Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę

Domowe przetwory z buraków na zimę do słoików bez octu

 

Rady jak przygotować smaczne dietetyczne buraczki bez octu na zimę. Przepisy na buraki do słoików bez octu: całe buraczki w zalewie z kwasku cytrynowego, tarte buraczki z chrzanem z kwaskiem cytrynowym, tarte buraczki z kwaskiem cytrynowym na słodko-kwaśno, buraczki w solance bez octu na zimę, kiszone buraczki na zimę – pasteryzowane.
Do domowych przetworów na zimę trzeba wybrać zdrowe, młode i małe buraczki o podobnej wielkości, wtedy wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Przetwory na zimę z buraków, które są duże i stare, nie są wartościowe, ponieważ takie buraki mogą być zdrewniałe, czyli zawierać dużo błonnika w miąższu. Najlepsze do przetworów są buraki o jednolitej ciemnej barwie.
W jaki sposób przygotować buraczki na zimę?
Bulwy dokładnie wymyć, wyszorować miękką szczotką, odciąć liście, ale nie wycinać korzeni. Buraki ułożyć w garnku, zalać chłodną nieosoloną wodą (woda musi je całkowicie przykryć). Gotować pod przykryciem do miękkości. Aby buraki nie straciły koloru podczas gotowania, wodę warto zakwasić sokiem z cytryny (nie gotować ich z kwaskiem cytrynowym!). Odlać wodę, a ugotowane buraki szybko ostudzić. Zdjąć skórkę, odkroić korzeń. Młode małe buraczki można konserwować w całości, większe trzeba zetrzeć na tarce. Kwasek cytrynowy dodaje się do ugotowanych buraczków, doskonale zastępuje on ocet i utrwala ładny kolor przetworów z buraków.

W jaki sposób utrwalić domowe przetwory z buraków na zimę?
Słoiki i pokrywki powinny być dobrze umyte i wygotowane. Po włożeniu wszystkich składników do słoików, wytrzeć ich brzegi papierową serwetką, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami typu twist-off. Słoiki wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików i powoli podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać małe słoiki przez 15 minut, a średnie przez 30 minut. Buraczki w całości trzeba podgrzewać o 10 minut dłużej. Po tym czasie wyłączyć gaz, słoiki zostawić w wodzie do ostygnięcia. Słoiki z przetworami z buraków wynieść do chłodnej piwnicy.

Przepisy na buraczki bez octu na zimę 

Całe buraczki na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym
Składniki
4 kg małych buraków
kawałek chrzanu
Zalewa:
1,5 l wody
2 łyżeczki suchych nasion koperku lub kminku
2 łyżeczki suchych nasion kolendry
8 łyżek cukru
2 łyżeczki soli niejodowanej
2 łyżki kwasku cytrynowego
Wybrać zdrowe, młode i małe buraki o podobnej wielkości. Buraczki i chrzan dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście. Buraki ugotować (jw.), zdjąć skórkę, odkroić korzeń. Większe buraczki przekroić na pół lub ćwiartki. Włożyć do słoików nie większych niż o pojemności 330 ml, dodać słupki obranego chrzanu. Przygotować zalewę do buraczków. Zagotować wodę, dodać cukier i sól. Mieszać, a kiedy się rozpuszczą zdjąć z gazu. Wsypać kwasek cytrynowy i nasiona. Zalewy z kwaskiem cytrynowym nie powinno się gotować. Buraczki w słoikach zalać bardzo gorącą zalewą. Wytrzeć brzegi słoików, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Przetwory z buraków w zalewie z kwaskiem cytrynowym utrwalać jw.

Tarte buraczki na zimę z chrzanem z kwaskiem cytrynowym
Składniki
6 kg młodych buraków
80 dag korzenia chrzanu
8 łyżeczek soli niejodowanej
10 płaskich łyżek cukru
6 łyżeczek kminku
2 łyżeczki nasion kolendry
sól do smaku
4 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
Buraki i chrzan dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście. Buraki ugotować (jw.). Zdjąć skórkę, odkroić korzeń i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć skórkę z chrzanu, wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraki, chrzan, kwasek cytrynowy i pozostałe składniki dobrze wymieszać, nałożyć do słoików o pojemności nie większej niż 330 ml-500 ml. Wytrzeć brzegi słoików, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Przetwory z buraków z chrzanem na zimę utrwalać jw.

Tarte buraczki na zimę z kwaskiem cytrynowym na słodko-kwaśno 
Składniki
młode buraki
ew. cukier
kwasek cytrynowy
Buraki dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście, ugotować (jw.). Zdjąć skórkę, odkroić korzeń i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na 1 litr tartych buraczków dodać 1,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego. Jeśli buraki są mało słodkie dodać niewielką ilość cukru do smaku, dobrze wymieszać. Przełożyć buraczki do słoików o pojemności nie większej niż 250 ml. Wytrzeć ich brzegi, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Słoiki z tartymi buraczkami bez octu na zimę podgrzewać przez 15-20 minut (jw.).

Buraczki bez octu na zimę – buraczki w solance
Składniki:
młode buraki
Gorąca zalewa:
1 l wrzącej wody
4-5 łyżeczek soli niejodowanej
Dokładnie wymyte małe lub średniej wielkości buraki gotować do miękkości, zdjąć skórkę. Całe małe buraczki lub większe starte na tarce o grubych oczkach umieścić w wysterylizowanych słoikach, lekko przydusić łyżką.
Zagotować wodę, posolić i dokładnie wymieszać. Buraczki w słoikach zalać wrzącą zalewą (stosunek buraczków i słonej zalewy w słoiku powinien wynieść 3:2). Powinno się zostawić 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika. Brzegi słoików i pokrywek wytrzeć do sucha, słoiki szczelnie zakręcić. Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą. Buraczki w solance na zimę w słoikach półlitrowych pasteryzować przez 40 minut, buraczki w słoikach o pojemności 0,9 l – 1 l przez 50 minut.

Kiszone buraczki bez octu na zimę
Składniki
późne buraki
Zimna zalewa:
3-4 pełne łyżeczki soli
1 l przegotowanej wody
Zagotować wodę, posolić, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Litr solanki wystarczy do ukiszenia 2 kg buraków. Do kiszenia wybiera się późne buraki, ponieważ mają najwięcej cukru. Buraki dokładnie wyczyścić i wymyć, zdjąć skórkę. Buraki pokroić w plasterki lub w kostkę, przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia o szerokim otworze (przyprawy ani zioła nie są konieczne). Zalać je ostudzoną zalewą, tak by sięgała 4-6 cm powyżej buraków. Buraki do kiszenia przykryć talerzykiem, obciążyć go słoikiem wypełnionym wodą, aby buraki nie mogły wypłynąć na wierzch. Powinny stać w kuchni przez 7-14 dni. Czas fermentacji zależy od panującej temperatury. Zbierać tworzącą się na wierzchu pianę. Kiszone buraczki wraz z solanką przełożyć do słoików. Brzegi słoików i pokrywek dokładnie wytrzeć. Szczelnie zamknięte słoiki powinno się pasteryzować, aby przerwać fermentację. Słoiki wstawić do rondla z zimną wodą. Półlitrowe słoiki z kiszonymi buraczkami pasteryzować przez 40 minut, słoiki o pojemności 0,9 l – 1 l przez 50 minut.
Dobra rada: naczynie z burakami do kiszenia postawić na tacce, ponieważ może z niego wypłynąć nadmiar solanki.

 

Szczegółowe rady jak gotować buraki znajdują się w artykule Jak gotować buraki.

Porady na temat przygotowania zdrowych domowych przetworów, które się nie psują można znaleźć w artykule „Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady”.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę

  1. Danuta 123 mówi:

    Kwasek cytrynowy to sama chemia, nie wiem czy to jest zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *