Ciasteczka z serem białym. Wypieki bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody
Ciasteczka serowe bez drożdży, bez środków spulchniających
Składniki na wypieki bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody zawsze powinny być świeże.
Przepisy kulinarne na łatwe ciasteczka z białym serem:
– cytrynowe kokosanki bez mąki;
– słone ciasteczka z sera białego bez jajek, bez cukru;
– ciasteczka z serem białym, płatkami owsianymi i owocami.
Kokosanki z sera białego, bez mąki, bez glutenu, lekko kwaskowe
Składniki (około 40 sztuk)
5 białek
pół szklanki cukru pudru
ew. łyżka domowego cukru waniliowego
7 dag białego sera (2 plastry)
2 łyżki soku z cytryny
20 dag wiórków kokosowych
10 dag mielonych migdałów
forma do ciasteczek lub blacha, masło do natłuszczenia
Włączyć piekarnik. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem lub zmielić w blenderze, wymieszać w misce z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, wiórkami i migdałami. Ubić zimne białka jaj na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Pianę wmieszać w masę. Ciasto od razu wyłożyć łyżeczką na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę (porcje wielkości 2 orzechów włoskich), lekko przygnieść. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C-160°C na środkową szynę i piec przez około 20-25 minut, aż ciasta upieką się na złoty kolor. Wyłączyć piekarnik, ciastka przenieść na kratę i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika (na blasze nie wyschną).
Słone ciasteczka z sera białego, bez jajek i bez cukru
Składniki (około 25 sztuk)
10 dag chudego sera białego
10 dag mąki orkiszowej*, drobno mielonej
10 dag masła
szczypta soli
ew. ulubione zioła do smaku
forma na ciastka lub blacha, masło do formy
Biały ser zmielić z masłem w blenderze, dodać przesianą mąkę i sól. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin (np. na noc). Włączyć piekarnik. Formę lub blachę lekko natłuścić, nakładać łyżeczką porcje o przekroju 5 cm, lekko przygnieść (ciasto jest twarde). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na środkowy poziom i piec około 25 minut.
*Mąka orkiszowa zawiera mniej glutenu niż mąka ze zwykłej pszenicy.
Ciasteczka z serem białym, z płatkami owsianymi, z owocami jagodowymi
Składniki (około 25 sztuk)
3 jaja (klasa L)
2 łyżki cukru lub słodzik
50 dag świeżego chudego białego sera
10 dag płatków owsianych górskich*
2 łyżeczki gorzkiego kakao
10 dag świeżych jagód (ok. 2/3 szklanki)
forma do pieczenia ciastek lub blacha, margaryna do natłuszczenia blachy
Włączyć piekarnik. Świeże jagody przebrać, wypłukać, zostawić na sicie do osuszenia. Jaja zmiksować z cukrem na puch. Do masy przesiać kakao, dodać płatki, wymieszać. Biały ser rozgnieść dokładnie widelcem lub zmielić blenderem. Składniki dobrze wymieszać. Dodać jagody. Nakładać łyżeczką porcje do formy lub na blachę (bezglutenowe ciasto jest mokre), wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 20-15 minut (środkowa szyna).
*Płatki owsiane dostępne w ogólnym handlu mogą być zanieczyszczone glutenem.
Więcej przepisów na ciasta i ciastka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody na stronie Desery i wypieki.