Natka pietruszki. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne i lecznicze

Wartości odżywcze natki pietruszki

 

Przepisy z natką pietruszki: świeży sok z natki pietruszki, odwar z natki pietruszki, napar z natki pietruszki, świeża natka pietruszki dla zdrowia, wywar z liści pietruszki…
Świeże liście pietruszki zawierają prawie cztery razy więcej witaminy C niż cytryna
. Tylko 5 dag natki pietruszki całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i A, a na witaminę K ponad 3-krotnie. Natka pietruszki ma tak olbrzymie ilości manganu, boru, oraz ważnej dla utrzymania dobrego wzroku i komórek nerwu wzrokowego luteiny i jej izomerów zeaksantyny, że duży pęczek natki całkowicie pokryje ich dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Poza tym natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy B2, B6 i E oraz kwasu foliowego, który pomaga utrzymać zdrowy stan naczyń krwionośnych i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju ciąży. Natka pietruszki jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku, fosforu, żelaza i magnezu oraz rzadkich związków mineralnych: miedzi, wanadu, boru, krzemu, niklu, rubidu, kobaltu, litu, jodu, chromu. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Cała roślina zawiera inulinę, dlatego spożywanie pietruszki zaleca się tym pacjentom, którzy mają predyspozycje do cukrzycy. Dodawanie natki do potraw powoduje lepsze wchłaniane manganu, który jest ważny dla zdrowia tkanki kostnej. 10 dag natki pietruszki dostarcza prawie połowę potrzebnej dziennej dawki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Sok z natki pietruszki jest wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze, jednak ma bardzo silne działanie na organizm, dlatego powinno się go spożywać oszczędnie jako dodatek do innych soków (z marchewki, ogórków lub jabłek). Natka pietruszki jest najbogatszą i najzdrowszą częścią rośliny, niestety zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego.

Właściwości zdrowotne i lecznicze natki pietruszki

 

Natka pietruszki zawiera cenne bioflawonoidy wzmacniające organizm i zwalniające procesy starzenia się organizmu. Liczne olejki eteryczne mają działanie moczopędne, przyspieszające trawienie, dezynfekujące i odtruwające organizm.
Świeże liście pietruszki dodaje się do potraw przy utracie apetytu i niestrawności. Natka pietruszki w codziennej diecie jest bardzo przydatna palaczom w celu oczyszczenia płuc ze związków rakotwórczych.
Spożywany wywar z natki pietruszki powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, wspiera organizm w wiązaniu toksyn, oczyszczeniu narządów wewnętrznych z trujących związków i usuwaniu soli ze stawów. Wywar z natki pietruszki można wykorzystać do płukania w przypadku zapalenia jamy ustnej, stanów zapalnych dziąseł.
Picie odwaru z liści pietruszki powoduje znacznie zwiększenie wydzielania żółci, wzmocnienie dziąseł.
Napar z natki pietruszki podaje się przy zmęczeniu, braku energii, dla oczyszczenia naczyń krwionośnych.
Natka pietruszki stosowana jest w pielęgnacji cery. Wywar z liści pietruszki pomaga pozbyć się trądziku, wygładza pomarszczoną skórę. Ponadto stosowany jest jako środek wzmacniający dla wszystkich typów skóry.

Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy skonsultować z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania nawet roślinnych środków.
Podawanie ziół dzieciom, kobietom w ciąży oraz długotrwałe domowe kuracje zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.

 

Lecznicze przepisy z natką pietruszki

 

Sok z natki pietruszki, brak witamin, zmęczenie wzroku, krwawienie dziąseł
Dzienna porcja to łyżka stołowa soku z natki pietruszki, najlepiej zmieszanego z 3 łyżkami soku ze świeżej marchewki.

Sok z natki pietruszki, opóźniająca się menstruacja
W celu przyspieszenia menstruacji pić mieszankę soków warzywnych z marchwi, buraka i ogórka z dodatkiem łyżki soku z natki pietruszki.

Odwar z natki pietruszki, niestrawność, nerwowość, wzmocnienie odporności organizmu
25 gramów natki pietruszki zalać 2 szklankami wody, gotować pod przykryciem tylko przez trzy minuty. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Odwar z natki pietruszki popijać w ciągu dnia w równych dawkach przed każdym posiłkiem.

Odwar z natki pietruszki, nadwaga
Pełną łyżkę posiekanej natki pietruszki zalać szklanką wrzącej wody, gotować przez minutę, a następnie przez 30 minut zaparzać pod przykryciem. Między posiłkami wypić pół szklanki odwaru pietruszki, aby zahamować chęć podjadania.

Herbata z natki pietruszki, wzdęcia, kolki w jelitach, nadmiar kwasów w żołądku
Do termosu wsypać 2 łyżki rozdrobnionej natki pietruszki zalać 180 ml wrzącej wody, zaparzać przez 5 godzin. Przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 1-2 łyżce naparu z natki pietruszki na pół godziny przed posiłkiem.

Napar z natki pietruszki, przewlekła niewydolność wieńcowa
10 g suchego lub świeżego ziela zalać szklanką wrzącej wody (250 ml) i zaparzać w termosie przez około 12 godzin. Przecedzić i dodać łyżeczkę (5 ml) miodu lipowego. Herbatę z natki pietruszki spożywać 4 razy dziennie po 2 łyżki (30 ml) na 15 minut przed posiłkami. Przed rozpoczęciem kuracji koniecznie skonsultować się z lekarzem. 

Herbata z natki pietruszki, bóle menstruacyjne, poprawa psychicznego i fizycznego samopoczucia kobiet nie tylko w czasie menopauzy
3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić, po ostudzeniu posłodzić miodem, dodać trochę soku z cytryny. Napar z natki pietruszki pić podczas bolesnego cyklu miesiączkowego, w okresach zmęczenia i złego samopoczucia.

Wywar z liści pietruszki, czyraki, siniaki, ukąszenia owadów
15 g posiekanej świeżej natki pietruszki zalać szklanką wrzącej wody (250 ml). Gotować przez 40 minut, następnie odcedzić. Tak przygotowany wywar z liści pietruszki wykorzystać do okładów na skórę.

Świeża natka pietruszki, ukąszenia owadów
Świeże liście pietruszki starannie zmiażdżyć w moździerzu, przykładać do skóry. Miazgę stosować kilka razy w ciągu dnia. Natkę pietruszki można też pogryźć, ślina ma działanie dezynfekujące.

Przeciwwskazania do spożywania natki pietruszki

  • Pietruszka ma działanie poronne, kobiety w ciąży mogą spożywać nie więcej niż 1-2 łyżeczki natki dziennie. Powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania wywarów i naparów z liści pietruszki, preparatów z nasion pietruszki i olejku.
  • Spożywanie liści pietruszki podczas karmienia piersią może powodować rozdrażnienie dziecka.
  • Pietruszka ma działanie alergizujące, nie powinno się podawać dzieciom poniżej 2. roku życia.
  • Nie zaleca się spożywania natki pietruszki i soku z liści pietruszki  cierpiącym na zapalenie pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej i przy zapaleniu nerek.
  • Należy zachować dużą ostrożność w spożywaniu pietruszki i liści pietruszki przy skłonności do zakrzepicy i przy zwiększonej krzepliwości krwi.
  • Picie większych ilości soku z natki pietruszki może być szkodliwe dla zdrowia. Pietruszka zawiera duże ilości witaminy K, która w wysokim stężeniu może powodować tworzenie się skrzepów krwi i zatkania naczyń krwionośnych.
  • Olejki eteryczne zawarte w liściach pietruszki mają działanie drażniące na miąższ nerek, dlatego nie można przesadzać ze spożyciem natki pietruszki nawet przez zdrowe osoby.
  • Dzienna dawka soku z natki pietruszki to 5 ml (przy niedoborze witamin można ją zwiększyć do 10 ml – 15 ml).

 

Przepisy na ziołowe sosy z natki pietruszki są w artykule Zielone sosy z natki pietruszki, persilada, chimichurri, gremolata.

Inne przepisy o działaniu zdrowotnym i leczniczym są zebrane w zakładce Przepisy lecznicze. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *