Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, świerku, sosny i pokrzywy

Wiosną zbieramy młode pędy sosny, jodły i świerku na syrop 


Przepisy na wiosenne witaminizujące i lecznicze syropy: tradycyjny i leczniczy syrop z jodły pospolitej, leczniczy syrop ze świerku pospolitego, witaminizujący syrop ze świerku pospolitego, witaminizujący syrop z jodły pospolitej, leczniczy syrop z sosny, leczniczy syrop z sosny z alkoholem, witaminizujący i mineralizujący syrop z pokrzywy

Syrop z młodych pędów jodły pospolitej, świerku pospolitego lub sosny ułatwia odkrztuszanie, działa lekko antyseptycznie i wzmacniająco – jest bogaty w witaminę C, olejki eteryczne, taniny. Czubki tych drzew można zbierać już pod koniec kwietnia i na początku maja, kiedy są jeszcze krótkie, jasnozielone. Starać się zrywać nie więcej niż 1-2 pędy z każdej gałęzi drzewa. Najlepiej „skubnąć” te najbardziej soczyste z kilku drzew rosnących daleko od dróg i terenów przemysłowych. Pędy zbierać w suchy dzień, nie płukać w wodzie, gdyż nie gotowany syrop może się popsuć! Przed włożeniem do słoika pędy można pokroić na mniejsze kawałki. Gotowy syrop ma lekko brązowy kolor, lekko winny zapach.

Stosowanie syropów w celach leczniczych lub przez dłuższy czas zawsze konsultować z lekarzem, zwłaszcza podawanie ich dzieciom, kobietom w ciąży, osobom schorowanym.
Tradycyjny, leczniczy syrop z jodły pospolitej lub ze świerku pospolitego
Składniki
czyste młode pędy jodły lub świerku i cukier (stosunek wagowy 1:1)
Na dno słoika o szerokim otworze wsypać warstwę cukru, następnie warstwę niemytych pędów jodły lub pędów świerku i tak na przemian, aż cały słoik zostanie zapełniony. Całość ubić drewnianą łyżką. Na wierzchu powinna być gruba warstwa cukru całkowicie pokrywająca pędy. Słoik przykryć pokrywką (nie zakręcać). Pozostawić w słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie okna na południową stronę) na 2 tygodnie, następnie przenieść do cienia na 6 tygodni.
Wystające pędy dociskać drewnianą łyżką, ponieważ muszą być stale pokryte cukrem lub syropem. Gotowy syrop z jodły lub ze świerku ma brązowe zabarwienie. Przecedzić przez gęste sitko wyłożone wielokrotnie złożoną gazą, przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek z ciemnego szkła. Szczelnie zamknąć wyparzonymi suchymi pokrywkami lub nakrętkami. Syrop przechowywać w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce. Postoi w niej nawet przez rok. W przypadku przeziębienia, zapalenia oskrzeli, astmy, kaszlu, kataru czy chrypki, stosować 1-2 łyżeczki syropu z jodły w ciągu dnia.

Witaminizujący syrop ze świerku pospolitego lub z jodły pospolitej
Składniki
młode pędy jodły lub świerku zebrane w maju
cukier
Witaminizujący syrop ze świerku pospolitego lub z jodły pospolitej przygotować tak jak syrop leczniczy, lecz wystarczy pozostawić go w ciepłym i słonecznym miejscu przez 2-3 tygodnie. Następnie po przecedzeniu syrop przechowywać w lodówce.

Syrop z sosny z alkoholem, leczniczy
Składniki
1 kg młodych pędów sosny o długości do 10 cm (mogą być też kilkucentymetrowe szczyty młodych pędów)
1 kg cukru
100 ml czystego spirytusu
ew. 250-500 ml wody
Pędy sosny oczyścić z brązowych lepkich łusek. Syrop z sosny przygotować tak, jak syrop z jodły lub ze świerku. Po przecedzeniu rozcieńczyć schłodzoną przegotowaną wodą i utrwalić spirytusem. Syrop nie powinien być podawany dzieciom. Dorośli mogą pić łyżkę syropu z sosny 3 razy dziennie.

Syrop z sosny, leczniczy
Składniki
1 kg młodych pędów sosny o długości do 10 cm (mogą być kilkucentymetrowe szczyty młodych pędów)
3/4 kg cukru
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych lepkich łusek, ale nie myć w wodzie. Syrop z sosny przygotować jak leczniczy syrop z młodych pędów jodły lub świerku, stawiając go na słoneczny parapet na 4 tygodnie. Gotowy syrop ma bursztynowy kolor. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Dorośli mogą pić łyżkę syropu z sosny 3 razy dziennie, dzieci łyżeczkę 2-3 razy dziennie.

Pokrzywa ma właściwości witaminizujące i mineralizujące. Bardzo wartościowa jest w maju-czerwcu, zanim zacznie kwitnąć. Nie powinno się zbierać bardzo młodych roślin wczesną wiosną, gdyż roślina może już nie odrosnąć. Pokrzywa zawiera dużo histaminy i może wywołać niebezpieczne reakcje u alergika!

Syrop z pokrzywy
, witaminizujący i mineralizujący
Składniki
5 litrowe wiaderko liści pokrzywy wraz z delikatnymi łodyżkami (pokrzywy lekko ubić)
3 duże cytryny 
3 l wody
2 kg cukru
Liście pokrzywy wymyć, dokładnie strzepnąć z nich wodę, pokroić. Przełożyć do 5 litrowego słoja, dodać miąższ cytryn i zalać 3 litrami przegotowanej ostudzonej wody. Słój z pokrzywą przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Po 2 dobach przecedzić przez bardzo gęste sitko. Dosypać cukier i mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Syrop z pokrzywy przechowywać w lodówce i szybko zużyć.
Rada: Cytryny nie można zastąpić kwaskiem cytrynowym.

Syrop z pokrzywy i inne preparaty z pokrzywy mogą wywołać u niektórych osób niebezpieczne reakcje alergiczne, nawet zapalenie płuc.

 

Artykuły powiązane:

Witaminizujące i wzmacniające syropy z mniszka, pierwiosnka, ze świerku i bzu.
Domowe sposoby na kaszel. Napoje i syropy dla dzieci.
Przepisy na domowy syrop i sok z malin.
Przepisy na syrop z cebuli na kaszel.

Dodaj do zakładek permalink.

4 odpowiedzi na „Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, świerku, sosny i pokrzywy

  1. Kia mówi:

    Kilka lat temu (2010) dostałam od przyjaciółki dwa słoiki syropu ze świerku – w jednym po jakimś czasie pojawiła sie pleśń więc go wyrzuciłam, z drugim wszystko do dziś jest ok; przestał on w lodówce 6 lat, bez pomysłu z mojej strony co z nim zrobić. Wczoraj połączyłam go (tylko płynną część) z główką czosnku, korzeniem imbiru, cebulą i sokiem z 3 cytryn, żeby stworzyć leczniczy syrop, a teraz się zastanawiam, czy taki „stary” syrop wciąż jest bezpieczny. Dodam że pachniał i smakował bez zarzutu.

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Syrop ze świerku, jodły czy sosny dobrze zakonserwowany dużą ilością cukru i prawidłowo przechowywany można spożywać w celach terapeutycznych przez cały sezon, jednak z upływem czasu nikną zawarte w nim wartościowe składniki. Dlatego każdego roku powinno się sporządzać jego świeży zapas. Nawet jeśli dobrze pachnie, to po tak długim czasie wytwarzają się w nim szkodliwe substancje.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

  2. biodika mówi:

    Z pokrzywy można wycisnąć również świeży sok, który trzeba natychmiast wypić.
    Jednak można go zamrozić w woreczkach do lodu. Tak przygotowaną pokrzywę, można dodawać do ulubionych soków jeszcze przez 3 miesiące bez straty wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *