Chrzan dla zdrowia
Chrzan to zapomniane lekarstwo
Chrzan w domowej apteczce. Przepisy terapeutyczne z chrzanem: śmietana z chrzanem przeciw miażdżycy; okład z chrzanu na ból mięśni; wino chrzanowe na problemy z pęcherzem moczowym; miód chrzanowy na kaszel, przeziębienie, bakteryjne zapalenie gardła; płukanka z chrzanem na bolące gardło; napój z chrzanem na kaszel; nalewka chrzanowa na apetyt i na przeziębienie; nalewka z chrzanu i nasturcji na infekcję wirusową; nalewka chrzanowa do okładów przy bólu korzonków nerwowych; nalewka chrzanowa do wcierania przy bólu korzonków nerwowych…
Korzeń chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) dostarcza m. in. witaminy A, E, C, B1, B2 i B6, siarkę, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, enzymy, lotne i oleiste składniki o działaniu antybiotykowym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybicznym, antybakteryjnym (działają także na paciorkowce i gronkowce).
Chrzan jest rośliną leczniczą szczególnie skuteczną w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, takich jak infekcje zatok, przeziębienia, kaszel oraz bolesne stany zapalne gardła. Ma także działanie relaksujące, uspokaja oskrzela i łagodzi suchy kaszel. Rozcieńczony sok z korzenia chrzanu stosuje się do płukania gardła, jamy ustnej, przy bólu zębów.
Chrzan stosowany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego, ochrony przed przeziębieniami, grypą. Razem z nasturcją stanowi niepokonany zespół przeciwko bakteriom, wirusom i stanom zapalnym, szczególnie skuteczny w leczeniu często nawracających infekcji pęcherza moczowego.
Pobudza krążenie. Jest stosowany zewnętrznie jako okład na łagodne bóle mięśni, bóle reumatyczne, nerwobóle. Chrzan ma działanie terapeutyczne na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Korzystnie wpływając na wydzielanie soków żółciowych wspomaga trawienie tłuszczów.
Przypisuje mu się także działanie zapobiegające nowotworom.
Dobra rada: zbiór korzeni chrzanu przeprowadza się od jesieni, kiedy liście zwiędną, zimą aż do wiosny, zanim pojawią się pąki liściowe.
Uwagi i przeciwwskazania do stosowania korzenia chrzanu
Sok chrzanu jest drażniący. Surowy, świeżo starty chrzan może poparzyć błony śluzowe w gardle i nosie, powodować zaczerwienienia i pęcherze na skórze, a spożywany w dużych ilościach powoduje biegunkę lub wymioty. W przypadku świeżych korzeni obowiązuje dawka dzienna nie większa niż 20 g tj. około 4-5 małych łyżeczek.
Chrzanu nie należy stosować bez konsultacji lekarskiej przy chorobie wrzodowej żołądka, chorobach wątroby, w stanach zapalnych jelit oraz ostrym i przewlekłym zapaleniu nerek.
Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy ustalić z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania roślinnych preparatów.
Podawanie ziół i roślin leczniczych dzieciom oraz długotrwałe kuracje ziołowe zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.
Śmietana z chrzanem przeciw miażdżycy
Składniki:
łyżka drobno startego korzenia
szklanka kwaśnej śmietany
Chrzan powinien być świeżo starty. Łyżkę mieszanki przyjmuje się 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. Śmietanę z chrzanem przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Smak tego leku nie jest bardzo ostry, .
Chrzan jest sprawdzonym domowym lekarstwem jako okład na łagodne bóle i napięcia mięśni. Zawarte w nim olejki musztardowe są bardzo ostre, drażniąc skórę pobudzają krążenie krwi.
Okład z tartego chrzanu na ból mięśni
Składniki:
chrzan drobno starty
tłusty krem albo olejek do skóry
tkanina lniana, bawełniana lub gruba gaza
Jeśli skóra jest wrażliwa, przed zastosowaniem okładu można natrzeć ją tłustym kremem. Świeżo starty korzeń rozłożyć na bawełnianym ręczniku, złożyć materiał i położyć na bolące miejsce. Należy uważać, aby skóra nie miała bezpośredniego kontaktu z chrzanem, w przeciwnym razie może wystąpić poważne podrażnienie skóry. Okład usuwa się najpóźniej po 5-10 minutach lub wcześniej, jeśli skóra piecze. Następnie skórę przemyć wodą.
Ze względu na działanie antybiotykowe chrzan może również pomóc w łagodnych infekcjach bakteryjnych pęcherza moczowego.
Wino chrzanowe na problemy z pęcherzem moczowym
Składniki:
korzeń chrzanu
białe wino
Korzeń oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Do słoika wsypać 12 plasterków chrzanu i zalać je 300 ml białego wina. Szczelnie zamknięte zostawić na 24 godziny. Pić nie więcej niż 100 ml wina dziennie.
Miód z chrzanem pomaga na kaszel, przeziębienie i zapalenie gardła, a także może działać zapobiegawczo, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Działa również relaksująco, uspokaja oskrzela i łagodzi suchy kaszel.
Miód chrzanowy na kaszel/przeziębienie/bakteryjne zapalenie gardła
Składniki:
płynny miód
korzeń chrzanu
Oczyszczony chrzan pokroić w cienkie plasterki, zetrzeć na tarce. Wsypać do czystego i suchego słoika, zalać 2 częściami miodu i odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Następnie miód przelać przez gazę Następnie przecedzić. Miód chrzanowy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce przez 4-6 tygodni.
W przypadku ostrych dolegliwości stosować w odstępach maksymalnie 4 łyżeczki miodu dziennie a profilaktycznie przeciw grypie łyżkę.
Płukanka z chrzanem na bolące gardło
Składniki:
łyżka świeżo startego korzenia chrzanu
2 szklanki wrzącej wody
Do słoika wsypać chrzan, zalać wrzątkiem, szczelnie zamknąć i odstawić na godzinę. Roztwór można stosować do płukania gardła.
Napój z chrzanem na kaszel
Składniki:
sok z rzodkwi
sok z marchwi
sok z chrzanu
Świerzy sok z warzyw zmieszać w proporcji 1:1:1, dodać taką samą ilość mleka lub wody z miodem. Pić kilka łyków 5-6 razy dziennie.
Nalewka chrzanowa na apetyt, na przeziębienie
Składniki:
10 dag korzenia chrzanu
2 słodkie papryki
papryka lekko ostra
litr wódki czystej, żytniej
Korzeń chrzanu wyszorować twardą szczotką, cienko zdjąć skórkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki wymyć, wydrążyć, odłożyć nasiona ostrej papryki. Miąższ pokroić w cienkie plasterki. Do wymytego i wyparzonego słoika wsypać chrzan, plasterki papryki i nasiona, zalać wódką. Słoik szczelnie zamknąć i postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Codziennie potrząsać słoikiem. Po 2 tygodniach przecedzić nalewkę przez złożoną gazę, przelać do butelki i szczelnie zamknąć. Dla pobudzenia apetytu pić łyżkę nalewki przed posiłkiem. Nalewkę ma ostry smak, pije się mocno schłodzoną.
W czasie przeziębienia przyjmuje się łyżeczkę nalewki i popija wodą. Ma działanie napotne.
Nalewka z chrzanu i nasturcji na infekcję wirusową
Składniki:
5 dag liści nasturcji
2 cm korzenia chrzanu
spirytus
woda
Liście pokroić grubo, chrzan zetrzeć lub drobno posiekać. Składniki wsypać do czystego, wyparzonego słoika. Spirytus rozcieńczyć wodą do wartości min. 50%. Do słoika wlać 250 ml alkoholu, szczelnie zamknąć słoik i pozostawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać. Nalewkę przecedzić i przelać do butelki.
W czasie przeziębienia przyjmować około 30 kropli nalewki trzy razy dziennie po jedzeniu.
Nalewka chrzanowa do okładów przy bólu korzonków nerwowych
Składniki:
4 pełne łyżki drobno startego chrzanu
zalać 200 ml wódki
Świeżo starty chrzan zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni, przecedzić. Gazę nasączoną nalewką kładzie się na bolącą dolną część pleców, przykrywa ceratą i kocem. Okład zostawić na kwadrans, następnie zostać w łóżku.
Dobra rada: jeśli ból jest bardzo silny na łóżku kładzie się ceratę, na nią gazę. Pacjent leży bolącą częścią pleców na ceracie przez 10–15 minut przed pójściem spać.
Nalewka chrzanowa do wcierania przy bólu korzonków nerwowych
Składniki:
sok z korzeni chrzanu
czysta wódka
miód
kwaśna śmietana
olej rycynowy
Sok z kilku korzeni chrzanu przelać do słoika, zmieszać z niewielką ilością alkoholu, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Płyn używa się do wcierania przy zapaleniu korzonków nerwowych. Jeśli sok z alkoholem bardzo piecze skórę, porcję płynu miesza się z 2- 3 łyżkami miodu, odrobiną kwaśnej śmietany i oleju rycynowego. Po natarciu pleców owija się je gazą, zakłada wełniany sweter i pozostaje w łóżku. Warto wypić napotny napar z kwiatów lipy albo z malin.
Artykuły powiązane:
Niskokaloryczne surówki z chrzanem.
Mój dziadek robił chrzanówkę na wódce, dodawał miód ale i tak była gorzka. Mówił że chrzanowa dobra nawet na problemy z zębami.
Sok z cytryny łagodzi gorycz chrzanu a spożywanie chrzanu zaleca się też na wzmocnienie dziąseł.