Dieta bezglutenowa. Bezglutenowe ciasto z twarogiem, bez proszku do pieczenia i drożdży
Bezglutenowe ciasto z twarogiem, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez drożdży
Przepisy na:
– bezglutenowe ciasto z twarogiem i owocami z mąki gryczanej;
– bezglutenowy sernik bez spodu, z dynią.
Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z twarogiem i owocami
Składniki
2 jaja (klasa M)
30 dag chudego twarogu (może być też serek wiejski z granulkami)
0,25 l mleka
10 dag mąki gryczanej (ok. 150 ml)
łyżka soku z cytryny lub pomarańczy, ew. łyżka cukru*
25 dag owoców (połowę powinny stanowić suszone, drugą świeże średnie jabłko lub gruszka)
forma 22 cm x 9 cm, papier do pieczenia, masło do formy
Wszystkie składniki, oprócz białka jaja powinny mieć pokojową temperaturę. Oddzielić żółtka od białek, białka wstawić do lodówki.
Jeśli suszone owoce są bardzo wysuszone, warto zalać je niewielką ilością gorącej wody. Jabłko wymyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem. W misce zmiksować żółtka, twaróg, mleko, spulchnioną miotełką mąkę gryczaną i cukier. Jeśli używamy serka wiejskiego, wyłożyć go na sitko, aby odlać śmietanę. Suszone owoce pokroić, łyżką wmieszać je w ciasto razem z jabłkiem. Zimne białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i lekko wmieszać w składniki ciasta.
Formę wysmarować małą ilością masła, wyłożyć przyciętym papierem do pieczenia, wlać masę. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika (włączone obie grzałki) na średni poziom. Po zamknięciu drzwiczek obniżyć temperaturę do 180°C. Piec przez 60 minut. Po tym czasie ciasto z twarogiem i owocami ostudzić w formie na metalowej kratce, owinięte w papier wstawić do lodówki.
Jest to zdrowe, tylko lekko słodkie i pożywne ciasto z mąki gryczanej bez proszku do pieczenia i bez drożdży. Gryka zawiera niewielkie ilości dobrze tolerowanego glutenu, dlatego można je zaliczyć do ciast bezglutenowych i włączyć do diety bezglutenowej.
*Jeśli preferujemy słodkie daktyle, figi, rodzynki, można zrezygnować z dodania cukru. Mąka gryczana zawiera niewielkie ilości dobrze tolerowanego glutenu.
Bezglutenowy sernik bez spodu, z dynią
Składniki
0,5 kg miąższu dyni
0,75 kg mielonego chudego twarogu
10 dag masła
4 jaja
0,2 l mleka
4 łyżki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
ew. kakao i mielone orzechy włoskie do wysypania spodu
forma o średnicy 24 cm, masło do formy, papier do pieczenia
Zagotować mleko w garnku, dodać dynię pokrojoną w kostkę i gotować przez 20 minut na małym gazie, aż dynia będzie miękka. Dodać do niej masło. Po ostudzeniu zmielić blenderem, dodać 2 roztrzepane jaja i dobrze wymieszać. Do zmielonego twarogu dodać 2 jaja, cynamon i zmiksować go. Dodać dynię i dokładnie wymieszać ją z twarogiem. Formę lekko natłuścić, włożyć przycięty papier. Spód można wysypać cieniutką warstwą kakao wymieszanym z mielonymi lub siekanymi orzechami, wlać masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (obie grzałki). Po zamknięciu drzwiczek obniżyć temperaturę do 180°C. Piec na średniej szynie przez 50 minut. Jeśli wierzch sernika zbyt szybko brązowieje w trakcie pieczenia, przykryć go (nie wcześniej niż po 25 minutach) wyciętym kołem papieru do pieczenia. Po tym czasie przenieść na najniższy poziom i piec jeszcze przez 10 minut. Pod koniec pieczenia wierzch sernika uwypukla się, ale po wyłączeniu grzałek powoli opada. Sernik powinien stygnąć w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadł. Chłodny przenieść do lodówki i zostawić go tam na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Soczyste i wyraziste w smaku ciasto bezglutenowe o oryginalnym smaku.
Rada: Wiosną do sernika wykorzystuję moją dynię duszoną z sokiem z pomarańczy ze słoika.
Przepisy na ciasta, ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez uczulających składników na stronie Desery i wypieki.