Pyłek pszczeli dla zdrowia i urody

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli – wartości i właściwości. Jak przechowywać pyłek pszczeli? Przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego. Jak przeprowadzić test tolerancji w domu? Jak stosować pyłek pszczeli? 
Przepisy na pyłek kwiatowy dla zdrowia i w pielęgnacji urody.

Przepisy:
– pyłek dla zwiększenia odporności, wydajności intelektualnej,
– pyłek kwiatowy przeciw zmęczeniu pracą fizyczną, sportem,
– pasta z miodu i pyłku pszczelego,
– h
erbata rumiankowa z pyłkiem i miodem,
– napój z pyłkiem kwiatowym dodający energii,
– pikantny napój wzmacniający odporność zimą,
– przepis pszczelarza na fermentowany pyłek pszczeli…
– maseczka z pyłkiem pszczelim przeciw zmarszczkom,
– maseczka dla skóry suchej, dojrzałej lub zmęczonej,
– maseczka odmładzająca,
– odżywcza maseczka dla skóry,
– maseczka dla tłustej skóry,
– maseczka dla suchej skóry,
– maseczka na słabe włosy…

Pyłek pszczeli – wartości i właściwości
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który pszczoły zbierają z roślin i przetwarzają za pomocą enzymów. Od lat tradycyjna medycyna zalecała go na różne dolegliwości, a współczesna nauka potwierdza jego właściwości odżywcze, profilaktyczne i lecznicze. Każda cząstka pyłu kwiatowego jest złożonym koncentratem niezbędnych dla organizmu człowieka witamin, licznych mikro- i makroelementów, białek i aminokwasów, enzymów, hormonów i substancji biologicznie czynnych

Kuracja pyłkiem pszczelim przyczynia się do zwiększenia energii i tolerancji stresu, zaleca się ją w stanach depresyjnych, ogólnym wyczerpaniu organizmu, zmęczeniu fizycznym i intelektualnym. Składniki pyłku wzmacniają układ odpornościowy, normalizują florę jelitową, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, wpływają na poprawę wzroku. Pyłek pszczeli pomaga wyeliminować zatrzymywanie wody w organizmie, pomaga przy obrzękach nóg i stawów. Pyłek podaje się słabo rozwijającym się dzieciom, osobom niedożywionym i cierpiącym na chroniczne zmęczenie. Spożywanie pyłku przyczynia się do wzmacniania dziąseł, zębów, skóry, paznokci i włosów.

Pyłek z miodem stosowany jest także w leczeniu chorób układu nerwowego i hormonalnego oraz dla łagodzenia objawów menopauzy (bóle głowy, nietrzymanie moczu, spadek witalności). Pyłek podaje się kobietom dla łagodzenia skutków ubocznych chemioterapii (tylko po całkowitym wyleczeniu). Wciąż prowadzone są badania nad potencjalnymi właściwościami leczniczymi pyłku m. in. w leczeniu chorób wątroby, gruczołu krokowego, układu krążenia czy dla poprawy jakości nasienia.
Zewnętrznie jest stosowany w pielęgnacji starzejącej się skóry i słabych włosów.

Wygląd, kolor, zapach pyłku pszczelego
Ziarenka pyłku nie maja jednolitej wielkości ani kształtu. Pyłek zebrany z różnych kwiatów jest kolorze od białego do ciemnobrązowego, zawsze z przewagą żółtego, pomarańczowego. Zapach, podobnie jak kolor, zależy od roślin, z której pyłek pochodzi. Pachnie miodem, czasem jak siano. Ma intensywny słodko-kwaskowy, lekko korzenny smak z nutą goryczy.
Dobra rada: przeterminowany miód ma wyblakły kolor i praktycznie nie ma zapachu. Popsuty ma nieprzyjemny zjełczały zapach, zmienia kolor na brązowy.

Jak przechowywać pyłek pszczeli?
Niektóre substancje biologicznie czynne zawarte w pyłku pszczelim tracą swoją aktywność z każdym miesiącem przechowywania, dlatego  powinno się go szybko wykorzystać. Wysuszony pyłek w temperaturze pokojowej zachowa swoje terapeutyczne właściwości przez około 6-12 miesięcy, w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 lata. 

Świeży pyłek pszczeli ma więcej dobroczynnych składników niż wysuszony pyłek. Jednak ze względu na dużą zawartość wilgoci szybko psuje się, dlatego przechowywany jest wyłącznie w zamrażarce w małych pojemnikach. Po wyjęciu przechowuje się go w lodówce i spożywa w ciągu kilku dni.

Przeciwwskazania do stosowania pyłku pszczelego
Mimo, że pyłek pszczeli jest najmniej alergizującym produktem pszczelim, osoby uczulone na użądlenia pszczół i pyłki roślin powinny przyjmować go po konsultacji z lekarzem. Dokładny skład pyłku kwiatowego nie jest znany – mogą to być również pyłki brzozy, leszczyny, pszenicy, łubinu, bylicy, a nawet trawy czy zarodniki pleśni.

Przeciwwskazaniem do spożywania pyłku są zaburzenia krzepnięcia krwi, ciężkie choroby wątroby, schorzenia przewlekłe i ostre, ciąża i karmienie piersią, wiek do 3 roku życia.
Cukrzycy mogą spożywać z umiarem czysty pyłek bez miodu tylko po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Pyłek może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami np. rozrzedzającymi krew.
Długotrwałe stosowanie pyłku, spożywanie w nadmiernych ilościach może wywołać różne negatywne reakcje.

Dobra rada: nie należy przyjmować pyłku pszczelego wieczorem, ponieważ dodaje energii co może zakłócić sen.

Uczulenie na pyłek pszczeli. Jak wykonać test tolerancji w domu?
Ponieważ pyłek pszczeli może powodować reakcję alergiczną warto samemu wykonać test tolerancji. Niewielką ilość granulek nanosi się na skórę nadgarstka od wewnętrznej strony, zwilża wodą i pozostawia na kilkanaście minut. Wcześniej można lekko podrapać naskórek. W przypadku uczulenia pojawia się czerwona  plama na skórze, nawet kilka godzin po teście.

Jak stosować pyłek pszczeli?
Ziarna pyłku są dobrze zabezpieczone przed działaniem czynników trawiennych. Dlatego cały, suchy pyłek jest wykorzystany przez organizm tylko w niewielkiej części, natomiast po rozdrobnieniu lub wcześniejszym namoczeniu dostępność jego składników bardzo wzrasta. Bezpośrednio przed spożyciem świeży pyłek powinien być rozgnieciony łyżką a suszony rozpuszczony w płynnym miodzie, w letnim mleku lub w ostudzonej herbacie rumiankowej.
Pyłek spożywany na pusty żołądek jest natychmiast przyswajany. Osoby cierpiące na zaburzenia trawienia moczą pyłek przez noc w letnim mleku aby zwiększyć jego wchłanianie.

Najwartościowszy jest pyłek świeży, wilgotny i miękki. Łatwo go rozpuścić w odrobinie soku z cytryny lub w miodzie. Jednak świeży pyłek najlepiej spożywać w czystej postaci kładąc porcję pod język. Pod wpływem śliny wszystkie przydatne składniki są szybko wchłaniane przez błonę śluzową.
Profilaktycznie dla zdrowej osoby dorosłej wystarczy 1-1,5 łyżki pyłku dziennie, w przypadku chorób dawkę można zwiększyć, nie przekraczając jednak 3 łyżek dziennie. Należy go przyjmować na czczo lub między głównymi posiłkami nie częściej niż dwa razy dziennie – ostatni do godziny 16. Przez około 30 minut po spożyciu pyłku nie powinno się jeść ani pić.

Dobra rada: stosowanie pyłku należy rozpoczynać od małych porcji (kilku ziarenek) aby zapobiec wystąpieniu reakcji alergicznej.

Pyłek kwiatowy dla zdrowia. Przepisy

Pyłek pszczeli z miodem dla wzmocnienia odporności, zwiększenia wydajności intelektualnej
1. Łyżeczkę suchego pyłku pszczelego zalewa się łyżką wody, kiedy zmięknie dodaje łyżeczkę miodu. Spożywa małymi porcjami po zmieszaniu ze śliną.
2. Łyżeczkę świeżego pyłku pszczelego połączyć z łyżeczką miodu, rozpuścić mieszankę pod językiem nie popijając jej wodą.
Aby zapobiec zmęczeniu pracą fizyczną lub uprawianiem sportu zaleca się przyjmowanie pyłku pszczelego na 1-2 godziny przed pracą fizyczną lub treningiem jako wzmocnienie, a następnie ponownie w ciągu 45-60 minut po ich zakończeniu.

Pasta z miodu i pyłku pszczelego
Składniki:
5 łyżek pyłku
100 g płynnego miodu
Wysuszony pyłek rozgnieść w moździerzu, świeży drewnianą łyżką. Wsypać go do suchego słoika, zalać miodem i wymieszać suchą łyżeczką. Gładka, kremowa pasta jest aromatyczna, słodka i przyjemna w smaku. Po 5 dniach przyjmuje się 1-3 łyżeczki dziennie pasty między posiłkami. Szczelnie zamknięty słoiczek powinien stać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Osoby źle tolerujące smak pyłku po rozdrobnieniu mogą zmieszać go w proporcji 1:1 – 1:4 z masłem, dżemem, twarogiem albo jogurtem. Taką mieszankę dorośli spożywają trzy razy dziennie po łyżce stołowej, starsze dzieci łyżeczkę.

Herbata rumiankowa z pyłkiem i miodem
Składniki:
2 łyżki koszyczków rumianku
szklanka wrzącej wody
łyżeczka pyłku
3 łyżki miodu
Zaparzyć rumianek pod przykryciem. Po ostudzeniu przecedzić, dodać pyłek, miód i dokładnie wymieszać. Przez tydzień pije się dwa razy dziennie szklankę naparu między głównymi posiłkami.

Napój na wzmocnienie i dodanie energii
Składniki:
4-5 łyżek świeżego pyłku
3 łyżki nalewki z propolisu (30%)
4-5 łyżek syropu z rokitnika
sok z 5 cytryn
4-5 łyżek miodu wielokwiatowego
ew. letnia przegotowana woda
Składniki umieścić w butelce, szczelnie zamknąć i wymieszać wstrząsając. W zależności od preferencji smakowych można zmienić ilość soku z cytryny i miodu, dopełnić mieszankę letnią wodą. Wstrząsnąć  pojemnikiem, aby ziarenka pyłku rozpuściły się.

Najlepszy czas dla wzmacniającej kuracji pyłkiem to przedwiośnie oraz jesień, gdy organizm jest szczególnie podatny na infekcje.  Pyłek przyjmuje się przez 4-6 tygodni. Kurację można powtórzyć po 1-2 tygodniowej przerwie.

Chroniczne zmęczenie może być spowodowane m.in. niedobory składników odżywczych. W ciągu miesiąca powinno się przyjmować do 2–3 łyżek pyłku pszczelego dziennie od rana do pory obiadowej.

Napój wzmacniający odporność zimą
Składniki:
5 łyżeczek pyłku
2 szklanki mleka krowiego lub migdałowego
łyżka miodu
1 cm świeżego imbiru (posiekać)
3 łyżeczki kurkumy
łyżeczka cynamonu
łyżka soku z cytryny lub limonki
Pyłek rozgnieść łyżką, wsypać do letniego mleka, mieszać. Kiedy ziarenka pyłku rozpadną się dodać pozostałe składniki, wymieszać. Pić między posiłkami. 

Przefermentowany pyłek pszczeli jest łatwiej przyswajany.

Przepis pszczelarza na fermentowany pyłek pszczeli
Składniki:
3 łyżki przegotowanej wody
pełna łyżka płynnego miodu
10 łyżek świeżego pyłku pszczelego

Pyłek rozgnieść drewnianą łyżką, wsypać do słoiczka, zalać ostudzoną wodą, wymieszać. Po 20 minutach dodać miód, dokładnie wymieszać. Słoiczek przykrywa się gazą, pozostawia na 3 dni w temperaturze pokojowej. Mieszankę miesza się raz dziennie. Po tym czasie słoik trzeba zamknąć i przenieść do lodówki. Może tam stać 2 tygodnie. Przefermentowany pyłek przyjmuje się między posiłkami.

Pyłek pszczeli w pielęgnacji urody. Przepisy

Pyłek pszczeli jest wykorzystywany do pielęgnacji skóry ponieważ posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, dezynfekujące, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Pyłek ma korzystne działanie dla skóry tłustej, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga łagodzić i leczyć jej niedoskonałości. Zawarte w nim przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się skóry i delikatnie ją oczyszczają.

Jak stosować maseczkę  z pyłkiem kwiatowym?
Przed nałożeniem maseczki wymyć skórę twarzy i szyi, wysuszyć ją oklepując ręcznikiem. Część maseczki nałożyć na środek czoła, na każdy policzek i na brodę. Następnie wcierać ją delikatnie, omijając okolice oczu, wykonując okrężne ruchy palcem wskazującym i środkowym. Resztę maseczki wmasować w skórę szyi. Leżeć spokojnie relaksując się, wtedy kosmetyk działa najlepiej.

Maseczka przeciw zmarszczkom
Składniki:
łyżka pyłku kwiatowego
łyżka letniej wody
łyżeczka oliwy
sok z połowy cytryny

Suchy pyłek kwiatowy zalać wodą, pozostawić na około 30 minut, mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać sok, oliwę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Maseczkę nałożyć na wymytą skórę twarzy i szyi. Pozostawić na 20-30 minut, wykonując delikatny masaż. Skórę spłukać czystą wodą, nałożyć balsam tonizujący. Maseczka przywraca nawilżenie skóry, działa przeciwstarzeniowo.

Maseczka dla skóry suchej, dojrzałej lub zmęczonej
Składniki:
łyżeczka rozdrobnionego pyłku
żółtko

Składniki dobrze zmiksować, maseczkę nałożyć na twarz i szyję. Po 30 minutach skórę spłukać wodą z sokiem z cytryny. Maseczka odżywia skórę, wzmacnia i uelastycznia ją.

Maseczka odmładzająca
Składniki:
pół łyżeczki pyłku
łyżka płynnego miodu
2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki
białko jaja kurzego
Rozgnieść pyłek łyżką, wymieszać z miodem. Po 20 minutach dodać mąkę i lekko ubite białko. Nałożyć maseczkę na czystą skórę, po 15 minutach zmyć wodą. Regularnie stosowana wygładza skórę redukując zmarszczki.

Odżywcza maseczka dla skóry
Składniki:
pół łyżki pyłku
płaska łyżeczka wosku pszczelego
2,5 łyżki oliwy
łyżeczka gliceryny
Pyłek rozgnieść łyżką, wszystkie składniki wymieszać do połączenia się. Maseczkę nałożyć na skórę twarzy na przynajmniej 20 minut.

Maseczka dla tłustej skóry
Składniki:
pół łyżeczki pyłku
łyżka płynnego miodu
łyżeczka świeżego soku z jarzębiny
Pyłek rozgnieść, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Połączone składniki nanieść na skórę. Maseczka zwęża rozszerzone pory.

Maseczka dla suchej skóry
Składniki:
pół łyżeczki pyłku
łyżka niesolonego masła
kilka kropli soku z cytryny
Pyłek zwilżyć sokiem, zmiksować z masłem. 

Maseczka na słabe włosy
Rozdrobniony pyłek pszczeli i płynny miód zmieszać w stosunku 1:1. Wetrzeć w mokre włosy i wmasować w skórę głowy. Pozostawić na przynajmniej 20 minut, zmyć szamponem. Maseczkę stosuje się przy nadmiernym wypadaniu włosów, na włosy z rozdwojonymi końcówkami.

Źródła:

  1. Komosińska-Vassev, P. Olczyk i. in.: Pyłek pszczeli: skład chemiczny i zastosowanie terapeutyczne.
  2. Kurek-Górecka, R. Balwierz, D. Marciniak i in.: Zastosowanie pyłku pszczelego w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.
  3. Kocot, M. Kiełczykowska i in.: Potencjał przeciwutleniający propolisu, pyłku pszczelego i mleczka pszczelego: możliwe zastosowanie medyczne.
  4. Chrzanowska: Wykorzystanie pyłku pszczelego w biokosmetologii.
  5. Barszcz W, Wojciechowska K.: Zastosowanie produktów pszczelich w kosmetologii i dermatologii.
  6. Mark Stengler, Balch James F. i in.: Recepta na leki naturalne.

Artykuły powiązane: 
Jak przechować miód aby się nie popsuł? 
Domowe maseczki z miodem dla starzejącej się i suchej skóry twarzy i szyi. 

Przepisy na domowe maseczki dla skóry i włosów znajdują się na stronie Domowe maseczki w kategorii Uroda.

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Stosuję pyłek z miodem jesienią żeby zapobiec chandrze i pod koniec zimy dla wigoru. To już 3 rok i wszystkim polecam bo widzę efekty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *