Żywność powodująca silne zakwaszenie organizmu

Poznaj popularne produkty spożywcze zakwaszające organizm oraz objawy zakwaszenia organizmu

Objawy zakwaszenia organizmu
Aby zachować zdrowie powinno się mocno ograniczyć ilość spożywanych produktów niekorzystnie zakwaszających organizm, które dostarczają dużych ilości aminokwasów lub powodują redukcję substancji zasadowych. Zaleca się codziennie jeść 3-4 razy więcej produktów zasadotwórczych niż kwaśnych, nawet jeśli nie występują wyraźne oznaki zakwaszenia organizmu. Jeśli w diecie długotrwale przeważają produkty kwasotwórcze, upośledzone są procesy metaboliczne, działanie układu krążenia i praca serca.
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej, nadmiernego obciążenia wątroby i nerek metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków działających kwasotwórczo. Zakwaszenie organizmu objawia się m.in. bólem głowy, podwyższonym poziomem glukozy we krwi, nudnością, brakiem apetytu, zgagą, bólami brzucha, biegunką, podirytowaniem, zmęczeniem, sennością, obniżeniem sprawności i wytrzymałości fizycznej, skurczami łydek, sztywnością szyi, złym stanem włosów, paznokci i skóry… Do najczęstszych błędów w odżywianiu można zaliczyć preferowanie produktów wysoko przetworzonych, brak owoców i warzyw w diecie, nadmiar soli kuchennej w potrawach, spożywanie odgrzewanych potraw. Poza nieodpowiednią dietą zakwaszenie organizmu powodują też długo utrzymujący się niepokój czy stres, nadmierny wysiłek umysłowy lub fizyczny, brak ruchu, brak snu, otyłość, głodzenie, związki chemiczne w powietrzu, wodzie, żywności i kosmetykach, a także stan zapalny organizmu i gorączka, złe trawienie, niedotlenienie komórek organizmu. Nie tylko będąc na diecie odkwaszającej warto poznać produkty powodujące niezdrowe zakwaszenie organizmu i znacznie ograniczyć spożywanie produktów typu fast food, dostarczających białko zwierzęce i dużą ilość węglowodanów.

Lista popularnych produktów powodujących niezdrowe zakwaszenie organizmu

1. Mięso z konwencjonalnej hodowli, wędliny i ryby zakwaszają organizm: wszystkie wędliny (szczególnie szynka), wywar mięsny, drób (szczególnie gęsina), cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, podroby (szczególnie wątroba), królik, ryby z konwencjonalnej hodowli (szczególnie pstrąg), śledź (szczególnie ikra i mlecz), skorupiaki (szczególnie krewetki). Podobnie jaja – szczególnie białko. 

2. Nabiał  przyczynia się do zakwaszenia organizmu: chude produkty mleczne, mleko homogenizowane, kefir, twaróg, jogurt owocowy i zagęszczany, sery żółte (szczególnie twarde, także z mleka kozy i owcy), serki topione, sery pleśniowe.

3. Zboża, produkty zbożowe i wypieki z mocno oczyszczonej mąki zakwaszają organizm: makaron z białej mąki, ryż (polerowany i brązowy), biała mąka, mąka i skrobia kukurydziana, kluski, pączki, ciastka, pieczywo francuskie i drożdżowe, babeczki typu muffin, białe pieczywo, płatki śniadaniowe (płatki owsiane i kukurydziane, gotowe mieszanki typu muesli, chrupki itp.), chipsy, paluszki, gluten pszenny (seitan) i mięsopodobne wyroby z niego.

4. Tylko niektóre warzywa zakwaszają organizm: brukselka, soczewica zielona i brązowa, szparagi.

5. Niektóre orzechy i nasiona zakwaszają organizm: orzeszki ziemne, suszone orzechy włoskie, nasiona buka, mocno przetwarzane produkty sojowe (szczególnie sojowe białko teksturowane TVP).

6. Niezdrowe i tanie tłuszcze, oleje prowadzą do zakwaszenia organizmu: utwardzane tłuszcze, margaryna, oleje rafinowane, olej kukurydziany, tanie oleje do sałatek.

7. Cukier, słodycze, wyroby cukiernicze i większość słodkich potraw zakwaszają organizm: lody (także lody z soi i jogurtu) za wyjątkiem mrożonych niesłodzonych owoców, miód, melasa, syrop klonowy, wypieki, fruktoza, laktoza, syropy, zagęszczane soki, słodziki, żelki, cukier (biały i brązowy) zakwaszają organizm.

8. Niektóre przyprawy przyczyniają się do zakwaszenia organizmu: ocet, keczup, majonez, musztarda, sos sojowy, mieszanki przypraw (mix).

9. Niektóre napoje w diecie powodują zakwaszenie organizmu: silne napoje alkoholowe, szampan, napoje energetyczne, napoje izotoniczne (szczególnie w proszku), napoje proteinowe, szejki mleczne, czarna herbata, herbaty owocowe, gotowa herbata mrożona, kakao, kawa naturalna i mocna kawa zbożowa bez mleka, kawa instant i bezkofeinowa, lemoniady, napoje odchudzające, soki owocowe w kartonach, koncentraty owocowe, napoje gazowane (szczególnie zawierające kwas fosforowy, np. napoje typu cola).

10. Inne produkty spożywcze powodujące zakwaszenie organizmu: fast food, dania gotowe i półprodukty, dania z mikrofalówki, konserwy mięsne, owoce i warzywa z puszki (szczególnie konserwowane octem), niedojrzałe owoce, niedojrzałe pomidory, grzyby (za wyjątkiem kurek, pieczarek), drożdże.

11. Używki: nikotyna.

12. Dieta wysokobiałkowa, zwłaszcza przy ograniczeniu spożycia węglowodanów, jest niebezpieczna, ponieważ  przyczynia się do silnego zakwaszenia organizmu.

Chyba najczęściej jemy kanapki z wędliną i serem. Kusi nas łatwość ich przyrządzania i przyzwyczajenie, ponieważ są to najpopularniejsze kanapki szykowane do szkoły. Warto zamienić choć czasem wędlinę i ser na zdrową pastę warzywną przygotowywaną w domu.

Pasta z pieczarek na kanapkę

Składniki
30 dag małych pieczarek
1/3 szklanki rozdrobnionego razowego chleba z poprzedniego dnia (sam miękisz)
mała cebula
duży ząbek czosnku
łyżka krojonej świeżej natki pietruszki (lub pełna łyżeczka suszonej natki)
duża szczypta suszonego rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oleju słonecznikowego
sól, mielony pieprz
Pieczarki wymyć dokładnie, oczyścić i drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać osobno i posolić. Rozgrzać patelnię, wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki, zamieszać i przykryć. Zmniejszyć gaz. Po kwadransie duszenia się wsypać okruchy i zdjąć przykrywkę, aby soki wyparowały. Dodać czosnek, przyprawić i chwilę smażyć mieszając, aby nie przypalić. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Nakładać jeszcze ciepłą na krakersy lub wafle ryżowe. Posypać natką pietruszki.

Zakwaszenie organizmu spowodowane chorobą powinien leczyć lekarz.

Powiązane artykuły:
Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest tak ważna dla naszego zdrowia?
Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Żywność powodująca powstanie zdrowych kwasów w organizmie
Lista zasadotwórczych produktów spożywczych 
Jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu? Dieta
Zmiana nawyków, alkalizujące kąpiele i okłady

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Mozna jeść warzywa i owoce w różnorakiej formie, bezglutenowe produkty, bezglutenowy chleb, wegański nabiał bez cukru, starać się jeść dużo białka warzywnego i wegańskiego. Do tego niektore pestki i orzechy. A do tego zdrowe oleje jak kokosowy czy z roznych pestek czy porządna oliwa z oliwek lub margaryny wegańskie. Gorąco Pani polecam, nie żyjemy w zeszłym stuleciu i wszystko jest łatwo dostępne w porządnych cenach.

  2. Według tej listy to w zasadzie niczego nie można jeść. A wystarczyłoby podać ph tych oroduktów bo nie wszystkie w takim samym stopniu zakwaszają organizm, a jeść coś trzeba, więc należałoby mieć jakieś kryterium porównawcze.np wieprzowina i królik czy owoce morza mają bardzo niskie ph (2/3) dlatego są uważane za silnie zakwaszające.

    1. Niestety, lista zakwaszajacych produktow absolutnie sie zgadza.Nie zakwaszaja organizmu kasze,i to tez nie kazda , a mianowicie jeczmienna, perlowa ,jaglana .Mozna przygotowywac ja na rozne sposoby ,czyli z podsmazana cebula czosnkiem ,swiezymi pomidorami, warto tez dodac posiekana pietruszke. Wszystkie produkty pdsmazyc na masle badz na oliwie z oliwek ,doprawic przyprawami ,dodac do zagotowanej wczesniej kaszy,wymieszac .Smaczna zdrowa ,do tego swietnie odkwasza organizm. oczywiscie powyzej zalecane kasze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *