Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę

Domowe przetwory z buraków na zimę do słoików bez octu

 

Rady jak przygotować smaczne dietetyczne buraczki bez octu na zimę i jak je zapasteryzować. Przepisy na buraki bez octu do słoików: tarte buraczki z cukrem i solą, całe buraczki w zalewie z kwasku cytrynowego, tarte buraczki z chrzanem z kwaskiem cytrynowym, tarte buraczki z kwaskiem cytrynowym na słodko-kwaśno, buraczki w solance bez octu na zimę, kiszone buraczki na zimę.
Do domowych przetworów na zimę trzeba wybrać zdrowe, młode i małe buraczki o podobnej wielkości, wtedy wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Przetwory na zimę z buraków, które są duże i stare, nie są wartościowe, ponieważ takie buraki mogą być zdrewniałe, czyli zawierać dużo błonnika w miąższu. Najlepsze do przetworów są buraki o jednolitej ciemnej barwie.
W jaki sposób przygotować buraczki na zimę?
Bulwy dokładnie wymyć, wyszorować miękką szczotką, odciąć liście, ale nie wycinać korzeni. Buraki ułożyć w garnku, zalać chłodną nieosoloną wodą (woda musi je całkowicie przykryć). Gotować pod przykryciem do miękkości. Aby buraki nie straciły koloru podczas gotowania, wodę warto zakwasić sokiem z cytryny (nie gotować ich z kwaskiem cytrynowym!). Odlać wodę, a ugotowane buraki szybko ostudzić. Zdjąć skórkę, odkroić korzeń. Młode małe buraczki można konserwować w całości, większe trzeba zetrzeć na tarce. Kwasek cytrynowy dodaje się do ugotowanych buraczków, doskonale zastępuje on ocet i utrwala ładny kolor przetworów z buraków.

W jaki sposób utrwalić domowe przetwory z buraków na zimę?
Słoiki i pokrywki powinny być dobrze umyte i wygotowane. Po włożeniu wszystkich składników do słoików, wytrzeć ich brzegi papierową serwetką, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami typu twist-off. Słoiki wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików i powoli podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać małe słoiki przez 15 minut, a średnie przez 30 minut. Buraczki w całości trzeba podgrzewać o 10 minut dłużej. Po tym czasie wyłączyć gaz, słoiki zostawić w wodzie do ostygnięcia. Słoiki z przetworami z buraków wynieść do chłodnej piwnicy.

Przepisy na buraczki bez octu na zimę 

Tarte buraczki z cukrem i solą na zimę
Składniki:
10 kg buraków
1,5-2 szklanki cukru
4 łyżki soli niejodowanej
Ugotowane, przestudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać z cukrem i solą. Przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zamknąć suchymi nakrętkami. Buraczki bez octu na zimę utrwalać zgodnie z opisem wyżej.

Całe buraczki na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym
Składniki
4 kg małych buraków
kawałek chrzanu
Zalewa:
1,5 l wody
2 łyżeczki suchych nasion koperku lub kminku
2 łyżeczki suchych nasion kolendry
8 łyżek cukru
2 łyżeczki soli niejodowanej
2 łyżki kwasku cytrynowego
Wybrać zdrowe, młode i małe buraki o podobnej wielkości. Buraczki i chrzan dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście. Buraki ugotować (jw.), zdjąć skórkę, odkroić korzeń. Większe buraczki przekroić na pół lub ćwiartki. Włożyć do słoików nie większych niż o pojemności 330 ml, dodać słupki obranego chrzanu. Przygotować zalewę do buraczków. Zagotować wodę, dodać cukier i sól. Mieszać, a kiedy się rozpuszczą zdjąć z gazu. Wsypać kwasek cytrynowy i nasiona. Zalewy z kwaskiem cytrynowym nie powinno się gotować. Buraczki w słoikach zalać bardzo gorącą zalewą. Wytrzeć brzegi słoików, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Przetwory z buraków w zalewie z kwaskiem cytrynowym utrwalać jw.

Tarte buraczki na zimę z chrzanem z kwaskiem cytrynowym
Składniki
6 kg młodych buraków
80 dag korzenia chrzanu
8 łyżeczek soli niejodowanej
10 płaskich łyżek cukru
6 łyżeczek kminku
2 łyżeczki nasion kolendry
sól do smaku
4 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
Buraki i chrzan dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście. Buraki ugotować (jw.). Zdjąć skórkę, odkroić korzeń i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć skórkę z chrzanu, wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraki, chrzan, kwasek cytrynowy i pozostałe składniki dobrze wymieszać, nałożyć do słoików o pojemności nie większej niż 330 ml-500 ml. Wytrzeć brzegi słoików, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Przetwory z buraków z chrzanem na zimę utrwalać jw.

Tarte buraczki na zimę z kwaskiem cytrynowym na słodko-kwaśno 
Składniki
młode buraki
ew. cukier
kwasek cytrynowy
Buraki dokładnie wymyć, wyszorować, odciąć liście, ugotować (jw.). Zdjąć skórkę, odkroić korzeń i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na 1 litr tartych buraczków dodać 1,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego. Jeśli buraki są mało słodkie dodać niewielką ilość cukru do smaku, dobrze wymieszać. Przełożyć buraczki do słoików o pojemności nie większej niż 250 ml. Wytrzeć ich brzegi, dokładnie zamknąć suchymi nakrętkami. Słoiki z tartymi buraczkami bez octu na zimę podgrzewać przez 15-20 minut (jw.).

Buraczki bez octu na zimę – buraczki w solance 
Składniki:
młode buraki
Gorąca zalewa:
1 l wrzącej wody
4-5 łyżeczek soli niejodowanej
Dokładnie wymyte małe lub średniej wielkości buraki gotować do miękkości, zdjąć skórkę. Całe małe buraczki lub większe starte na tarce o grubych oczkach umieścić w wysterylizowanych słoikach, lekko przydusić łyżką.
Zagotować wodę, posolić i dokładnie wymieszać. Buraczki w słoikach zalać wrzącą zalewą (stosunek buraczków i słonej zalewy w słoiku powinien wynieść 3:2). Powinno się zostawić 3 cm wolnego miejsca do brzegów słoika. Brzegi słoików i pokrywek wytrzeć do sucha, słoiki szczelnie zakręcić. Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą. Buraczki w solance na zimę w słoikach półlitrowych pasteryzować przez 40 minut, buraczki w słoikach o pojemności 0,9 l – 1 l przez 50 minut.

Kiszone buraczki bez octu na zimę
Składniki
późne buraki
Zimna zalewa:
3-4 pełne łyżeczki soli
1 l przegotowanej wody
Zagotować wodę, posolić, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Litr solanki wystarczy do ukiszenia 2 kg buraków. Do kiszenia wybiera się późne buraki, ponieważ mają najwięcej cukru. Buraki dokładnie wyczyścić i wymyć, zdjąć skórkę. Buraki pokroić w plasterki lub w kostkę, przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia o szerokim otworze (przyprawy ani zioła nie są konieczne). Zalać je ostudzoną zalewą, tak by sięgała 4-6 cm powyżej buraków. Buraki do kiszenia przykryć talerzykiem, obciążyć go słoikiem wypełnionym wodą, aby buraki nie mogły wypłynąć na wierzch. Powinny stać w kuchni przez 7-14 dni. Czas fermentacji zależy od panującej temperatury. Zbierać tworzącą się na wierzchu pianę. Kiszone buraczki wraz z solanką przełożyć do słoików. Brzegi słoików i pokrywek dokładnie wytrzeć. Szczelnie zamknięte słoiki powinno się pasteryzować, aby przerwać fermentację. Słoiki wstawić do rondla z zimną wodą. Półlitrowe słoiki z kiszonymi buraczkami pasteryzować przez 40 minut, słoiki o pojemności 0,9 l – 1 l przez 50 minut.
Dobra rada: naczynie z burakami do kiszenia postawić na tacce, ponieważ może z niego wypłynąć nadmiar solanki.

 

Szczegółowe rady jak gotować buraki znajdują się w artykule Jak gotować buraki.

Porady na temat przygotowania zdrowych domowych przetworów, które się nie psują można znaleźć w artykule „Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady”.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Domowe przetwory bez octu. Buraczki na zimę

  1. Angelika mówi:

    To czym go najlepiej zastąpić ?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Buraczki zakwaszone małą ilością kwasku cytrynowego są na prawdę smaczne i nie psują się w słoikach. Poza tym kwasek nie jest szkodliwy, zwłaszcza w tak małych ilościach.

  2. Danuta 123 mówi:

    Kwasek cytrynowy to sama chemia, nie wiem czy to jest zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *