Sok z czerwonych buraków


Rady jak przygotować i pić sok z czerwonych buraków. Przepisy na sok z buraków dla poprawy trawienia, wzmocnienia odporności, uzupełnienia witamin, na nadciśnienie tętnicze, dla zwiększenia energii u starszych osób, w przeziębieniu, podczas grypy, na ból gardła, na
płukankę na ból gardła z powodu anginy, w zapaleniu migdałków u dzieci. Przeciwwskazania do stosowania soku z buraków

WARTOŚCI ODŻYWCZE SOKU Z CZERWONYCH BURAKÓW

Prawidłowo przechowywane czerwone buraki długo zachowują wszystkie składniki odżywcze, nawet po obróbce cieplnej. Sok z buraków zawiera wszystkie składniki odżywcze czerwonych buraków, charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, soli magnezu i potasu, kwasu foliowego, jest dobrym źródłem witaminy A, B, C, jodu, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i cynku. Poza tym w burakach i soku z nich można znaleźć molibden, mangan, bor, fluor, wanad, cez, rubid oraz kobalt.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE SOKU Z CZERWONYCH BURAKÓW 

Zawarte w korzeniach i soku z czerwonych buraków sole magnezu i potasu są niezbędne do normalnego funkcjonowania mięśnia serca, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i odkładaniu płytek cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a także przyczyniają się do wzmocnienia ścianek drobnych naczyń krwionośnych.
Dlatego picie soku z buraków zaleca się w chorobach układu sercowo-naczyniowego, przy żylakach, zakrzepowym zapaleniu żył, przy nadciśnieniu tętniczym w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Zawarta w nich betaina wraz z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym obniża w organizmie poziom homocysteiny, prawdopodobnie przyczyniającej się do rozwoju groźnych chorób m.in. nadciśnienia, zawału, miażdżycy. Poza tym zawarte w burakach i ich soku antocyjany chronią przed chorobami nowotworowymi.
Czerwone buraki (i sok z nich) w diecie przyczyniają się do poprawy pracy jelit, pobudzają perystaltykę jelit i hamują w nich wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponieważ zawierają kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winny, szczawiowy) mające korzystny wpływ na trawienie, zaleca się stosować je na zaparcia i w leczeniu otyłości. Ponadto sok z buraków pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn.
Świeży sok z czerwonych buraków ma właściwości przeciwzapalne.

 

Zawarty w czerwonych burakach jod wpływa na poprawę funkcjonowania tarczycy, a witaminy pomagają wzmocnić układ nerwowy i układ odpornościowy. Sok z buraków zawiera wszystkie składniki odżywcze czerwonych buraków, lecz nie zawiera błonnika. Sok z buraków jest powszechnie stosowany jako środek wzmacniający i terapeutyczny, zwłaszcza dla osób starszych.
Sok z buraków jest naturalnym napojem energetycznym, dlatego jego regularne spożywanie zwiększa kondycję fizyczną. Wspiera także regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i sytuacjach stresowych, powoduje lepsze dotlenienie mięśni i mózgu, polepsza pamięć.
Ginekolodzy zalecają picie soku z czerwonych buraków na bolesne miesiączki oraz zmniejszenie nieprzyjemnych objawów menopauzy.

 

Jak przygotować sok z czerwonych buraków?
Do przygotowania soku trzeba wybrać soczyste ciemnoczerwone buraki odmian sałatkowych bez białych pierścieni (te nadają się na barszcz). Przed wypiciem świeżego soku z buraków powinno się go wstawić w otwartym naczyniu do lodówki na przynajmniej 2 godziny, ponieważ sok z buraków zawiera związki lotne, które powodują dyskomfort, nudności, osłabienie. Najlepiej rano przygotować dzienną porcję soku i przechować ją w lodówce.
Świeży sok z buraków można przechowywać w zamkniętej butelce przez 5-7 dni, nie straci swoich cennych właściwości.

Jak pić sok z czerwonych buraków?
Przed rozpoczęciem terapii sokiem z buraków powinno się skonsultować z lekarzem (najlepiej z nefrologiem i hepatologiem). Ponieważ sok z buraków jest mdły, miesza się go z innymi sokami, rozcieńcza ciepłą przegotowaną wodą. Na początku kuracji dodaje się do niego sok z marchwi, sok jabłkowy w stosunku 1:5, a nawet w stosunku 1:10. Następnie stopniowo zwiększa ilość soku z buraków.
Na początku kuracji powinno się pić nie więcej niż 1-2 łyżki dziennie soku z czerwonych buraków, aby sprawdzić reakcję układu trawiennego. Jeśli organizm dobrze go toleruje, można stopniowo zwiększać ilość soku buraczanego do maksymalnie 120 ml-250 ml dziennie. Większa ilość może spowodować zawroty głowy, nudności, kołatanie serca, gorączkę.

Podgrzany i rozcieńczony wodą sok pić na pół godziny przed posiłkiem. Do soku warto dodać kilka kropel oleju lub łyżeczkę śmietany, aby organizm mógł przyswoić karotenoidy i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Kuracja sokiem z czerwonych buraków powinna trwać nie dłużej niż 3 miesiące z przerwami co 2 tygodnie.

PRZEPISY TERAPEUTYCZNE Z SOKIEM Z CZERWONYCH BURAKÓW

Świeży sok z buraków, sok z marchwi i sok z rzepy dla poprawy trawienia, wzmocnienia odporności, uzupełnienia witamin
Codziennie przez 10-14 dni pić przed posiłkiem 100-200 ml mieszanki soku z buraka, soku z marchwi i soki z rzepy w stosunku 1:1:1. Mieszanka soków normalizuje pracę żołądka, jelit i wątroby.

Świeży sok z buraków na nadciśnienie tętnicze, dla zwiększenia energii u starszych osób
Rano przygotować szklankę świeżego soku, przechowywać w otwartej butelce w lodówce. Sok z buraków osłodzony miodem wypić w ciągu dnia w 3-4 dawkach przed posiłkami. W przypadku nudności porcję zakwasić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Sok pić przez 4 dni.

Świeży sok z buraków z sokiem z marchwi na wzmocnienie, przy braku energii i witamin
Do 200 ml świeżego soku z marchwi dodać 50 ml soku z buraków. Wypić rano jedną porcję.

Świeży sok z buraków w leczeniu osłabienia odporności organizmu, w przeziębieniu, zwłaszcza podczas grypy
Pić dwa razy dziennie po pół szklanki soku na 20-30 minut przed posiłkiem.

Świeży sok z buraków z dziką różą na podniesienie odporności w okresie grypowym
Do 100 ml gorącego wywaru z dzikiej róży dodać 50 ml świeżego soku z buraków. Wzmacniający napój pić raz dziennie.

Świeży sok z buraków na ból gardła
W szklance nierozcieńczonego soku z buraków rozpuścić łyżkę miodu. Porcja wystarczy do płukania gardła 4 razy dziennie.

Świeży sok z buraków z octem, płukanka na ból gardła z powodu anginy
Do szklanki drobno startych świeżych buraków dodać łyżkę octu jabłkowego, dokładnie wymieszać, odstawić na 30-60 minut. Z tartych buraków wycisnąć sok, nie rozcieńczać. Sokiem podgrzanym do temperatury 35ºC-37ºC wypłukać gardło.

Świeży sok z buraków z sokiem z cytryny, płukanka w zapaleniu migdałków u dzieci
W płukance dla dzieci ocet zastąpić sokiem z cytryny.

Świeżego soku z buraków używa się do smarowana niegojących się ran, owrzodzeń, a także różnych stanów zapalnych skóry. Zmieszany z octem leczy łupież, strupy, wypadanie włosów.

Uwagi do stosowania soku z czerwonych buraków

  1. Nie powinno się pić soku buraczanego w dużych ilościach, ponieważ może to prowadzić nawet u zdrowych ludzi do zaburzeń trawiennych, nudności i wymiotów. Ze względu na barwniki zawarte w burakach, po wypiciu nawet niewielkiej ilości soku z buraków mocz i kał mogą mieć różowawy lub czerwonawy kolor. Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o złej pracy wątroby czy nerek. Jednakże na tydzień przed oddaniem moczu lub kału do analizy lepiej powstrzymać się od spożywania soku z buraków, aby nie wprowadzać w błąd laboratorium.
  2. Osoby z niskim ciśnieniem mogą się źle poczuć po wypiciu soku z buraków.
  3. Buraki z niewiadomego źródła mogą zawierać dużą ilość azotanów, spożywanie świeżego soku może doprowadzić do zatrucia.
  4. Surowy sok z buraków można ostrożnie podawać dzieciom dopiero powyżej 1. roku życia, najlepiej po konsultacji z pediatrą. Nawet kilka kropli soku z buraków może wywołać u dzieci reakcję alergiczną. Jeśli wystąpiły objawy uczulenia u dziecka powtórnie można podać go nie wcześniej iż po 2-3 miesiącach. Szczególnie w przypadku dzieci powinno się podawać tylko warzywa (i soki z nich) z uprawy własnej lub ekologicznej.

Przeciwwskazania do picia soku z czerwonych buraków

  1. Soku z buraków nie powinni pić cierpiący na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, kamicę nerkową, kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zespół nerczycowy, przewlekłe biegunki, wzdęcia, zgagę.
  2. Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę wrzodową żołądka i jelit nie mogą pić soku z buraków w czasie zaostrzeń choroby, a w okresach remisji pić go z dużą ostrożnością.
  3. Ze względu na wysoką zawartość cukrów w soku z czerwonych buraków napój nie jest wskazany dla diabetyków. Natomiast mogą oni spożywać nieduże porcje gotowanych buraczków nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
  4. Pacjenci cierpiący na nowotwory złośliwe powinni skonsultować picie świeżego soku z lekarzem onkologiem.

 

Rady jak gotować buraki na sałatkę, ćwikłę lub barszcz znajdują się w artykule Jak gotować buraki. 

Przepisy na buraczki bez octu do słoików na zimę znajdują się w artykule Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę. 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *