Dietetyczne przetwory z jabłek, gruszek i śliwek
Zdrowe przetwory z jabłek, z gruszek i ze śliwek bez żelfixu do słoików na zimę
Rady jak przygotować dietetyczne domowe przetwory z owoców bez żelfixu. Przepisy na duszone jabłka z rodzynkami bez cukru; duszone gruszki bez cukru z sokiem cytryny; duszone śliwki z sokiem z aronii; wieloowocowy dżem ze śliwek, z jabłek i z gruszek z migdałami…
Przygotowując w domu przetwory owocowe do słoików na zimę zawsze trzeba pamiętać o zachowaniu czystości i sterylności. Wybrać zdrowe, dojrzałe ale dość twarde owoce, wymyć dokładnie w ciepłej wodzie i osuszyć. Niedojrzałe w pełni owoce nie rozwiną już aromatu w słoikach, przejrzałe popsują się. Szczególnie uważnie trzeba wybierać gruszki. Jabłka i gruszki obrać cienko ze skórki, usunąć ogonki, gniazda nasienne i twarde części. Po pokrojeniu i utarciu szybko ciemnieją, ale skropienie je sokiem z cytryny hamuje ten proces. Ze śliwek trzeba wyjąć pestki. Do owoców dodać kilka łyżek wody, zagotować pod przykryciem mieszając czasem drewnianą łyżką. Ogień trzeba zmniejszyć, inaczej owoce, szczególnie śliwki, mocno pryskają i przypalają się. Uduszone i jeszcze bardzo gorące owoce przełożyć do wygotowanych małych słoików, wytrzeć ich brzegi papierową serwetką, szczelnie zamknąć czystą i suchą pokrywką. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i najlepiej przykryć kocykiem.
Jeśli chcemy długo przechowywać w słoikach domowe przetwory bez cukru lub z małą ilością cukru, trzeba je koniecznie utrwalić przez pasteryzację. Kiedy napełnione gorącymi przetworami z owoców słoiki całkowicie ostygną, wstawić je do garnka o szerokim dnie. Wlać letnią wodę do wysokości 2/3 słoików, podgrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć ogień i podgrzewać w wodzie o temperaturze bliskiej wrzenia: małe słoiki przez 15 minut, półlitrowe przez 30 minut. Po ostudzeniu przenieść w ciemne i chłodne miejsce. Przetwory na zimę nie pasteryzowane w ten sposób można przechowywać tylko w chłodnym miejscu. Duszone owoce na zimę przygotowuje się dużo szybciej niż gęste dżemy czy powidła, można je wykorzystać do naleśników, racuchów czy do deserów z twarogiem.
Domowe przetwory ze śliwek, z gruszek i z jabłek najlepiej przygotowywać w drugiej połowie września, nawet na początku października, kiedy owoce są najsłodsze i mają w pełni rozwinięty aromat. Słodkie, szlachetne odmiany jabłek i gruszek można przygotować bez cukru, zakwaszając je sokiem z cytryny, pomarańczy lub mandarynek.
Warto przygotować na zimę pyszne i trwałe domowe przetwory z jabłek, ze śliwek czy z gruszek bez żelfixu, z niewielkim dodatkiem cukru, lub bez cukru, wykorzystując zawartą w niektórych owocach naturalną pektynę i zakwaszając owoce kwaśnym sokiem.
Przepisy na dietetyczne przetwory z jabłek, gruszek i śliwek do słoików na zimę:
– duszone jabłka z rodzynkami bez cukru;
– duszone gruszki bez cukru z sokiem cytryny;
– duszone śliwki z sokiem z aronii z małą ilością cukru;
– wieloowocowy dżem ze śliwek, jabłek i gruszek z małą ilością cukru…
Duszone jabłka bez cukru z sokiem cytryny lub mandarynki z rodzynkami
Składniki
3 kg słodkich jabłek
3 kg kwaśnych jabłek
2 duże cytryny lub 4-6 mandarynek
Owoce dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Wycisnąć sok z cytryn lub mandarynek, odrzucić pestki i przelać do emaliowanego rondla o szerokim dnie, dodać najwyżej 1/3 szklanki wody. Jabłka obrać, odrzucić twarde części, miąższ kroić w drobną kostkę. Od razu wrzucać do wody z sokiem, aby nie ściemniały. Jabłka podgrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy zagotują się zmniejszyć gaz, posłodzić i gotować mieszając czasem drewnianą łyżką. Duszone jabłka powinny być lekko kwaskowe, nie słodkie. Bardzo gorące przełożyć do słoików. Domowe przetwory z jabłek w słoikach na zimę utrwalać jak w opisie wyżej.
Rada: Do duszonych jabłek można dodać małą garść wcześniej zaparzonych wrzątkiem i odsączonych rodzynków. Gotować razem z jabłkami przez przynajmniej 20 minut.
Duszone gruszki bez cukru z sokiem cytryny albo pomarańczy, bez żelfixu
Składniki
6 kg słodkich gruszek
2 duże cytryny
ew. cynamon do smaku
Owoce dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Wycisnąć sok z cytryn przez sitko, przelać do emaliowanego rondla o szerokim dnie, dodać 3 łyżki wody. Gruszki obrać, odrzucić twarde części, miąższ kroić w drobną kostkę i od razu wrzucać do soku z cytryny, aby nie ściemniały. Podgrzewać przykryte na wolnym ogniu. Kiedy zagotują się zmniejszyć gaz. Gruszki dusić mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Bardzo gorące owoce przełożyć do słoików. Domowe przetwory z gruszek w słoikach na zimę utrwalać jak w opisie wyżej. Duszone gruszki z sokiem wykorzystać do deserów, albo jako słodką przekąskę zimą.
Duszone śliwki z sokiem z aronii, bez żelfixu
Składniki
6 kg słodkich śliwek węgierek
1-2 szklanki owoców aronii, świeżych lub mrożonych
ew. pół szklanki cukru*
Owoce wymyć dokładnie. Owoce aronii zdjąć z szypułek. Zagotować szklankę wody, wsypać do niej aronię i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Miękką aronię przełożyć na sito, rozgnieść i przetrzeć. Śliwki wydrylować i pokroić na 4 części. Przełożyć do rondla o szerokim dnie, dodać 4 łyżki wody. Śliwki podgrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy się zagotują koniecznie zmniejszyć ogień i gotować, aż skórka będzie bardzo miękka. Śliwki łatwo przypalają się, dlatego trzeba je często mieszać drewnianą łyżką, najlepiej kreśląc nią ósemki na dnie rondla. Przetartą aronię dodać do uduszonych śliwek, posłodzić i gotować razem przez 15 minut mieszając. Domowe przetwory ze śliwek w słoikach na zimę utrwalać jw.
Przetwory ze śliwek mają po jakimś czasie mało atrakcyjny brązowy kolor. Nieduża ilość aronii nada duszonym śliwkom rubinowy kolor. Owoce aronii dojrzewają dopiero we wrześniu (w zimnych regionach kraju w październiku), po przymrozkach nabierają słodyczy. Zbyt wcześnie zerwane są niesmaczne, mdłe i lekko trujące.
*Duszone śliwki z aronią lekko słodzę ze względu na cierpki posmak aronii, który nie pasuje wszystkim członkom rodziny. Aronia zawiera naturalny kwas cytrynowy, który nie tylko zakwasza, lecz także doskonale konserwuje domowe przetwory owocowe na zimę.
Wieloowocowy dżem ze śliwek, jabłek i gruszek z migdałami, wzmacniający, bez żelfixu
2,5 kg słodkich gruszek
2,5 kg kwaskowych jabłek
2 kg słodkich śliwek
25 dag rodzynków
20-30 dag płatków migdałów
20 dag cukru
sok z dużej cytryny*
ew. laska wanilii
Wymyte jabłka i gruszki obrać, odrzucić wszystkie twarde części. Pokroić w ósemki, zasypać cukrem w rondlu o szerokim dnie. Wyjąć pestki ze śliwek, miąższ pokroić na ćwiartki, wmieszać w owoce. Rondel przykryć pokrywką i odstawić na kilka godzin lub na noc. Płatki migdałów prażyć na suchej patelni teflonowej aż nabiorą lekko złotego koloru. Część owoców można zmielić blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Owoce podgrzać w soku, który powstał po zasypaniu ich cukrem. Gotować pod przykryciem przez 40 minut na wolnym ogniu mieszając drewnianą łyżką. W tym czasie rodzynki zalać niewielką ilością wrzącej wody. Po 10 minutach odlać wodę, duże rodzynki pokroić i wmieszać do gotujących się owoców. Wsypać podprażone płatki. Dżem ze śliwek, jabłek i gruszek na zimę gotować jeszcze przez 20 minut i gotujący się nakładać do słoików. Wytrzeć ich brzegi papierową serwetką, szczelnie zamknąć czystą i suchą pokrywką, odwrócić do góry dnem. Gorące słoiki przykryć kocykiem. Dżem wieloowocowy trzeba utrwalić przez podgrzewanie. Kiedy słoiki całkowicie ostygną odwrócić je i wstawić do garnka. Wlać letnią wodę, podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15 minut.
Wieloowocowy dżem ze śliwek jabłek i gruszek z migdałami rozdaję bliskim, znajomym jako świąteczny prezent. Jego skład i smak wzbudzają zachwyt.
*Na 20 minut przed końcem gotowania dżemu można dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii lub sam sok z cytryny, składniki wymieszać. Przed włożeniem wrzącego dżemu do słoików wyjąć laskę wanilii, wyskrobać z niej pozostałe nasionka, dodać do owoców i dokładnie wymieszać.
Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory na zimę? Podstawowe zasady.
Przepisy na inne zdrowe niskosłodzone przetwory, przetwory bez cukru, przetwory bez żelfixu, przetwory bez octu znajdują się w zakładce Przetwory.
Ciekawe przepisy na dżemy wieloowocowe.
chętnie skorzystam,a szczególnie dziękuję
za te z aronią.
Bardzo proste i nie są czasochłonne. Smacznego!