Przepisy z zieloną sałatą na słodko-kwaśno


Przepisy na lekkie potrawy z zieloną sałatą: zielona sałata ze smażonym jabłkiem i papryką, zielona sałata z miodem, zielona sałata z marchewką i imbirem

Zielona sałata ze śmietaną  smakuje wyśmienicie, jednak podana z sokiem z cytryny jest lekkostrawna i zdrowsza. Dziś przepisy na sałatę głowiastą ze słodką marchewką i czosnkiem, kwaskowym jabłkiem lub ostrym imbirem. Wszystkie smaki zostały uzupełnione słodkim miodem, kwaśnym sokiem z cytryny i olejem.
Zielona sałata ze smażonym jabłkiem i papryką
Salatka_smazone_jablko_papryka_salata_miod__czosnekSkładniki (2 porcje)
strąk czerwonej słodkiej papryki
2 duże jabłka
ząbek czosnku
majeranek, 
sól, pieprz
1-2 łyżki oleju do smażenia
pół główki sałaty
ew. mała czerwona cebula
Sos do sałaty
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki oleju
łyżka miodu
łyżka wody
sól
natka pietruszki
Paprykę wymyć, oczyścić z zielonych części, nasion i żeberek, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka wymyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Ząbek czosnku obrać z łusek, posiekać. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Na patelnię nałożyć paprykę i podsmażyć ją, aż zmięknie. Przełożyć (bez oleju) do salaterki. Na rozgrzany olej nakładać plastry jabłka, oprószyć je majerankiem, smażyć obustronnie przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Przygotować sos. Wymieszać miód z wodą i sokiem z cytryny. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Można dodać pokrojoną w piórka i oprószoną solą czerwoną cebulkę. Sałatę oczyścić, wypłukać dokładnie i strzepnąć wodę z każdego liścia. Liście sałaty porwać na nieduże kawałki. Przygotować sos do sałaty.  Sałatę, paprykę i sos dokładnie wymieszać w salaterce, delikatnie wmieszać jabłko. Całość posypać natką. Serwować jako przekąskę.

Zielona sałata z miodem
Składniki (2 porcje)
główka sałaty
Sos do sałaty
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Przygotować sos dokładnie mieszając składniki. Sałatę oczyścić, wypłukać dokładnie i strzepnąć wodę z każdego liścia. Osuszone liście sałaty porwać, przełożyć do salaterki. Przygotować sos do sałaty i polać nim porwane liście. Wymieszać. Sałata z miodem pasuje do pieczonego drobiu lub wołowiny.

Salatka_smazona_marchewka_imbir_salata_miod_orzechyZielona sałata z marchewką i imbirem
Składniki (4 porcje)
60 dag słodkiej marchewki
1-2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
główka sałaty
4 łyżki posiekanych migdałów  lub orzechów włoskich 

Sos do sałaty
3 dag korzenia imbiru
pełna łyżka płynnego miodu
łyżka wody
4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
Marchew wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości maks. 0,5 cm. Rozgrzać patelnię, wlać 1-2 łyżki oleju. Nałożyć marchew, oprószyć ją solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut mieszając czasem.
Przygotować sos do sałaty. W kubku dokładnie wymieszać łyżkę miodu z łyżką wody, dodać 3-4 łyżki oleju i odstawić.

Zdjąć skórkę z imbiru, zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekać. Zmieszać z sokiem z cytryny, dodać do miodu z olejem. Sałatę oczyścić, wypłukać, strzepnąć wodę z każdego liścia. Liście sałaty porwać, przełożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny z tartym imbirem i wymieszać. Dodać usmażoną i lekko ostudzoną marchew. Całość posypać siekanymi orzechami lub migdałami.

O cennych wartościach i właściwościach zdrowotnych sałaty można przeczytać w artykule Wartości odżywcze sałaty głowiastej. Przepisy lecznicze. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *