Ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez tłuszczu, biszkoptowe
Składniki:
3 łyżki cukru
5 jaj
2 łyżki gorącej wody
25 dag marchwi karotki, drobno startej
25 dag zmielonych migdałów
8 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
średnia cytryna (sok)
szczypta soli
tłuszcz do formy
ew. 2 łyżki nalewki (z pigwowca albo z wiśni)*
ew. sok z pomarańczy do nasączenia ciasta**

Nastawić piekarnik (góra-dół) na temperaturę 180 stopni.
W misce zmiksować cukier, żółtka i gorącą wodę, aż powstanie puszysta masa.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, wyłożyć na nie masę z żółtek. Ostrożnie połączyć je za pomocą łyżki lub szpatułki przekładając masę z dołu do góry (nie mieszać).
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na masę z jajek i przekładać składniki z dołu do góry aby połączyły się w jednorodną masę. Dodać marchew, migdały, sok z cytryny, alkohol i powoli je wmieszać.
Formę o średnicy ok. 24 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 2 poziom od dołu. Po godzinie zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika, lekko ostudzić na kratce, zdjąć brzeg formy.
*Nalewkę można zastąpić skokiem z cytryny albo pomarańczy.
** Jeśli ciasto ma być bardziej soczyste można je nakłuć wykałaczką i polać 2-3 łyżkami soku. Dobra rada: nasącza się tylko całkowicie ostudzone ciasto.

Dietetyczne ciasto marchewkowe bez tłuszczu
Składniki:
20 dag mąki orkiszowej*
20 dag słodkiej marchewki 
20 dag chudego twarogu 
12 dag skyra naturalnego lub gęstego niskotłuszczowego jogurtu
2 jaja
8 dag orzechów włoskich
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżka płynnego miodu o delikatnym smaku
słodzik sukraloza lub 7,5 dag cukru
Rozgrzać piekarnik do 180°C (góra-dół). Obrać i drobno zetrzeć marchewki. Drobno posiekać orzechy włoskie.
W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i słodzik lub cukier.
W drugiej misce ubić jaja na puszystą masę, dodać twaróg, wymieszać. Do masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać startą marchew i połowę orzechów włoskich. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na środkową szynę, piec 40 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch posmarować  jogurtem wymieszanym z miodem i posypać pozostałymi orzechami włoskimi. 
*Mąkę orkiszową można zastąpić mąką owsianą.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *