Jak gotować buraki

Sztuka gotowania buraków czerwonych (buraków ćwikłowych)


Jak gotować buraki czerwone w całości na sałatkę i ćwikłę, a jak gotować buraki na barszcz, żeby nie straciły koloru? Rady jak usunąć pestycydy, bakterie i grzyby ze skórki buraków
Powinno się wybrać młode, jędrne i nieduże buraki o podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości i stopnia dojrzałości. Starsze buraki zawierają więcej błonnika (po przekrojeniu widać twarde włókna), są mniej soczyste i gotują się dłużej. Dojrzałe i soczyste buraki można poznać po ich cienkiej i delikatnej, ciemnej i równomiernie wybarwionej skórce. Buraki wymyć w ciepłej wodzie, ostrożnie wyczyścić miękką szczotką okolice korzenia, aby usunąć resztki ziemi. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić przy tym skórki. Ściąć liście (nie wyrywać), zdrowe wykorzystać na zupę lub do sałatki. Uciąć tylko końcówki korzeni, aby buraki nie traciły soku w czasie gotowania. Nie powinno się gotować buraków z całkowicie wyciętymi korzeniami.
Jeśli są to buraki z nieznanego źródła, powinno się usunąć środki ochrony roślin, bakterie i grzyby z ich skórki. Mycie warzyw w ciepłej wodzie, moczenie w osolonej wodzie lub tarcie skórki ściereczką to za mało. Dużą część pestycydów neutralizują sodka kuchenna, sok z cytryny oraz ocet. Ponadto ocet niszczy 98% bakterii.
Warto przygotować domowy roztwór do czyszczenia warzyw korzeniowych z pestycydów, bakterii i grzybów. W litrze letniej wody rozpuścić 2 łyżki sodki kuchennej lub 7 łyżek octu. Buraki zanurzyć w roztworze na 10-15 minut, następnie dokładnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Idealnie byłoby najpierw zanurzyć buraki w roztworze sodki a następnie w kwaśnej wodzie z octem.

Jak gotować buraki w całości na sałatkę i ćwikłę?
Ułożyć buraki w dużym emaliowanym garnku, zalać je zimną wodą tak, aby je całkowicie zakrywała. Zalanie buraków zimną wodą pozwala zachować w nich więcej wartościowych składników, poza tym buraczki nie tracą czerwonego koloru, nie bledną, nie brązowieją. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz, garnek przykryć.
Aby buraki nie wyblakły, wodę trzeba zakwasić. Na każdy litr wody, w której gotują się buraki, dodaje się 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek i miąższu). Do wody nie dodaje się soli ani przypraw. Soli się dopiero potrawę przygotowywaną z buraków. Do gotujących się buraków można wsypać łyżeczkę nasion kminku, który nie tylko poprawia smak potraw z gotowanych buraków, ale również przyczynia się do lepszego trawienia buraków, wchłaniania witamin i składników odżywczych.
Aby pozbyć się silnego zapachu gotujących się buraków, włożyć do garnka skórki razowego chleba. Po 30-40 minutach gotowania buraków trzeba sprawdzić, czy buraki są miękkie. Nie powinno się ich przebijać, aby nie straciły soku. Buraki są ugotowane jeśli skórka przy korzeniu odchodzi po potarciu jej. Zimą buraki gotuje o około 20 minut dłużej niż młode buraczki latem i jesienią. Większe lub starsze buraki gotuje się nawet przez 90 minut, lecz trzeba pamiętać o tym, że zbyt długo gotowane buraki są mniej smaczne i wyblakłe.
Wodę, w której gotowały się buraki trzeba odlać (rozpuszczone są w niej pestycydy)*, ugotowane buraki natychmiast zalać kilka razy zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia przez kwadrans. Ugotowane buraki powinno się jak najszybciej ostudzić, obrać ze skórki. Buraki przechowywać wyłącznie w lodówce, ponieważ na ich skórce szybko rozmnażają się bakterie powodujące silne zatrucie.
Garnek szybko umyć aby uniknąć silnych przebarwień.
*Tylko wodę z buraków z ogródka ekologicznego można spożywać. Stosuje się ją jako moczopędny i przeczyszczający napój.

Jak długo gotować buraki w szybkowarze?
Czas gotowania całych buraków w szybkowarze wynosi 35 minut. Buraki pokrojone w paski gotują się krócej o kwadrans.

Jak gotować buraki na barszcz?
Buraków nie powinno się gotować z innymi warzywami, lecz zawsze osobno. Włożyć wyczyszczone, całe i nieobrane buraki do osobnego garnka, ugotować, szybko ostudzić i obrać ze skórki (przepis wyżej). Podczas gotowania barszczu zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach, dodać je do barszczu przed końcem gotowania zupy, gotować krótko przez 1-2 minuty (wystarczy, że puszczą sok). Garnek zdjąć z ognia, barszcz zakwasić cytryną, aby barszcz miał czerwony kolor, garnek przykryć. Nie powinno się zakwaszać barszczu kwaskiem cytrynowym, a tym bardziej gotować go z kwaskiem.
Do zupy można dodać także pokrojone zamrożone buraki.

Jak długo można przechować ugotowane buraki?
Ugotowane buraki można przechować w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni. Przechowywane dłużej zaczynają wysychać, tracą smak.

 

Przepisy na buraczki bez octu do słoików na zimę znajdują się w artykule Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę. 

Rady jak przygotować sok ze świeżych buraków i jak go pić można przeczytać w artykule Sok z czerwonych buraków. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *