Jak usmażyć kurczaka?

Smażony kurczak i jego podroby

 

Rady jak usmażyć kurczaka: pierś kurczaka, kotlety z kurczaka, udka kurczaka, pałki kurczaka, wątróbka z kurczaka, żołądki z kurczaka, serca z kurczaka. Czas smażenia kurczaka
Z kurczaka wyskubać resztki piór i pierza lub opalić skórę nad płomieniem gazu lub świecy (nie trzeba być bardzo dokładnym). Wymyć go i osuszyć. Kurczaka podzielić na porcje, wykroić nadmiar tłuszczu. Na kwadrans przed smażeniem porcje kurczaka wyjąć z lodówki (zamrożone koniecznie wcześniej rozmrozić w lodówce), natrzeć solą, pieprzem, kurkumą lub ostrą papryką albo zanurzyć w marynacie na kilka godzin. Do kurczaka pasują czosnek, cebula, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber, curry, kurkuma, kminek, bazylia, sok z cytryny lub ocet winny, sok pomidorowy, oliwa lub olej roślinny, śmietana, natka pietruszki, koperek, cebula dymka…
Porcje kurczaka położyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsza będzie patelnia o grubszym dnie, bo na delikatnej patelni mięso spali się. Powinna być na tyle szeroka, aby swobodnie zmieściły się na niej wszystkie porcje. Na zbyt małej patelni kurczak nie usmaży się równomiernie, na zbyt dużej patelni mięso będzie pływało w oleju. Wierzchnią stronę mięsa przyprawić szczyptą soli i pieprzem (nie sypać przypraw na całą powierzchnię patelni). Po przekręceniu porcji kurczaka na patelni przyprawić drugą stronę mięsa.

Uwaga: podczas obracania smażącego się kurczaka trzeba być ostrożnym, ponieważ wytapiający się z kurczaka tłuszcz może prysnąć na ręce i twarz. Najlepiej zdjąć patelnię z gazu, odczekać 10 sekund, a następnie ostrożnie odwrócić kawałki kurczaka łopatką (nie przewracać mięsa widelcem, ponieważ podziurawione traci soki). W drugiej ręce, dla ochrony, trzymać przykrywkę.

Jak usmażyć kurczaka ze skórą?
Przed smażeniem kurczaka ze skórą natrzeć go przyprawami lub włożyć do marynaty na 1-3 godziny. Aby uzyskać brązową chrupiącą skórkę na udkach kurczaka, piersi czy skrzydełkach, trzeba obsmażyć porcje na dużym ogniu. Uwaga: tłuszcz kurczaka mocno pryska i brudzi wszystko dookoła patelni.  

Smażone udka kurczaka, smażone pałki kurczaka 

Jak długo smażyć udka kurczaka?
Całe udka kurczaka smaży się na średnim ogniu przez pół godziny. Udka przewracać co jakiś czas, aby usmażyły się równomiernie.

Jak długo smażyć pałki kurczaka?
Pałki kurczaka smażyć przez 30 minut, następnie dusić przez 10 minut.

Jak smażyć udka kurczaka i pałki kurczaka?
Mrożone udka kurczaka i pałki najpierw rozmrozić, wyciąć nadmiar tłuszczu, wypłukać. Można usunąć skórę, ponieważ po usmażeniu dodaje potrawie dużo kalorii. Udko kurczaka można przekroić na 2 części w stawie, aby lepiej ułożyło się na patelni.
Każde udko kurczaka czy pałkę natrzeć solą i przyprawami, naciąć w kilku miejscach i nafaszerować czosnkiem pokrojonym w plastry. W przykrytym naczyniu wstawić na 1-2 godziny do lodówki, wyjąć na kwadrans przed smażeniem.
Udka kurczaka, pałki położyć na rozgrzany olej, z obu stron smażyć po 10 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, smażyć przez 10 minut pod przykrywką często obracając. Dolać kilka łyżek wywaru lub sporo soku pomidorowego, przykryć pokrywką i dusić przez przynajmniej 10 minut, w zależności od wielkości porcji.
Udka kurczaka, pałki kurczaka są gotowe jeśli mięso odchodzi od kości, w środku ma szaro-różowy kolor i wypływa z niego przezroczysty sok. Smażone udka kurczaka i pałki kurczaka można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną lub warzywami.

Smażone filety z piersi kurczaka

Jak długo smażyć pokrojony filet z kurczaka? 
Filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę smażyć przez 20 minut na średnim ogniu, bez przykrycia, często mieszając.

Jak smażyć kotlety z kurczaka?
Kotlet z podwójnego filetu z piersi kurczaka najpierw smażyć na dużym ogniu przez 10 minut, a następnie zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i dusić je przez kwadrans, często obracając. Kotlet z piersi kurczaka jest usmażony jeśli po nakłuciu go nożem mięso w środku ma szaro-różowy kolor i wypływają z niego przezroczyste soki.
Kotlety z pojedynczych filetów z piersi kurczaka smaży się przez 7-10 minut z każdej strony.
Smażone kotlety z  kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Jak przygotować filet z kurczaka do smażenia?
Pierś kurczaka oczyścić z błon, kostek, skóry, nadmiaru tłuszczu, wypłukać i osuszyć. Filet rozbić tłuczkiem na grubość 5-7 mm. Posypać solą i pieprzem. Jeśli jest czas, natrzeć przyprawami (pieprzem, kurkumą, solą) lub zalać marynatą i wstawić w przykrytym naczyniu do lodówki na 2-3 godziny. Kilka razy przekładać filety z kurczaka na drugą stronę.

Panierka do kurczaka, delikatna
Składniki panierki dla podwójnej piersi kurczaka
2 jajka
3 łyżki śmietany 20%
łyżka oleju
pół łyżeczki soli
2 łyżki bułki tartej lub mąki
Jajka wymyć, wbić do miski, dodać śmietanę, olej, sól i bardzo dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię, każdą pierś pojedynczo zanurzyć w rozbitym jajku, następnie w bułce i jeszcze raz w jajku. Filety szybko przełożyć na rozgrzana patelnie z niedużą ilością tłuszczu.

Smażone skrzydełka z kurczaka

Czas smażenia skrzydełek z kurczaka
Skrzydełka kurczaka trzeba smażyć przez pół godziny na średnim ogniu.

Jak smażyć skrzydełka kurczaka?
Skrzydełka kurczaka oczyścić z resztek piór i pierza, odciąć końcówkę skrzydła. Wymyć, osuszyć, przyprawić lub umieścić w marynacie na przynajmniej 30 minut. Do skrzydełek z kurczaka pasują czosnek, bazylia, chili w proszku, sól, pieprz, miód, ocet winny. Skrzydełka kurczaka przełożyć na rozgrzany olej, smażyć przez pół godziny na średnim ogniu przekładając je co 5 minut.

Smażone podroby z kurczaka 

Zamrożone podroby koniecznie rozmrozić w lodówce przed smażeniem.

Smażona wątróbka z kurczaka 

Jak długo smażyć wątróbkę z kurczaka?
Wątróbki z kurczaka smaży się przez 10 minut, następnie zalewa się je sosem i tylko doprowadza do zagotowania.

Jak smażyć i dusić wątróbkę z kurczaka?
Wątróbki wypłukać, oczyścić z błon, żyłek, odrzucić wątróbki z resztkami żółci i woreczka żółciowego. Wypłukać, osuszyć i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące zmieszanej z solą i pieprzem, przełożyć na patelnię na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut bez przykrycia, nie zapomnieć o mieszaniu. Zmniejszyć gaz, dodać osobno osmażoną cebulę, przykryć i dusić na małym gazie przez 7 minut. Wątróbki zalać ulubionym sosem, na średnim gazie doprowadzić sos do zagotowania stale mieszając. Patelnię przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.

Smażone żołądki z kurczaka

Jak długo smażyć żołądki z kurczaka?
Żołądki z kurczaka smażyć pod pokrywką przez 20 minut, następnie dusić przez 10 minut.

Jak smażyć żołądki z kurczaka?
Żołądki oczyścić z resztek pokarmu, błon i tłuszczu, dokładnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Położyć na mocno rozgrzany olej, smażyć na średnim ogniu przez 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Dodać usmażoną cebulę, posolić i smażyć przez 10 minut.

Serca z kurczaka, serca drobiowe

Jak długo smażyć serca z kurczaka?
Serca z kurczaka powinno się smażyć przez 20 minut, a następnie dusić z warzywami przez 20-30 minut.

Jak smażyć serca z kurczaka?
Serca z kurczaka umyć, wyciąć aorty i nadmiar tkanki tłuszczowej. Położyć na patelnię na rozgrzany olej. Serca drobiowe smażyć przez 20 minut.

Przepisy na marynaty do mięsa, podrobów oraz na sosy można wybrać na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *