższ obu owoców pokroić w cząstki wielkości kęsa. Zdjąć skórę z banana, pokroić. Wyskrobać nasiona granatu, wycisnąć sok z cytryny przez sitko i dodać do pokrojonych owoców razem z miodem. Wymieszać wszystko dokładnie.

Owocowa sałatka kolorowa
Salatka_owocowa Składniki (4 porcje)
pół ananasa z puszki
2 kiwi
2 banany
2 słodkie jabłka
3 miękkie gruszki
20 dag winogron
4 łyżki nasion granatu
2 mandarynki
1/2 cytryny

Owoce wymyć dokładnie i zdjąć skórkę. Wyciąć gniazda nasienne z jabłka i gruszki, miąższ pokroić w kostkę. Banany i kiwi pokroić w talarki, ananasa i mandarynkę pokroić w cząstki. Wszystkie owoce wymieszać i rozłożyć do pucharków. Wycisnąć sok z cytryny przez sitko i dodać do owoców razem z odrobiną syropu z ananasa. Posypać nasionami granatu.

 

Przepisy na zdrowe sałatki można wybrać na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *