Dziki bez czarny. Kwiaty dla zdrowia

Syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego na przeziębienie i na katar


Przepisy na syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego bez kwasku cytrynowego: tradycyjny syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego bez gotowania, syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego krótko gotowany na zimę, gęsty syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego długo gotowany na zimę, syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego i płatków róży na przeziębienie…

Kwiaty dzikiego bzu czarnego są bogate w witaminę C, dostarczają także witaminy B1, B2, sole potasu, śluzy, olejki eteryczne, a także flawonoidy zwalczające wirusy i bakterie, w tym rutynę (wzmacnia drobne naczynia krwionośne, przedłuża działanie witaminy C, ma działanie łagodzące przebieg reakcji alergicznej). Podczas gotowania ginie witamina C i B1, dlatego najbardziej wartościowy jest syrop niegotowany.
Syrop z kwiatów bzu czarnego jest doskonałym domowym środkiem na przeziębienie, nieżyt dróg oddechowych i zatok nosowych bocznych, na katar sienny. Syrop z czarnego bzu zażywa się na męczący, suchy kaszel w czasie infekcji wirusowej, zapaleniu błon śluzowych dróg oddechowych. Pomaga on także w oczyszczeniu oskrzeli z zalegającego śluzu, działa łagodząco na ból gardła. Ciepły syrop z kwiatów bzu czarnego ma działanie napotne i lekko obniżające gorączkę, łagodzi objawy przeziębienia, wzmacnia system obronny organizmu. Ponieważ doskonale zaspokaja pragnienie w upał, pije się go rozcieńczony wodą mineralną, sokiem jabłkowym, z dodatkiem świeżego listka mięty.
Kwiaty czarnego bzu powinny być świeże, zebrane tego samego dnia z dala od terenów przemysłowych i szos. Wybiera się baldachy z białymi, rozwijającymi się kwiatami. Kwiaty bzu lekarskiego żółte i opadające nie nadają się na syrop. Powstaną z nich owoce, z których pod koniec lata można zrobić zdrowy sok, dżem albo nalewkę.
Delikatnych kwiatów czarnego bzu nie powinno się otrząsać, a tym bardziej myć, aby nie stracić cennego pyłku i aromatu. Świeżo zerwane kwiaty bzu rozłożyć na stole wyłożonym białym papierem, aby wyszły z nich robaczki. W ten sposób oczyszczone odcina się od łodyg nożyczkami. Im mniej cienkich zielonych łodyżek, tym smaczniejszy jest syrop (łodyżki zostawiają posmak w przetworach). Grube łodygi i liście są trujące.

W tradycyjnych przepisach na syrop z kwiatów czarnego bzu przygotowywanego na zimno podana jest duża ilość cukru. Można ją zmniejszyć o połowę, wtedy syrop nie będzie tak gęsty i słodki. Jednak syrop z bzu czarnego z małą ilością cukru powinien być doprowadzony do zawrzenia, a przygotowywany z sokiem z cytryny gotowany przez 3-5 minut. Wrzący wlewa się do wygotowanych słoiczków, zamyka suchą pokrywką typu twist i stawia do góry dnem do ostudzenia. Jeśli pokrywka zassie się, syrop może być przechowywany do następnego sezonu w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką. W przygotowaniu zdrowych przetworów ważna jest higiena, dlatego słoiczki do których będzie przelany syrop musza zostać wcześniej wymyte i wygotowane w wodzie przez 10 minut. Szczelne pokrywki trzeba wymyć, wrzucić do gotującej się wody na 30 sekund, a przed zamknięciem wysuszyć.
Dobra rada: cukier zastąpi zdrowszy ksylitol. 

Przepisy na syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop bez gotowania
Składniki:
40 dużych baldachów
2 l wody
2 kg cukru
2 duże cytryny
Syrop z kwiatów bzy czarnego bez gotowania jest najbardziej wartościowy i jednocześnie najbardziej pracochłonny. Zagotować wodę w emaliowanym garnku. Wsypać cukier i mieszając podgrzewać wodę tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie i syrop będzie przezroczysty. Wycisnąć sok z cytryny, wlać go przez sitko do gotującej się wody i gotować nie dłużej niż 5 minut.
Zdjąć garnek z gazu, wsypać do wody świeże kwiaty bzu czarnego. Mieszać i lekko ugniatać drewnianą łyżką. Kwiaty przycisnąć szklanym lub białym porcelanowym talerzem o średnicy trochę mniejszej niż garnek. Na talerz postawić słoik wypełniony wodą, aby kwiaty całkowicie zanurzyły się w gorącym syropie. Garnek zostawić w kuchni, aby syrop wystygł w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu zdjąć talerz i zawartość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Kwiaty czarnego bzu ponownie mocno przycisnąć talerzem, garnek przykryć i wstawić do lodówki. Kolejnego dnia kwiaty znów wymieszać, przycisnąć, przykryć i wstawić do lodówki. Po 3-4 dobach syrop mocno nasyci się pyłkiem i sokiem z kwiatów dzikiego bzu. Teraz można go dokładnie przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę. Zimny syrop z bzu czarnego bez gotowania przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek. Przechowywać wyłącznie w lodówce do bieżącego użycia.
Dobra rada: można zredukować ilość wody o połowę i ilość cukru do 25 dag, lecz napój nie będzie trwały. Dlatego trzeba go pasteryzować.   

Syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego krótko gotowany na zimę
Składniki:
25 baldachów kwiatów czarnego bzu
litr wody
1 kg cukru*
2 cytryny
Zagotować wodę w emaliowanym garnku, wsypać cukier. Wycisnąć sok z cytryny, wlać do garnka przez sitko. Krótko gotować mieszając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, syrop musi być przezroczysty. Wsypać kwiaty czarnego bzu, garnek natychmiast zdjąć z ognia. Mieszać i lekko ugniatać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Co jakiś czas mieszać. Wstawić do lodówki. Po 48 godzinach przecedzić syrop przez sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, szybko doprowadzić go do wrzenia, zmniejszyć gaz i lekko gotować przez 3-5 minut. Od razu przelać do wygotowanych słoiczków lub buteleczek.
W ciemnym i chłodnym miejscu syrop przechowuje się przez 10-12 miesięcy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
*To mój ulubiony, szybki przepis na syrop z bzu. Ponieważ syrop jest gotowany, redukuję ilość cukru do max. 25 dag.

Gęsty syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego, syrop długo gotowany na zimę
Składniki tak jak w przepisach podanych wyżej. Do garnka wlać zimną wodę, wsypać cukier. Podgrzewać mieszając. Powstały syrop gotuje się 5 minut. Po zdjęciu z ognia szybko wsypać świeże kwiaty bzu czarnego, mieszać i lekko przyciskać drewnianą łyżką, aby całkowicie pokryły się syropem. Garnek przykryć, odstawić do ostudzenia. Następnego dnia syrop przecedzić przez sito wyłożone gazą, sok z kwiatów wycisnąć w dłoniach, kwiaty wyrzucić. Syrop przelać do czystego garnka, dodać sok z cytryny, nie przykrywać. Syrop podgrzewać na mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować małym ogniu przez 40-50 minut. Nie zapomnieć o mieszaniu! Po tym czasie syrop zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Jeszcze wrzący syrop z kwiatów bzu czarnego przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek. Szczelnie zamknięte suchymi pokrywkami postawić do góry dnem. Kiedy ostygną schować w ciemnym i suchym miejscu.
Wprawdzie podczas gotowania ginie witamina C, jednak zachowują się inne ważne substancje biologicznie czynne. 

Syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego i płatków róży na przeziębienie dla dzieci, syrop bez gotowania
Składniki
20 kwiatostanów czarnego bzu
10 dag płatków róży dzikiej, stulistnej lub pomarszczonej 
1 kg cukru
1-1,5 l wody
2 duże cytryny
Płatki róży odcinać nożyczkami tak, aby biała (gorzkawa) część płatka pozostała na roślinie. Można je przechować w lodówce 2-3 dni, lecz z czasem w płatkach zmniejsza się ilość witaminy C. Kwiaty dzikiego bzu czarnego muszą być przetworzone w dniu zbioru. Z wody i cukru przygotować syrop (jak wyżej).
Z wody i cukru ugotować przezroczysty syrop. Wcisnąć sok z cytryny (przez sitko) i gotować jeszcze przez 5 minut. Garnek zdjąć z gazu. Do dużego czystego słoja wsypać kwiaty bzu (bez łodyżek), następnie płatki róży. Zalać lekko ostudzonym syropem, płatki lekko ugnieść drewnianą łyżką, aby zanurzyły się w syropie. Słój zamknąć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciemnej i chłodnej szafce na 2-3 dni. Po tym czasie zlać płyn przez sito wyłożone gazą, z płatków dokładnie wycisnąć sok przez gruba gazę (będzie miał ciemniejszy kolor). Syrop z kwiatów czarnego bzu przelać do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Jest dobrym domowym lekiem na przeziębienia z męczącym kaszlem. Jeśli syrop ma stać długo i poza lodówką, przed rozlaniem go trzeba go doprowadzić do wrzenia.
Dobra rada: płatki zbierać w słoneczny i suchy dzień najlepiej około południa, kiedy róże rozwijają swój aromat. Najlepiej wybierać dzikie odmiany róż rosnących na czystych terenach i z dala od uczęszczanych dróg – dzikie odmiany są najwartościowsze. Róża stulistna (zwana cukrową) jest delikatniejsza w smaku i bardziej aromatyczna niż róża pomarszczona. Trzeba pamiętać o tym, że zbierana w ogrodzie nie może być poddana opryskom. Płatki nie mogą pochodzić z bukietów z kwiaciarni.

Rady jak zbierać kwiaty bzu czarnego, o zdrowotnych i leczniczych właściwościach kwiatów czarnego bzu oraz przepisy z kwiatów bzu czarnego: syrop, napar, wywar i nalewki można przeczytać w artykule „Właściwości lecznicze kwiatów dzikiego bzu czarnego.” 

Przepisy na przetwory z owoców czarnego bzu: sok z bzu czarnego, dżem z czarnego bzu, nalewka z bzu czarnego zawarte są w artykule „Dziki bez czarny. Przepisy na przetwory ze świeżych owoców czarnego bzu”. 

Artykuły powiązane: 
Lilak, pachnący i zdrowy.
Robinia akacjowa. Zdrowotne i terapeutyczne właściwości kwiatów akacji.   
Zdrowa nalewka z lipy. 
Płatki dzikich róż dla zdrowia.  
Kwiaty mniszka lekarskiego – przepisy dla zdrowia.

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Nie podobaja mi sie te przepisy. Syrop zawsze długo gotuje i zakwaszam kwaskiem cytrynowym a njie cytryna. Inaczej psuje sie

    1. Rzeczywiście syrop z czarnego bzu tradycyjnie przygotowuje się z kwaskiem cytrynowym. Od lat sporządzam go tylko z cukrem i sokiem z cytryny – mój syrop z bzu nie psuje się i jeszcze nikomu nie zaszkodził. Pozdrawiam Mama Dobra Rada

  2. Nie popsuje się, zakwaszam cytryną owoce bez cukru i słoiki stoją do wiosny. A kwasek to jednak chemia niepotrzebna kiedy dba się o czystość przetworów

  3. Zredukowałam ilość cukru zgodnie z radą. Pachniał i wyglądał świetnie, ale to nie był syrop, a raczej sok. Do następnej porcji dodałam więcej cukru

  4. Już trzeci rok robię syrop z kwiatów hyćki według waszego przepisu. W tym roku odważę się dodać płatki róży 😉

  5. W ubiegłym roku zmniejszyłam ilość cukru w „syropie” i to był strzał dziesiątkę. Nic się nie popsuło. Zawsze mogę dosłodzić napój miodem z korzyścią dla zdrowia. W tym roku robię jeszcze więcej przetworów z kwiatów bzu bo są rewelacyjne w smaku.

  6. Wolę suszyć kwiaty bzu niż je wkładać do butelek. Jest mi wygodniej . Ale mam szacunek dla tych którym się chce robić syropy ziołowe .

  7. Zawsze robiłam sok z owoców bzu na zimę ale chyba zdecyduję się w przyszłym roku na syrop z kwiatów. Zalałam kilka baldachów zimną wodą, wstawiłam do lodówki i podałam następnego dnia z sokiem z cytryny i odrobina miodu – zapach obłędny. Czy syrop też tak pachnie?

  8. Zrobiłam kilka buteleczek syropu z cytryną wg przepisu ale na dnie jest jakiś osad. Może dlatego że zredukowałam ilość cukru. Napój smakuje dobrze, ale martwi mnie to co pływa na dole.

Skomentuj Justyna Ż. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *