Suszone jabłka – wartości i lecznicze właściwości

Kompot i napar z suszu jabłkowego dla zdrowia 

Dlaczego suszone jabłka są cenne dla zdrowia? Jakie są przeciwwskazania do spożywania suszonych jabłek?
Przepisy na terapeutyczne napoje z suszonych jabłek:
– kompot z suszu bez gotowania
na wzmocnienie po chorobie;
– delikatny kompot z suszonych jabłek bez gotowania
na dolegliwości układu pokarmowego;
– kompot z suszu jabłkowego
na przeziębienie, kaszel;
– kompot z suszu z jabłek
dla dziecka;
– skoncentrowany kompot z suszu z jabłek
wzmacniający i dodający energii;
– kompot z suszu z jabłek z przyprawami
rozgrzewający zimą;
– kompot z suszonych jabłek i mrożonych wiśni
na wzmocnienie;
– napar z suszonych skórek jabłek
na kaszel i przeziębienie;
– napar z suszonych jabłek
na utratę głosu;
– witaminizujący napar z suszonych jabłek i dzikiej róży…

Susz z jabłek dodaje się do zdrowych i smacznych napojów, herbaty, regenerujących naparów i kompotów. Można je również łączyć z ziołami, sokiem z owoców cytrusowych, dziką różą, rodzynkami, żurawiną, innymi świeżymi i suszonymi owocami, przyprawiać miodem i korzennymi przyprawami.

Suszone jabłka i ich wartości odżywcze

Suszone jabłka dostarczają wyjątkowo dużo potasu, błonnika i węglowodanów. Poza tym zawierają witaminę A i beta-karoten, kompleks witamin B, fosfor, wapń… Wysokiej jakości susz długo przygotowywany w temperaturze nie przekraczającej 40°C zachowuje nawet 80% witamin, ale witamina C zostaje w dużym stopniu utracona. Susz z jabłek jest bogaty w kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, chlorogenowy) i inne substancje biologicznie czynne występujące w dużych ilościach także w skórce. 
Około 1/3 masy suszonych jabłek stanowi woda. Suszone jabłka to zdrowa przekąska dostarczająca energii w krótkiej chwili, dlatego polecane są dla osób w różnym wieku, aby zregenerować swoje siły. Trzeba jednak zachować umiar, zajadanie się suszonymi owocami nie jest wskazane, ponieważ w prawie 2/3 składają się z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy! 10 dag kwaśnych jabłek suszonych w domu dostarcza około 230-250 kcal, prawie 5 razy więcej niż świeże jabłka.

Suszone jabłka dostępne w handlu mają znacznie więcej kalorii, ponieważ przed suszeniem plastry są moczone w wodzie z cukrem.

Terapeutyczne właściwości suszonych jabłek 

Jabłka suszone w domu polecane są starszym dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, seniorom, osobom zdrowym i osłabionym chorobami. Powinien je spożywać każdy w okresie zimowo-wiosennym, aby wzmocnić układ odpornościowy i nasycić organizm przydatnymi witaminami i makro- i mikroelemantami.
Kwasy organiczne aktywnie przeciwdziałają atakom wirusów, bakterii, grzybów i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, wspomagają regenerację nabłonków przewodu pokarmowego, zapobiegają niestrawności, obniżają poziom glukozy po posiłku. Garbniki chronią organizm przed działaniem wirusów i bakterii, pomagają stłumić rozwój procesów zapalnych. Flawanoidy, obecne w skórce, aktywują proces usuwania wolnych rodników z organizmu, zapobiegają starzeniu się organizmu.

Napary z suszu z dodatkiem miodu i cytryny ułatwiają szybsze wyleczenie przeziębienia.

Suszone owoce, w tym jabłka, mogą pomóc organizmowi w walce z przewlekłymi chorobami nerek i układu moczowo-płciowego, onkologicznymi, sercowo-naczyniowymi.

Suszone owoce korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, aktywizują jelita usuwając zaparcia, sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory jelitowej. Fitoncydy zapobiegają rozwojowi i rozmnażaniu się patogennej mikroflory.

Pektyny zawarte w jabłkach wiążą toksyny bakteryjne, które powstają w jelitach podczas zaburzeń trawienia czy zatruć, a także pomagają usuwać z organizmu sole metali ciężkich. Polisacharydy w połączeniu z pektynami aktywują procesy metaboliczne, pomagają wyrównać poziom cholesterolu.

Suszone jabłka i kompoty z nich mają korzystny wpływ na układ nerwowy, na funkcjonowanie mózgu, pamięć i zdolności intelektualne. Systematyczne spożywanie ich może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia demencji starczej i utraty pamięci.

Suszone jabłka w diecie pomagają oczyścić i wzmocnić naczynia krwionośne, obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ze względu na dużą zawartość potasu mają korzystny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia. Są również przydatne w leczeniu nadciśnienia lub zakrzepowego zapalenia żył. Regularne spożywanie suszonych jabłek pomaga zapobiegać rozwojowi poważnych chorób, takich jak zawał serca, udar, a także przyczynia się do zwiększenia elastyczności ścian naczyń krwionośnych i wzmocnienia mięśnia sercowego.

Ponieważ dostarczają wapń pozytywnie wpływają na profilaktykę osteoporozy u kobiet w okresie menopauzy.

Jaką porcję suszonych jabłek można zjeść?
Domowy susz z jabłek przygotowywany w niskiej temperaturze jest nie tylko najzdrowszy, ale dostarcza znacznie mniej kalorii niż słodzony susz jabłkowy dostępny w handlu. Chrupiące chipsy jabłkowe dostarczają najwięcej kalorii!
Dzieciom zaleca się spożywanie od 1 do 3 kawałków suszonych jabłek dziennie, natomiast zdrowi dorośli mogą włączyć do swojej codziennej diety 3-6 kawałków.

Przeciwwskazania do spożywania suszonych jabłek

Susz z jabłek spożywany z umiarem korzystnie działa na organizm w każdym wieku, jednak cukrzycy, osoby z nadwagą i cierpiący na nadkwasotę powinny spożywać suszone jabłka z umiarem.
Suszonych jabłek nie należy konsumować przy poważnych chorobach przewodu żołądkowo-jelitowego, ponieważ zawarty w nich błonnik powoduje zaparcia, biegunkę i wzdęcia.
Susz z jabłek szkodzi w chorobach trzustki i podczas zaostrzenia choroby wrzodowej. 

Suszonych owoców ze sklepu nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, alergicy – konserwanty mogą powodować zawroty głowy, nudności, a nawet kaszel.

Terapeutyczne właściwości napojów z suszonych jabłek


Napoje z suszonych jabłek ze skórką przygotowane bez gotowania dostarczają witaminy, sole mineralne oraz cały zestaw substancji biologicznie czynnych. 
 
Napar i kompot z suszu jabłkowego podaje się w okresie zimna, podczas infekcji wirusowych dla wzmocnienia sił obronnych organizmu. Przygotowuje się je w emaliowanych lub szklanych naczyniach (kontakt z metalem powoduje m.in. straty witaminy C).

Regularne picie naparu i kompotu z suszu z jabłek zapobiega tworzeniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, rozwojowi miażdżycy, udarowi mózgu. Poza tym pomaga normalizować procesy trawienne, obniżyć poziom glukozy we krwi, uregulować ciśnienie krwi (wysokie i niskie), podnieść odporność, usunąć zmęczenie

Osoby, które nie mogą jeść świeżych jabłka z powodu zapalenia żołądka lub wrażliwego szkliwa zębów, mogą pić napoje z suszonych jabłek.

Przepisy na leczniczy kompot z suszu jabłkowego i zdrowy napar z suszonych jabłek 

Kompot z suszu bez gotowania na wzmocnienie po chorobie
Suszone jabłka myje się dokładnie w gorącej wodzie, kroi, zalewa ciepłą przegotowaną wodą o temperaturze nie wyższej niż 65°C, przykrywa i pozostawia na 2-3 godziny. Przed podaniem napój można doprawić sokiem z cytryny albo pomarańczy, posłodzić miodem. Ilość suszonych owoców w kompocie stosuje się wg upodobań.
Dobra rada: dla podniesienia wartości do kompotu warto dodać morele suszone w słońcu.

Delikatny kompot z suszonych jabłek bez gotowania w dolegliwościach układu pokarmowego
Składniki:
10 dag suszonych jabłek
2 l wody
Wieczorem opłukać susz jabłkowy, zalać w słoiku ciepłą, przegotowaną wodą. Następnego dnia całość przelać do emaliowanego garnka, przykryć i tylko doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Odstawić na 2 godziny (garnek musi być wciąż przykryty).
Delikatny kompot z suszonych jabłek bez gotowania stosowany jest dla uniknięcia stresu układu pokarmowego w chorobach wątroby, nieżytach żołądka, chorobach trzustki lekkiego stopnia. Ma działanie moczopędne.

Kompot z suszu jabłkowego na przeziębienie, kaszel
Składniki:
10 dag suszonych jabłek
litr wody
cytryna

Susz z jabłek wypłukać, wsypać do garnka emaliowanego, zalać wodą i podgrzewać pod przykryciem. Kiedy woda zagotuje się zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Odstawić na pół godziny do zaparzania. Do schłodzonego wywaru dodać sok z cytryny. Wywar z suszonych jabłek pije się 3 razy dziennie po 200-250 ml przez 2 tygodnie. Dostarcza niezbędnych witamin i soli mineralnych. Wzmacnia organizm, pomaga wypłukać kamienie nerkowe, pomaga przy krwawieniu dziąseł.

Kompot z suszu z jabłek dla dziecka
Składniki:
2 dag suszonych jabłek
200 ml wody filtrowanej albo źródlanej

Suszone owoce należy bardzo dokładnie umyć ciepłą wodą. W szklanym naczyniu zalać je wodą, zamknąć i pozostawić na noc. Jabłka napęcznieją, do wody przejdą sole mineralne i witaminy. Rano całość podgrzać w przykrytym emaliowanym garnku, zdjąć z ognia gdy tylko kompot zacznie wrzeć. Zostawić pod przykryciem na 5-6 godzin. Przecedzić. Kompot z suszu z jabłek podawać dziecku w przypadku braku przeciwwskazań.

Skoncentrowany kompot z suszu z jabłek wzmocni układ odpornościowy, złagodzi objawy przeziębienia. Działa również orzeźwiająco.
Zaletą intensywnego kompotu z suszonych jabłek jest również to, że napój ma silne właściwości tonizujące – można go pić zamiast kawy, a naczynia krwionośne i serce nie będą nadmiernie obciążone.

Skoncentrowany kompot z suszonych jabłek, wzmacnia i dodaje energii
Składniki:
20 dag suszonych jabłek
1,5 l wody
pomarańcza albo cytryna

Wymyte jabłka zalewa się wodą w emaliowanym garnku, podgrzewa pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsza się gaz i powoli gotuje przez 30-40 minut. Po tym czasie garnek trzeba zdjąć z gazu i odstawić. Ostudzony kompot przecedza się, dodaje świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo cytryny.

Kompot z suszu z jabłek z przyprawami rozgrzewający zimą
Składniki:
10 dag jabłek suszonych
0,5 l wody
cynamon mielony (na czubku noża)
2 ziarna czarnego pieprzu
2 goździki
plaster imbiru
świeża mięta do smaku

Goździki i pieprz lekko rozgnieść nożem, zalać zimną wodą, dodać cynamon, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Imbir obrać cienko, drobno posiekać. Jabłka pokroić. Kiedy woda zagotuje się od razu dodać imbir i jabłka, przykryć i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Kompot z suszu jabłkowego z przyprawami szybko przecedzić, dodać świeżą miętę i serwować mocno ciepły napar.

Kompot z suszonych jabłek i mrożonych wiśni na wzmocnienie zimą
Składniki:
20 dag suszu z jabłek
20 dag mrożonych wiśni
szczypta cynamonu
ew. miód do smaku
1,5 l wody

Jabłka wymyć, włożyć z wiśniami do garnka, zalać zimną wodą, garnek przykryć. Podgrzewać do zawrzenia wody, ale nie gotować. Odstawić na 2-3 godziny. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne kompot przed podaniem można posłodzić miodem.

Aby zachować jak najwięcej witamin przygotowuje się napar z suszonych owoców. Napar z suszonych jabłek pomaga podczas przeziębienia zimą, na kaszel, w zaparciach i przy spowolnionym trawieniu…

Napar z suszonych skórek jabłek na kaszel
Suszone skórki z jabłek z dzikiego sadu zalewa się gorącą wodą. Ostudzony napar pije się 2-4 razy dziennie.

Napar z suszu jabłkowego na utratę głosu podczas przeziębienia
Garść suszonych jabłek wypłukać. Duże kawałki pokroić, wsypać do termosu, zalać 1 1/2 szklanki wody o temperaturze 80°C. Zakręcic termos,  odstawić na przynajmniej 30-40 minut lub na noc. Pić powoli.

Napar z suszonych jabłek i dzikiej róży zwiększają odporność, oczyszcza organizm z toksyn, uelastycznia naczynia krwionośne, korzystnie wpływa na układ nerwowy i przewód pokarmowy.

Witaminizujący napar z suszonych jabłek i dzikiej róży
Składniki:
0,75 l wody
4 dag suszonych jabłek
4 dag suszonej dzikiej róży
Susz z jabłek opłukać. Duże kawałki jabłek pokroić, wsypać do szklanego termosu, zalać wrzącą wodą. Po godzinie zaparzania dosypać dziką różę. Zamknięty termos odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Napar pije się 3 razy dziennie po szklance.
Dobra rada: jeśli róża była pokruszona, herbatę trzeba przecedzić, aby ostre włoski nie podrażniły przewodu pokarmowego.

Napar z suszonych jabłek na wzmocnienie w czasie przeziębienia
Składniki:
3 kawałki suszonych jabłek
pół litra wrzącej wody
sok z cytryny
2 łyżeczki miodu lipowego

Suszone jabłka wypłukać, pokroić, wsypać do szklanego termosu, zalać wrzątkiem. Zaparzać 2 godziny. Ostudzony napar z suszonych jabłek przyprawić sokiem z cytryny i miodem dopiero przed podaniem. Pije się go 3 razy dziennie po 100 ml.

Artykuły powiązane:
Suszymy jabłka na zimę. 
Kompot z owoców suszonych nie tylko na Wigilię. 

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Mój dziadek suszył jabłka i robił z nich pyszne kompoty z dodatkiem ziółek. Twierdził że utrzymują go przy życiu. Dziękuje za wpis, bo odżyły we mnie miłe wspomnienia.

  2. Niedaleko nas jest opuszczony zdziczały sad. Mamy zdrowe owoce na wyciągnięcie ręki, a w takie upały wysuszę jabłka w słońcu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *