Czyścimy przypalone naczynia
Rady jak wyczyścić przypalony garnek i przypaloną patelnię bez użycia szkodliwej chemii
Rady jak usunąć przypalone resztki potrawy. Jak wyczyścić przypalony garnek, przypalony rondel czy przypaloną patelnię wewnątrz i zewnątrz za pomocą ekologicznych środków do czyszczenia? Czym wyczyścić garnek z przypalonym mlekiem? Jak wyczyścić garnek z aluminium, patelnię teflonową, patelnię ceramiczną, garnek ze stali szlachetnej, garnek emaliowany? Domowe, ekologiczne środki do czyszczenia przypalonych garnków, rondli, patelni: sól kuchenna, ocet, soda oczyszczona czyli sodka kuchenna, rabarbar, cebula, tabletka do zmywarki lub czyszczenia protez, mydło, proszek do prania…
Lekko przypalony garnek można wyczyścić prostym i tanim sposobem: sodka kuchenna, płyn do naczyń z wodą czy ciepły ocet ułatwiają oderwanie się przypalonych resztek jedzenia od dna naczyń. Jednak skuteczne usunięcie silnego przypalenia garnka, patelni czy rondla bez użycia silnych środków chemicznych i bez podrapania warstwy emalii, teflonu, stali nie jest łatwe i wymaga dużo cierpliwości. Aby nie zniszczyć ochronnej warstwy naczynia podczas skrobania, trzeba unikać ostrych przedmiotów, noży czy druciaków, za to powinno się używać łopatki z drewna, plastiku czy silikonu, delikatnych plastikowych czyścików. Delikatnemu czyszczeniu naczynia warto poświęcić czas, ponieważ w naczyniu z porysowanym dnem potrawa szybko przypala się i problem narasta. Najtrudniej usunąć przypalony cukier, sok owocowy i tłuszcz.
Aby wyczyścić przypalony garnek z resztkami jedzenia, które przywarły, całe dno garnka jak najszybciej zalać gorącą wodą, nałożyć pokrywkę i odstawić do ostudzenia. Powtórzyć, jeśli trzeba. Moczenie może trwać nawet 2-3 dni. Garnek z 1-2 szklankami wody można też gotować na małym gazie przez kwadrans. Wtedy resztki łatwiej usunąć bez skrobania.
Na dno garnka lekko przypalonego wlać gorącą wodę (warstwa wody powinna mieć grubość 3-5 cm), zagotować pod przykryciem. Teraz wsypać kilka łyżek soli kuchennej (ilość soli zależy od wielkości dna), krótko podgrzewać, aż sól przyjmie brązowy kolor. Uzupełnić część wody jeśli trzeba. Przypalony garnek z solą zostawić na noc. Następnego dnia zmiętą gazetą lub ścierką usunąć warstwę soli i resztki zanieczyszczeń. Sól jest najlepszym środkiem do czyszczenia patelni teflonowych i naczyń ze stali.
Ocet doskonale usuwa większość osadów na naczyniach i jest pomocny przy usuwaniu przypalonych resztek potrawy. Do lekko przypalonego garnka wlać ocet i odstawić na 2-3 godziny. Ocet można rozcieńczyć 3 częściami wody i gotować na małym gazie tak długo, aż przypalone resztki jedzenia oderwą się od dna naczynia (otworzyć okno!).
Aby wyczyścić garnek z przypalonym mlekiem zapełnić go do połowy wodą, wsypać 2 łyżki sodki kuchennej, roztwór zagotować stale mieszając, ostudzić. Jeśli trzeba procedurę powtórzyć. Sodkę i proszek można zastąpić solą kuchenną.
Długie gotowanie łodyg lub liści rabarbaru lub kiszonej kapusty wyczyści brudny i przypalony garnek z aluminium. Można gotować także zamrożoną porcję. Aluminiowe naczynia dobrze czyści kwasek cytrynowy, sól, ale sodki kuchennej trzeba unikać.
W przypalonych naczyniach ze stali dusi się w niedużej ilości wody 1-2 pokrojone cebule z łuską.
Aby wyczyścić przypaloną patelnię teflonową, wlać do niej wodę gazowaną, patelnię postawić na gazie, wodę krótko gotować. Wydzielający się gaz powoduje odrywanie się resztek potrawy od dna. Ostrożnie usunąć je drewnianą łopatką.
Jeśli naczynie stało zbyt długo na gazie i silnie rozgrzało się, powstają na dnie plamy, które można usunąć trąc je sodką kuchenną. Można zrobić gęstą papkę z sodki i wody. Natomiast na czarne dno przypalonego garnka wsypać 4 pełne łyżki sody, wlać wrzącą wodę na wysokość 1 cm. Następnego dnia wymyć.
Zewnętrzne ścianki patelni lub garnka emaliowanego i ze stali wyczyści papka z kwasku cytrynowego i soli. Można je najpierw wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, aby brud zmiękł.
Dobrym środkiem do czyszczenia bardzo brudnego i przypalonego dna garnka, rondla i patelni z zewnątrz jest sodka kuchenna. Naczynie o szerszym dnie wypełnia się do połowy wrzącą wodą, wsypuje 5-6 czubatych łyżek sodki kuchennej. Do niego wkłada się mniejsze naczynie z brudnym, przypalonym z zewnątrz dnem, wlewa do niego trochę ciepłej wody, aby tylko lekko zanurzyło się w gorącym roztworze sodki. Po 30 minutach brud powinien dać się usunąć miękkim czyścikiem. Nie czyścić naczynia metalowym!
Przypalone miejsca na patelni ceramicznej lub w garnku ze stali szlachetnej posmarować gęstą pastą z chłodnej wody i sody oczyszczonej, odstawić na 1-2 godziny. Wymyć plastikowym czyścikiem. Natomiast do mocno przypalonego garnka wsypać 2 opakowania sody oczyszczonej, wlać trochę wody i całość gotować na małym ogniu przez 10 minut. Nie przypalić! Przypalone naczynie odstawić noc, wyszorować.
Jeśli nie można wyczyścić garnka z przypalonym dnem, zasypać go sodą oczyszczoną, wlać ocet (powinien przykryć dno 1-2 cm warstwą), odstawić. Po godzinie podgrzać pod przykryciem na małym gazie, ostudzić i wyszorować delikatnym czyścikiem lub gąbką.
Do lekko przypalonego garnka wrzucić drobno pokrojone resztki bezbarwnego, bezzapachowego mydła (najlepsze szare), zalać niedużą ilością wody. Garnek postawić na małym gazie, wodę gotować przez 15 minut. Po ostudzeniu garnek wymyć i dobrze wypłukać.
Do przypalonego garnka emaliowanego lub ze stali szlachetnej wrzucić tabletkę do zmywarki, wlać szklankę bardzo gorącej wody, zamieszać, przykryć. Odstawić do ostygnięcia, wyszorować. Przy silnym przypaleniu roztwór gotować na małym gazie przez kwadrans. Gęstą papką z tabletki do zmywarki czyścić zewnętrzne ścianki patelni i garnków.
Podobnie można doczyścić blachę do pieczenia wkładając ją do piekarnika o temperaturze 150°C. Tabletkę do zmywarki zastąpią tabletki do czyszczenia protez.
Wyjątkowo trudne do usunięcia przypalone resztki jedzenia odpadną po kilkuminutowym gotowaniu w nim wody z 3-4 łyżkami proszku do prania (do dużych garnków wsypać 6-8 łyżek). Wymieszać, gotować na małym ogniu i nie odchodzić, ponieważ proszek silnie pieni się, piana rozpryskuje dookoła. Garnek odstawić, następnego dnia wyszorować i wielokrotnie, dokładnie wypłukać. Zarówno proszek do prania i tabletka do zmywarki mogą zniszczyć teflonową powłokę.
Środek do czyszczenia piekarnika jest bardzo silnym i nieekologicznym środkiem. Można go użyć do czyszczenia mocno zanieczyszczonych zewnętrznych ścianek garnków i patelni. Opryskać garnki i patelnie, odłożyć do góry dnem na jakiś czas, naczynia wyczyścić. Długo płukać. Środek do czyszczenia piekarnika niszczy emalię i powłokę teflonową. Jeszcze bardziej agresywne są środki do czyszczenia WC, środki wybielające i zawierające amoniak – nie nadają się do czyszczenia garnków i patelni.
Rady jak szybko i skutecznie sprzątnąć mieszkanie, wyczyścić powierzchnie i przedmioty domowymi sposobami znajdują się w zakładce Sprzątanie, czyszczenie.
Smażyłam konfiturę ze śliwek i tak przypaliłam nowy garnek że dno było całe czarne. Zagotowałam sól i skrobałam ale tylko porysowałam garnek. Prawie poryczałam się. Spróbowałam metody z proszkiem do prania, zagotowałam dwa razy i dało radę. Ale garnek bardzo pachnie praniem, będę mogła w nim gotować zupę?
Tak. Garnek i pokrywkę trzeba dokładnie wymyć płynem do mycia naczyń, długo płukać w ciepłej wodzie, następnie wymyć octem (też zewnątrz). Ocet rozpuści resztki proszku do prania i usunie jego zapach. Warto do garnka wlać wodę z octem, przykryć i gotować ją przez chwilę. Koniecznie otworzyć okno.
Przydatne rady. Przypalony garnek w mojej kuchni to norma
Nie bawię się w ekologiczne czyszczenie garnków, strata czasu. Garnki mają słabą emalię przypalone nadają się tylko do wyrzucenia
Najprościej jest stosować płyn do naczyń i kwasek cytrynowy, bardzo mocno rozmiękcza syf i przypalenia – tak sam czyszczę i zawsze wygalają jak nowe.