Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, ze świerku, z sosny i z pokrzywy

Wiosną zbieramy młode pędy sosny, jodły i świerku na syrop 


Przepisy na wiosenne witaminizujące i lecznicze syropy: tradycyjny i leczniczy syrop z jodły pospolitej, leczniczy syrop ze świerku pospolitego, witaminizujący syrop ze świerku pospolitego, witaminizujący syrop z jodły pospolitej, leczniczy syrop z sosny, leczniczy syrop z sosny z alkoholem, witaminizujący i mineralizujący syrop z pokrzywy… 

Syrop z młodych pędów jodły pospolitej, świerku pospolitego lub sosny ułatwia odkrztuszanie, działa lekko antyseptycznie i wzmacniająco – jest bogaty w witaminę C, olejki eteryczne, taniny. Czubki tych drzew można zbierać już pod koniec kwietnia i na początku maja, kiedy są jeszcze krótkie, jasnozielone (brązowe pędy są z ubiegłego roku). Starać się zrywać nie więcej niż 1-2 pędy z każdej gałęzi drzewa. Najlepiej „skubnąć” te najbardziej soczyste z kilku drzew rosnących daleko od dróg i terenów przemysłowych. Pędy zbierać w suchy dzień, nie płukać w wodzie, gdyż nie gotowany syrop może się popsuć! Przed włożeniem do słoika pędy można pokroić na mniejsze kawałki. Gotowy syrop ma lekko brązowy kolor, lekko winny zapach.

Stosowanie syropów w celach leczniczych lub przez dłuższy czas zawsze konsultować z lekarzem, zwłaszcza podawanie ich dzieciom, kobietom w ciąży, osobom schorowanym.
Tradycyjny, leczniczy syrop z jodły pospolitej lub ze świerku pospolitego
Składniki
czyste młode pędy jodły lub świerku i cukier (stosunek wagowy 1:1)
Na dno słoika o szerokim otworze wsypać warstwę cukru, następnie warstwę niemytych pędów jodły lub pędów świerku i tak na przemian, aż cały słoik zostanie zapełniony. Całość ubić drewnianą łyżką. Na wierzchu powinna być gruba warstwa cukru całkowicie pokrywająca pędy. Słoik przykryć pokrywką (nie zakręcać). Pozostawić w słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie okna na południową stronę) na 2 tygodnie, następnie przenieść do cienia na 6 tygodni.
Wystające pędy dociskać drewnianą łyżką, ponieważ muszą być stale pokryte cukrem lub syropem. Gotowy syrop z jodły lub ze świerku ma brązowe zabarwienie. Przecedzić przez gęste sitko wyłożone wielokrotnie złożoną gazą, przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek z ciemnego szkła. Szczelnie zamknąć wyparzonymi suchymi pokrywkami lub nakrętkami. Syrop przechowywać w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce. Postoi w niej nawet przez rok. W przypadku przeziębienia, zapalenia oskrzeli, astmy, kaszlu, kataru czy chrypki, stosować 1-2 łyżeczki syropu z jodły w ciągu dnia.

Witaminizujący syrop ze świerku pospolitego lub z jodły pospolitej
Składniki
młode pędy jodły lub świerku zebrane w maju
cukier
Witaminizujący syrop ze świerku pospolitego lub z jodły pospolitej przygotować tak jak syrop leczniczy, lecz wystarczy pozostawić go w ciepłym i słonecznym miejscu przez 2-3 tygodnie. Następnie po przecedzeniu syrop przechowywać w lodówce.

Syrop z sosny z alkoholem, syrop leczniczy
Składniki
1 kg młodych pędów sosny o długości do 10 cm (mogą być też kilkucentymetrowe szczyty młodych pędów)
1 kg cukru
100 ml czystego spirytusu
ew. 250-500 ml wody
Pędy sosny oczyścić z brązowych lepkich łusek. Syrop z sosny przygotować tak, jak syrop z jodły lub ze świerku. Po przecedzeniu rozcieńczyć schłodzoną przegotowaną wodą i utrwalić spirytusem. Syrop nie powinien być podawany dzieciom. Dorośli mogą pić łyżkę syropu z sosny 3 razy dziennie.

Syrop z sosny, syrop leczniczy
Składniki
1 kg młodych pędów sosny o długości do 10 cm (mogą być kilkucentymetrowe szczyty młodych pędów)
3/4 kg cukru
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych lepkich łusek, ale nie myć w wodzie. Syrop z sosny przygotować jak leczniczy syrop z młodych pędów jodły lub świerku, stawiając go na słoneczny parapet na 4 tygodnie. Gotowy syrop ma bursztynowy kolor. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Dorośli mogą pić łyżkę syropu z sosny 3 razy dziennie, dzieci łyżeczkę 2-3 razy dziennie.

Pokrzywa ma właściwości witaminizujące i mineralizujące. Bardzo wartościowa jest w maju-czerwcu, zanim zacznie kwitnąć. Nie powinno się zbierać bardzo młodych roślin wczesną wiosną, gdyż roślina może już nie odrosnąć. Pokrzywa zawiera dużo histaminy i może wywołać niebezpieczne reakcje u alergika!

Syrop z pokrzywy
, syrop witaminizujący i mineralizujący
Składniki
5 litrowe wiaderko liści pokrzywy wraz z delikatnymi łodyżkami (pokrzywy lekko ubić)
3 duże cytryny 
3 l przegotowanej wody
2 kg cukru
Liście pokrzywy wymyć, dokładnie strzepnąć z nich wodę, pokroić. Przełożyć do 5 litrowego słoja, dodać miąższ cytryn i zalać 3 litrami przegotowanej ostudzonej wody. Słój z pokrzywą przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Po 2 dobach przecedzić przez bardzo gęste sitko. Dosypać cukier i mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Syrop z pokrzywy przechowywać w lodówce i szybko zużyć.
Rada: Cytryny nie można zastąpić kwaskiem cytrynowym.

Syrop z pokrzywy i inne preparaty z pokrzywy mogą wywołać u niektórych osób niebezpieczne reakcje alergiczne, nawet zapalenie płuc.

Artykuły powiązane:

Witaminizujące i wzmacniające syropy z mniszka, pierwiosnka, ze świerku i bzu.
Domowe sposoby na kaszel. Napoje i syropy dla dzieci.
Przepisy na domowy syrop i sok z malin.
Przepisy na syrop z cebuli na kaszel.

Dodaj do zakładek Link.

19 odpowiedzi na „Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, ze świerku, z sosny i z pokrzywy

  1. KonikPolny mówi:

    „Syrop z pokrzywy przechowywać w lodówce i szybko zużyć.” … Czy możesz proszę to sprecyzować? Trzy litry wody plus sok z pokrzywy plus cukier to dosyć duża ilość syropu 🙂 Jak się go stosuje? No i te patogeny z wody do mycia pokrzywy – cukier w tej ilości średnio zadziała jako konserwant. Mogłabyś proszę to skomentować?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Szybko to znaczy, że syrop jest na bieżące użycie. Ten przepis mam od starszej pani mieszkającej na wsi. Cała jej rodzina gasi pragnienie „wodą pokrzywową”, stąd takie duże ilości. Cukru jest wystarczająco dużo, ja dodaję go mniej. Ale robię mniejsze ilości za to częściej.

  2. Ela mówi:

    Moje łuski mocno przylegają i nie można ich usunąć. Czy pączki mogą być w łuskach?

  3. Gocha mówi:

    A co to za nieprawdziwość: „Nie powinno się zbierać bardzo młodych roślin wczesną wiosną, gdyż roślina może już nie odrosnąć”? Nie wiem ile i kiedy bym zbierała pokrzywę a ta rośnie jak szalona. Im częściej ją skubiesz tym większy system korzeniowy się rozrasta i z tego wyrastają kolejne młode roślinki.

  4. Zurrawina mówi:

    Kiedyś dostałam od znajomej buteleczkę syropu z jodły i rewelacyjnie sprawdził się przy kaszlu mojego syna (ma obecnie 5,5 roku i nadal zmaga się z astmą). Teraz w okresie pylenia znów pojawił się kaszel i postanowiłam zrobić swój syrop ze swoich jodełek. Wszystko wygląda super, ale chciałam zapytać kiedy można zacząć pić syrop. Czy dopiero po tych 8 tygodniach jak go przeleję? Czy tak jak z syropem z cebuli mogę go podać jak się wytrąci?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Pędy jodły są twardsze i nie tak soczyste jak cebula, dlatego syrop z jodły potrzebuje czasu. Życzę zdrowia.

  5. Mania mówi:

    W moim ogrodzie rośnie świerk kanadyjski czy on też się nadaje do sporządzenia syropu?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Spotkałam się z naparem z pędów świerka białego z sokiem z cytryny, aby uzupełnić witaminy. Nic nie wiem o jego leczniczym działaniu, świerk kanadyjski/biały jest rośliną ozdobną.

  6. Iwona mówi:

    Co jeśli te pędy będą umyte- przepłukane? syrop będzie nie dobry? bez właściwości?
    zanim przeczytałam przepis zdążyłam je umyć gdyż drzewo rośnie przy mało uczęszczanej drodze

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Pędów na syrop, którego się nie gotuje, nie myjemy głównie ze względów higienicznych. W wodzie z kranu są bakterie, które mogą spowodować psucie się syropu.

      • Iwona mówi:

        no niestety pędy umyte… igły póki co zmieniają kolor, są bardzo wyblakłe, czy to dobrze? a jak ubijam te igły to mieszam ten syrop? jak teraz nie ma słońca to gdzie najlepiej te słoiki postawić?

        • Mama Dobra Rada mówi:

          Pędy ugniata się, aby całkowicie pokryły się powstającym syropem. Nie trzeba ich ubijać ani mieszać. To normalne, że drobne igiełki na pędach tracą zielony kolor. Za kilka dni znów ma być ciepło i słonecznie, niech syrop poczeka na południowym parapecie.

          • Iwona mówi:

            Witam
            mój syrop jest koloru jasnego, tzn nie jest na pewno jasno brązowy. czy jest zły czy może taki być? jest słodki:)

          • Mama Dobra Rada mówi:

            Syrop z jasnozielonych pędów ma jasny kolor. Gratuluję!

  7. Kia mówi:

    Kilka lat temu (2010) dostałam od przyjaciółki dwa słoiki syropu ze świerku – w jednym po jakimś czasie pojawiła sie pleśń więc go wyrzuciłam, z drugim wszystko do dziś jest ok; przestał on w lodówce 6 lat, bez pomysłu z mojej strony co z nim zrobić. Wczoraj połączyłam go (tylko płynną część) z główką czosnku, korzeniem imbiru, cebulą i sokiem z 3 cytryn, żeby stworzyć leczniczy syrop, a teraz się zastanawiam, czy taki „stary” syrop wciąż jest bezpieczny. Dodam że pachniał i smakował bez zarzutu.

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Syrop ze świerku, jodły czy sosny dobrze zakonserwowany dużą ilością cukru i prawidłowo przechowywany można spożywać w celach terapeutycznych przez cały sezon, jednak z upływem czasu nikną zawarte w nim wartościowe składniki. Dlatego każdego roku powinno się sporządzać jego świeży zapas. Nawet jeśli dobrze pachnie, to po tak długim czasie wytwarzają się w nim szkodliwe substancje.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

  8. biodika mówi:

    Z pokrzywy można wycisnąć również świeży sok, który trzeba natychmiast wypić.
    Jednak można go zamrozić w woreczkach do lodu. Tak przygotowaną pokrzywę, można dodawać do ulubionych soków jeszcze przez 3 miesiące bez straty wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *