Pożywne ciepłe śniadanie z ryżem, kaszą jaglaną, owsianką, jajkami i twarogiem


Przepisy na szybkie pożywne śniadanie na ciepło: ryż z jajkiem i ziołami, ryż z groszkiem, szynką parmeńską i serem, kasza jaglana z owocami i twarogiem, szybka owsianka, jajecznica z warzywami, omlet z twarogiem.
Pożywne śniadanie na ciepło zwiększa nasz metabolizm, daje uczucie sytości na długi czas i jest najlepszym dostawcą energii w zimne dni. Można je łatwo przygotować w kilka minut. Wystarczy ugotować ryż lub kaszę poprzedniego dnia, ostudzić i przechować do rana w lodówce. Rano połączyć na patelni z ulubionymi składnikami (słodkimi lub pikantnymi), wymieszać i podgrzać. Delikatną kaszę jaglaną można podgrzać w kąpieli wodnej, tj. wkładając garnek do większego wypełnionego do 1/3 gotującą się wodą.
Oto kilka przepisów m.in. z ryżem i kaszą jaglaną, które nie zawierają glutenu.
Ryż z jajkiem i ziołami

Składniki (1 porcja)Ryz_z_jajkiem_ziolami
¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu 
łyżeczka oliwy lub oleju
jajko 
sól, pieprz  
świeże lub suszone zioła (pietruszka, oregano, tymianek lub rozmaryn)
ew. krojona wędlina
Rozgrzać patelnię, wlać olej lub wywar. Wsypać ryż i dusić po przykryciem. Wbić jajko na ciepły ryż, wymieszać i przyprawić. Przykryć i dusić, aż białko jaja zetnie się. Aby śniadanie na ciepło było jeszcze bardziej pożywne, ryż na talerzu posypać krojoną wędliną.

Ryż z groszkiem, szynką parmeńską i serem
Składniki (2 porcje)
1 i ¾ szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
8 łyżek zielonego groszku z puszki
kawałek twardego sera (np. parmezanu)
6 plasterków szynki (np. parmeńskiej)
średnia cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, świeża bazylia
Ryż ugotować poprzedniego dnia w bulionie warzywnym. Połowę parmezanu drobno zetrzeć. Szynkę pokroić na kawałki wielkości kęsa. Umyć bazylię i pokroić na kawałki. Obrać cebulę, drobno posiekać, posypać solą i pieprzem. Podgrzać masło na patelni, zeszklić cebulę. Dodać ugotowany ryż, groszek, czosnek i tarty ser. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty. Ryż rozłożyć na talerze, położyć na niego szynkę i listki bazylii.

Kasza jaglana z owocami i twarogiem

Sniadanie_Kasza_jaglana_suszone_owoce
Składniki (1 porcja)
¾ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w wodzie
kilka łyżek twarogu 
1 i ½ szklanki mleka
2 łyżki suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki) 
łyżeczka miodu masło
Jeśli owoce są bardzo suche, zalać je wrzątkiem i odstawić. Wyjąć twaróg z lodówki. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Odlać szklankę mleka i odstawić do ostudzenia. Do rondelka z resztą mleka dodać kaszę jaglaną i masło, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Pokroić napęczniałe owoce i dodać do kaszy. Kaszę jaglaną wymieszać z twarogiem, posłodzić miodem. Przełożyć do miseczki. Do picia podać mleko lub kakao i mamy pożywne śniadanie na ciepło.

Szybka owsianka

Muesli_domowe1

Składniki (1 porcja)
½-¾ szklanki płatków owsianych
1 i ½ szklanki mleka
3 łyżki ulubionych owoców jagodowych* 
2 łyżki orzechów
łyżka nasion słonecznika lub dyni
łyżeczka płatków kokosowych
łyżeczka miodu akacjowego
ew. szczypta cynamonu lub kardamonu
Poprzedniego dnia wieczorem zagotować mleko i zalać nim płatki w termosie lub słoiku. Wymieszać i zamknąć. Na suchej patelni podprażyć orzechy i nasiona. Po ostudzeniu można je pokroić. Jeśli owsianka wystygła, można podgrzać ją. Składniki wymieszać, przełożyć na talerz, posłodzić miodem. *Owoce jagodowe można zastąpić krojonym jabłkiem, gruszką lub owocami z puszki. Płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.

Jajecznica z warzywami
Składniki (1 porcja)
2 jajka
mała cebula
¼ strąka żółtej lub czerwonej papryki
pół małej cukinii
2 łyżki posiekanej natki ew. ząbek czosnku
1-3 łyżeczki oliwy lub oleju sól, pieprz
Warzywa wymyć. Cukinię obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, miąższ papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę doprawioną solą i pieprzem. Dodać paprykę, pokrojoną cukinię. Mieszając smażyć warzywa na wolnym ogniu około 5 minut. Jeśli będą za suche, dodać jeszcze odrobinę oliwy. Jajka wymyć. W miseczce wymieszać widelcem białka i żółtka razem, dodać czosnek. Połączyć składniki, mieszając smażyć na małym ogniu tak długo, aż białko się zetnie. Podać posypaną natką pietruszki z pełnoziarnistym pieczywem. Jajecznicę można spulchnić dodając trochę mleka do rozbitych jajek. Proste, smaczne i pożywne śniadanie na ciepło.

Omlet z twarogiem

Omlet_skladnikiSkładniki (1 porcja)
2 jajka
łyżka mielonych otrębów* 
2 łyżeczki oliwy lub oleju
3 łyżki twarogu
1-2 łyżki mleka
cukier lub dżem, sok owocowy

Twaróg zmieszać z mlekiem i cukrem. Jajka umyć. Do żółtek i białek dodać otręby i dokładnie ubić – wtedy omlet będzie puszysty. Patelnię rozgrzać, wlać tłuszcz. Masę jajeczną przelać na patelnię, przykryć i podgrzewać do ścięcia. Na ścięty omlet wyłożyć twaróg, omlet złożyć na pół. Zsunąć łopatką na talerz, polać sokiem.
*Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jaj podczas ubijania.

Zupa jest idealnym pokarmem w zimowy poranek. Można przygotować jej większą ilość w dniu, kiedy jest więcej czasu i podgrzać na śniadanie. Porcje zupy można zamrozić.

Artykuły powiązane:
Jakich pokarmów i napojów unikać rano?
Pożywne śniadanie gwarancją zdrowia i energii. Co jeść rano?
Pożywne ciepłe śniadanie z ryżem, kaszą jaglaną, owsianką, jajkami i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Szybkie posiłki z mlekiem i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Odżywcze i energetyczne napoje.
Śniadanie złagodzi skutki kaca.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *