Przepisy podstawowe na zupę ogórkową, pomidorową, cebulową i barszcz kresowy


Kulinarne przepisy na łatwe zupy: zupa ogórkowa, zupa pomidorowa, zupa cebulowa i barszcz kresowy

Zupa ogórkowa
Składniki (3 porcje)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
3 duże kiszone ogórki
olej rzepakowy
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 litr wywaru z kurczaka
*2 łyżeczki delikatnego miodu
*2-3 łyżeczki kurkumy
3-4 średnie ziemniaki
natka pietruszki, koperek
kwaśna śmietana
Ziemniaki wymyć i wyszorować, obrać, opłukać. Pokroić w małą kostkę i wrzucić niedużej ilości do osolonego wrzątku (woda powinna je tylko przykryć). Obrać z łuski cebulę i ząbki czosnku, posiekać i oprószyć solą. Opłukać ogórki, cienko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na podgrzany rondel wlać olej, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, podsmażać 1-2 minuty mieszając. Doprawić pieprzem. Wlać do rondla wywar z warzyw, doprowadzić do wrzenia i dodać starte ogórki. Zagotować i zdjąć z ognia. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę wody. Odlać wodę z ziemniaków. Wypłukać natkę i koper w mocno ciepłej wodzie (aby wydobyć aromat), strzepnąć wodę i drobno posiekać. Na talerz położyć ziemniaki, zalać je zupą ogórkową. Tuż przed podaniem zupę posypać ziołami i ozdobić kleksem śmietany. Do zupy ogórkowej pasuje też drobno posiekana trybula lub bazylia.
*Przyprawić miodem, jeśli zupa ogórkowa wydaje się zbyt kwaśna. Kurkuma nadaje zupie żółtawy kolor i lekko ostry smak.

Zupa pomidorowa
Składniki (3 porcje)
10 mięsistych pomidorów
2 szklanki gorącego chudego mięsnego wywaru
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szczypta soli
natka pietruszki, koperek lub bazylia
3 łyżki oliwy lub oleju
ugotowany biały ryż lub makaron (np.  świderki, kokardki)
Pomidory wymyć dokładnie, wyciąć twarde części, pokroić i zmielić w blenderze. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i gotować w rondlu przez około 5-10 minut mieszając. Do gęstej masy dodać odpowiednią ilość wrzącej wody, zagotować. Zdjąć łuskę z czosnku, przecisnąć go przez praskę lub drobno posiekać. Zioła wypłukać, strzepnąć wodę, drobno posiekać i zmieszać z czosnkiem i oliwą. Na talerz położyć porcję ugotowanego białego ryżu lub makaronu, wlać ciepłą zupę pomidorową. Dodać oliwę z ziołami.

Zupa cebulowa
Składniki (5 porcji)
8 dużych cebul
3 łyżki oleju
2 łyżki otrębów (np. pszennych)
6 szklanek warzywnego wywaru
1-2 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
5 kromek chleba (najlepiej kwaśnego)
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju
Obrać cebulę, pokroić w plastry i oprószyć solą. Do rozgrzanego rondla wlać olej, dusić cebulę przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Dodać otręby i wywar, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy. Czosnek obrać, posiekać drobno. Chleb pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony chleb. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty mieszając. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę. Porcje ciepłej zupy cebulowej wlać na talerz, wsypać kostki chleba.

Barszcz kresowy
Składniki (5 porcji)
mała biała kapusta (po oczyszczeniu około 60 dag)
5 średnich buraków
2 marchewki
pasternak lub pietruszka
kawałek selera
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
5 szklanek wywaru z mięsa lub warzyw
1 liść laurowy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól do smaku
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
*2 łyżeczki cukru do smaku
świeży szczypiorek, natka pietruszki lub selera
chleb lub pieczone ziemniaki
**40 dag smażonego mielonego mięsa, wieprzowiny (żeberka), parówek lub kiełbasy
Kapustę oczyścić z chorych i przywiędłych liści, przeciąć na pół i wyciąć głąb. Zdrowe liście opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Buraki, marchew, pasternak i seler wymyć, wyszorować, obrać cienko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć łuskę z cebul, pokroić je w plastry i oprószyć solą. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wsypać buraki i seler. Smażyć mieszając przez kilka minut. Dodać pozostałe warzywa, wlać wywar i gotować przez 25 minut. Dodać pieprz, tymianek i liść laurowy, przyprawić solą i gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć łuskę z czosnku i posiekać go. Na rozgrzaną patelnię położyć przecier pomidorowy z czosnkiem i smażyć mieszając przez 2-3 minuty. Gorący przecier dodać do ugotowanego barszczu kresowego, wymieszać. Zioła wypłukać w ciepłej wodzie, osuszyć, posiekać. Barszcz kresowy wylać na talerz, skropić sokiem z cytryny, posypać ziołami i serwować z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
*Jeśli warzywa nie mają wystarczającej ilości cukru, zupę trzeba posłodzić.
**Na talerz można położyć porcję mięsa lub wędliny i zalać barszczem kresowym.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *