Wzmacniające surówki z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta w diecie


Kulinarne przepisy na zdrowe surówki z kapusty kiszonej: słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty; surówka z kapusty kiszonej z suszonymi owocami; tradycyjna surówka z kiszonej kapusty; surówka z kapusty kiszonej z kukurydzą i serem; słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty i buraków; surówka z kapusty kiszonej z orzeszkami…

Słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty 

Składniki (2-3 porcje)
20 dag odciśniętej kiszonej kapusty
łyżka orzechów włoskich
słodka gruszka lub 3 łyżki suszonej (niekandyzowanej) żurawiny
pół małego jabłka
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
pieprz
Kapustę pokroić drobno (lub zmielić w blenderze). Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Żurawinę opłukać, zalać na kilka minut gorącą wodą, odcedzić. Owoce wymyć dokładnie, obrać, zetrzeć na tarce. Przyprawić pieprzem do smaku, dodać do niego olej i dobrze wymieszać.

Surówka z kapusty kiszonej z suszonymi owocami
Kiszona_kapusta_suszone_owoce
Składniki (4 porcje)
30 dag odciśniętej kiszonej kapusty
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
1-2 suszone figi (lub mała krojona gruszka)
2 łyżki delikatnego oleju roślinnego
szczypta pieprzu do smaku
Suszone owoce zalać wrzącą wodą, po kilku minutach odlać wodę. pokroić. Kapustę pokroić, zmieszać z pozostałymi składnikami.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty
Kiszona_kapusta_papryka_jablkoSkładniki (3 porcje)
30 dag kiszonej kapusty
2 słodkie jabłka
mała marchew lub pół strąka słodkiej czerwonej papryki
mała cebula
ząbek czosnku
6 gałązek natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obrać z łusek, posiekać drobno, oprószyć solą. Jabłka wymyć dokładnie, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę pokroić. Marchew wymyć dokładnie, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę wymyć pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć, listki posiekać. Składniki przełożyć do miski, przyprawić i wymieszać.

Surówka z kapusty kiszonej z kukurydzą i serem
Surowka_kapusta_kiszona_orzechy_laskoweSkładniki (4 porcje)
50 dag kiszonej kapusty
8-10 orzechów laskowych
20 dag marchwi
4 łyżki kukurydzy z puszki
3-4 dymki
2-3 słodkie jabłka
4 łyżki tartego sera gouda
sól, pieprz do smaku
1 szczypta cukru
2-3 łyżki oleju

Orzechy podprażyć lekko na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Marchew wymyć dokładnie, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać z łusek, pokroić w krążki, oprószyć solą. Jabłka wymyć dokładnie, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku. Składki przenieść do salaterki, przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, wymieszać i odstawić na przynajmniej 20 minut.

Surówka z kiszonej kapusty i buraków, słodko-kwaśna

Surowka_buraki_kapusta_kiszonaSkładniki (3 porcje)
30 dag świeżych buraków
1 jabłko
15 dag odciśniętej kiszonej kapusty
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
*1-2 łyżki delikatnego miodu

Buraki i jabłko wymyć dokładnie, obrać i zetrzeć na tarce. Kiszona kapustę pokroić na grube kawałki. Wymieszać wszystkie składniki razem i odstawić. Serwować jako część posiłku lub osobno z chlebem.
*Jeśli buraki nie są słodkie, można dodać trochę miodu.

Surówka z kapusty kiszonej z orzeszkami

Surowka_Kapusta_kiszona_ziemneSkładniki (2 porcje)
15 dag odciśniętej kiszonej kapusty
20 dag marchwi
2 łyżki orzeszków ziemnych
5 świeżych gałązek pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka delikatnego miodu
sól, pieprz

Marchew wymyć dokładnie, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Umyć natkę pietruszki w ciepłej wodzie, grubo posiekać liście. Kiszoną kapustę pokroić na grube kawałki. Składniki posłodzić miodem, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Orzeszki podpiec na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić i posiekać. Posypać nimi surówkę.

O wartościach odżywczych  i właściwościach leczniczych  kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty można przeczytać w artykule Wartości odżywcze i właściwości kiszonej kapusty

Rady jak kisić kapustę, jak długo przechowywać świeżą kiszoną kapustę, jak ją mrozić i pasteryzować są zawarte w artykule Kiszenie kapusty w domu cz.1.   

Rady jak kisić kapustę w małych naczyniach w domu i przepisy na kiszoną kapustę tradycyjną, z przyprawami, z jabłkami, z białym winem, z żurawiną można znaleźć w artykule Kiszenie kapusty w domu cz. 2.  

Spis przepisów na surówki znajduje się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *