Odżywcze wartości brzoskwiń
Dietetyczne i terapeutyczne właściwości brzoskwiń – przepisy
Właściwości i wartości brzoskwiń. Przepisy z brzoskwiniami dla zdrowia: świeży sok z brzoskwiń na zaparcia i anemię; sok z brzoskwiń z imbirem na nudności w ciąży; kompot z brzoskwiń na apetyt i wzmocnienie; nalewka brzoskwiniowa na miodzie na trawienie; domowy kisiel brzoskwiniowy na wzmocnienie po chorobie, na lepsze trawienie; brzoskwinie pieczone na zapalenie błony śluzowej żołądka i na wrzody; deser z brzoskwiniami na zaparcia, na wzmocnienie; koktajl brzoskwiniowy z budyniem waniliowym dla odciążenia przewodu pokarmowego, po operacji…
Uwagi i przeciwwskazania dla spożywania brzoskwiń.
Na rynku dostępne są brzoskwinie o różnych kształtach i kolorze skórki. Wybierając świeże brzoskwinie trzeba zwrócić uwagę na jej zapach – powinien być słodki i aromatyczny. Miąższ jest bardzo soczysty, pachnący, orzeźwiający. Aby sprawdzić czy owoc brzoskwini jest dojrzały delikatnie naciska się palcami miejsce, w którym znajdował się kwiat. Jeśli powstaje głębsze wgniecenie, brzoskwinia jest całkowicie dojrzała. Uważa się, że brzoskwinie o nieco asymetrycznym kształcie mają wyraźniejszy smak.
Niedojrzałe brzoskwinie przechowuje się ułożone w jednej warstwie w temperaturze pokojowej, ale nigdy na słońcu. Po dwóch tygodniach można je spożyć. Owoce dojrzałe przechowuje się w lodówce najwyżej pięć dni.
Kupując przetwory z brzoskwiń lepiej wybrać owoce gotowane we własnym soku niż brzoskwinie w syropie cukrowym.
Aby mieć pewność, że produkt jest wysokiej jakości, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na skład składników oraz datę produkcji. Niewykorzystaną zawartość otwartego pojemnika przenosi się do szklanego słoika, szczelnie zamyka i wkłada do lodówki.
Odżywcze wartości brzoskwiń
Dojrzałe brzoskwinie zawierają sporo witamin z grupy B, witaminę C i E, prowitaminę A i karoten, spośród soli mineralnych głównie potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, a poza tym wartościowe kwasy organiczne (m.in. winowy, jabłkowy, chinowy, cytrynowy, walerianowy), olejki eteryczne i wartościowe pektyny. Owoce brzoskwini składają się w około 80% z wody. Niestety nawet 15% masy owocu to cukry, ale ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego wchłaniają się one znacznie wolniej niż cukry np. z winogron. Brzoskwinie zawierają mniej cukrów niż nektarynki.
Terapeutyczne właściwości brzoskwiń
Ponieważ owoce brzoskwini są bogate w witaminy, zaleca się je spożywać jako środek profilaktyczny przeciw przeziębieniom, infekcjom wirusowym, niedoborom witamin, anemii.
Miąższ brzoskwiń i sok brzoskwiniowy nieklarowany polecane są dzieciom w celu poprawy apetytu, a także osobom osłabionym. Sok z brzoskwiń może być cennym środkiem wspomagającym przy zapaleniach żołądka spowodowanych niskim wydzielaniem kwasów trawiennych.
Brzoskwinie powinny spożywać osoby z chorobami układu krążenia dla wzmocnienia naczyń krwionośnych i usprawnienia pracy układu sercowo-naczyniowego.
Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, błonnika i pierwiastków alkalicznych korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Kwasy organiczne i olejki eteryczne zawarte w miąższu stymulują wydzielanie soków trawiennych, apetyt i wypróżnianie jelit. Muszą znaleźć się w diecie osób ze skłonnością do zaparć i zgagi. Mają łagodne działanie przeczyszczające i zapobiegające niestrawności. Zwiększają aktywność wydzielniczą żołądka, wątroby i woreczka żółciowego, poprawiają trawienie tłustych potraw. W czasie ciąży jest bardzo wskazane spożywanie brzoskwiń, ponieważ łagodzą częste zaparcia. Brzoskwinie bez skórki gotowane na parze do miękkości i zmieszane z miodem są doskonałym środkiem na zaparcia, poza tym dostarczają więcej witamin niż brzoskwinie gotowane w wodzie.
Pieczone brzoskwinie wraz z pieczonymi jabłkami polecane są osobom z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka.
Dla tych, którzy lubią słodycze, brzoskwinie są ich doskonałym substytutem. Jednak osoba prowadząca siedzący tryb życia nie powinna jeść więcej niż 2 średnie brzoskwinie dziennie, kobiety w ciąży i osoby z tendencją do nadwagi mogą spożywać 3 średnie brzoskwinie w tygodniu. Ponieważ nie należy nadużywać słodyczy podczas karmienia piersią lepiej wybrać przysmak o niskiej zawartości cukru.
Brzoskwinie spożywa się jako remedium na kaca, spożywanie samego miąższu zaleca się w początkowym etapie marskości wątroby.
W medycynie ludowej stosuje się liście brzoskwini (w formie naparów i kąpieli leczniczych) a także jej kwiaty.
Brzoskwinie są używane w kosmetologii – odżywcze maseczki do skóry twarzy z miąższu owoców oraz olejek brzoskwiniowy poprawiają stan skóry, czynią ją jędrniejszą i zdrowszą.
Zdrowotne właściwości brzoskwiń przepisy
Sok z brzoskwiń przepisy
Świeży nieklarowany sok z brzoskwiń na zaparcia, na anemię
Na 20-30 minut przed głównym posiłkiem wypijać 1/4 szklanki świeżego nieklarowanego soku z brzoskwiń. Sok trzeba przygotować bezpośrednio przed użyciem, ponieważ substancje biologicznie czynne są szybko niszczone przez powietrze i światło.
Świeży sok z brzoskwiń pije się także przy zaburzeniach rytmu serca (kołatanie serca), dla zwiększenia wydzielania soków trawiennych i żółci. W leczeniu moczenia nocnego dzieciom podaje się szklankę soku brzoskwiniowego z łyżeczką mielonego maku.
Dobra rada: sok brzoskwiniowy pity po posiłku może powodować wzdęcia. Nie powinno się pić go na pusty żołądek, aby uniknąć podrażnienia żołądka i błony śluzowej jelit.
Świeży sok brzoskwiniowy z imbirem na nudności w ciąży
W sokowirówce wycisnąć sok z 2 brzoskwiń bez skórki i małego kawałka imbiru. Do szklanki soku dodać niegazowaną wodę mineralną i natychmiast wypić. Sok przyjmowany rano złagodzi nudności i obfite ślinienie w pierwszych miesiącach ciąży.
Kompot z brzoskwiń na apetyt i na wzmocnienie
Składniki:
5 średnich brzoskwiń
2 l wody
miód do smaku
Kompot z brzoskwiń bez skórek jest dużo smaczniejszy i łatwiej strawny. Wymyć zdrowe i dojrzałe brzoskwinie. Aby usunąć skórkę wykonać płytkie nacięcie na krzyż na szczycie, owoce zalać wrzątkiem. Po 2 minutach brzoskwinie przełożyć do zimnej wody. Teraz można łatwo ściągnąć skórkę. Każdą brzoskwinię przeciąć na pół wzdłuż rowka i usunąć pestkę. Nalać zimnej wody do garnka, dopiero do wrzącej włożyć owoce. Kiedy woda zagotuje się ponownie, przykryć garnek i gotować owoce na małym ogniu przez 10-12 minut. Wyłączyć ogień i ostudzić. Ostudzony kompot brzoskwiniowy posłodzić miodem do smaku.
Kompot z brzoskwiń stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, poprawia się trawienie pokarmu. Dobrze wpływa na pracę nerek.
Dobra rada: jeśli brzoskwinie są duże, lepiej pokroić je.
Domowy kisiel brzoskwiniowy ze skrobią na wzmocnienie po chorobie, na lepsze trawienie
Składniki:
2 średnie dojrzałe brzoskwinie
pełna łyżeczka skrobi ziemniaczanej
0,5 l wody
Brzoskwinie umyć, zdjąć skórki (jw.), podzielić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić, zalać 400 ml wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 5-7 minut. Zdjąć z ognia, zmielić blenderem lub przetrzeć przez sitko.
Skrobię ziemniaczaną wsypać do szklanki, zalać 100 ml zimnej przegotowanej wody, szybko wymieszać. Rozpuszczoną skrobię dodać do ugotowanych brzoskwiń. Całość doprowadzić do wrzenia mieszając (nie gotować!). Kisiel brzoskwiniowy podawać po ostudzeniu.
Dobra rada: gęstość deseru można regulować zmieniając ilość skrobi ziemniaczanej. Aby uzyskać gęsty kisiel owocowy dodaje się 3-4 płaskie łyżki skrobi na litr wody.
Domowy kisiel brzoskwiniowy z mąką ziemniaczaną na wzmocnienie po chorobie, na lepsze trawienie
Składniki:
2 średnie dojrzałe brzoskwinie
pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru pudru
0,5 l wody
Przygotować jak kisiel brzoskwiniowy ze skrobią, lecz po rozpuszczeniu mąki w zimnej wodzie należy ją koniecznie gotować z brzoskwiniami przez 2-3 minuty. Stale mieszać. Gęstość deseru można regulować zmieniając ilość mąki ziemniaczanej, jednak dodanie dużej ilości mąki powoduje, że kisiel brzoskwiniowy jest mdły.
Dobra rada: jeśli podczas rozpuszczania mąki powstały grudki, mieszankę przeciera się przez drobne sitko.
Nalewka brzoskwiniowa z miodem
Składniki:
dojrzałe brzoskwinie
płynny miód o delikatnym smaku
żytnia wódka 40%
Dojrzałe brzoskwinie wymyć. Skórkę trzeć ręcznikiem aby usunąć meszek. Owoce przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić na duże kawałki, przełożyć do słoika (nie wypełniać całkowicie, bo brzoskwinie puszczą sok) i całkowicie zalać płynnym miodem wielokwiatowym. Słoik szczelnie zamknąć i stawić do lodówki na 6-8 tygodni.
Brzoskwinie z miodem i wytworzonym sokiem przełożyć do dużego słoja (wypełnić go tylko do połowy), uzupełnić dobrej jakości żytnią wódką o mocy 40%. Zamknąć szczelnie i pozostawić w szafce na około pół roku. Przed podaniem przecedzić.
Nalewka brzoskwiniowa na miodzie ma oryginalny smak i silny aromat. Spożywana z umiarem jest smacznym środkiem wspomagającym trawienie. Poza tym można ją wykorzystać do przygotowania deserów, koktajli i nasączania ciast.
Brzoskwinie pieczone na zapalenie błony śluzowej żołądka i na wrzody
Brzoskwinie wymyć, trzeć skórkę ręcznikiem aby usunąć włoski na skórce, które drażnią błony śluzowe. Przekroić na pół wzdłuż rowka i wyjąć pestki. Na dno naczynia do pieczenia wlać trochę wody (wystarczy warstwa wody o grubości 2 cm). Połówki owoców ułożyć przekrojoną stroną do góry, można je posypać cynamonem lub odrobiną świeżego tymianku. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 150°C na najwyższą szynę. Brzoskwinie piec około 15 minut. Brzoskwinie powinny być bardzo miękkie, ale jednocześnie powinny zachować swój kształt. Podaje się je na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Deser z brzoskwiniami i bananami dla seniorów i dla dzieci na zaparcia, na wzmocnienie
Składniki:
brzoskwinia
banan
pół szklanki mleka lub naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
łyżeczka miodu płynnego
łyżka naturalnych otrębów lub łyżeczka siemienia lnianego
Owoce umyć, ze skórki brzoskwini zetrzeć meszek ręcznikiem. Zdjąć skórkę z banana, brzoskwinię przekroić na pół i wyjąć pestkę.
Brzoskwinie pokroić i zmielić w blenderze, następnie przetrzeć przez sitko. Przecier z brzoskwiń, banan, mleko i otręby wymieszać w blenderze.
Niskokaloryczny deser z brzoskwiniami i z bananami jest bogaty w wapń, witaminy i błonnik. Może zastąpić 2. śniadanie.
Dobra rada: deser z siemieniem lnianym ma silniejsze działanie przeczyszczające. Przed zmieleniem siemię lniane wysypuje się na sitko i przelewa wrzątkiem.
Dietetyczny koktajl brzoskwiniowy z budyniem waniliowym dla odciążenia przewodu pokarmowego, po operacji
Składniki:
100 ml świeżego soku pomarańczowego
4 średnie brzoskwinie
150 ml zimnego budyniu waniliowego
Ugotować budyń waniliowy i ostudzić. Brzoskwinie wymyć, naciąć, zalać wrzątkiem na 2-3 minuty, zdjąć skórki. Pokroić na kawałki, zmielić blenderem albo przetrzeć przez sito. Dodać budyń i sok pomarańczowy.
Gotowy koktajl rozlać do wysokich szklanek. Dietetyczny koktajl brzoskwiniowy dostarcza on niezbędnych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego przyczynia się powrotu do zdrowia po chorobie, po operacji.
Uwagi i przeciwwskazania do spożywania brzoskwiń
Świeże owoce brzoskwini składają się w około 15% z cukrów (głównie z sacharozy), natomiast suszone owoce zawierają aż 70-80% cukrów, dlatego nie są wskazane dla pacjentów z cukrzycą i otyłością.
Sok z brzoskwiń nie nadaje się do ugaszenia pragnienia, ponieważ zawiera dużo składników odżywczych. Zdrowa osoba może wypić 200 ml soku dziennie. Cukrzycy i osoby z nadwagą powinny pić sok z dużym umiarem (kieliszek). Picie soku z brzoskwiń na pusty żołądek powoduje podrażnienia żołądka i błony śluzowej jelit.
Po zjedzeniu większej ilości owoców na raz, mogą wystąpić wzdęcia lub biegunka. Zwłaszcza skórki brzoskwiń mają działanie przeczyszczające.
Niepożądane jest spożywanie brzoskwiń przed snem, ponieważ można pobudzić ośrodkowy układ nerwowy, podobnie jak po spożyciu napojów energetycznych i kofeiny. Osobom łatwo pobudliwym, cierpiącym na częste wahania nastroju, na ogół zaleca się spożywanie 1 brzoskwini co 2 dni.
Podczas zapalenia żołądka lub choroby wrzodowej trzeba usunąć z diety świeże brzoskwinie.
Po spożyciu brzoskwiń może wystąpić indywidualna nietolerancja objawiająca się problemami żołądkowymi lub jelitowymi. Nie zaleca się spożywania owoców przed lub po głównym posiłku (zwłaszcza zawierającym ziemniaki), aby uniknąć wzdęć. Brzoskwiń nie powinno się łączyć z owocami cytrusowymi, gruszkami, śliwkami, winogronami, rybami.
Osoby z katarem siennym mogą cierpieć po spożyciu brzoskwiń w okresie kwitnienia brzozy. Objawy alergiczne często występują jako reakcja krzyżowa u osób uczulonych na jabłka. Głównie w skórce brzoskwiń znajdują się alergeny, które mogą wywołać reakcje w obrębie jamy ustnej, np. obrzęk, swędzenie, pieczenie i ból. Może wystąpić kaszel, zapalenie spojówek, nawet obrzęk Quinckego.
Artykuły powiązane:
Najlepiej smakują mi brzoskwinie w puszcze i właśnie sie nimi zajadam 🙂 🙂 🙂