Wykorzystanie resztek ciast w kuchni
Jak wykorzystać resztki ciasta? Przepisy na smaczne desery z resztek ciasta, zwłaszcza tych nieudanych
Przepisy na wykorzystanie resztek ciasta po świętach: deser z resztek ciasta bez pieczenia; kuleczki z resztek ciasta bez pieczenia; zimny deser bez pieczenia z resztek ciasta z twarożkiem, owocami i bitą śmietaną; zapiekanka z resztek ciasta, herbatników, owoców, jaj i śmietany; słodka zapiekanka z resztek ciasta, z resztek chałki…
Deser z resztek ciasta i ciasteczek – warstwowy deser bez pieczenia
Składniki
kawałki suchego ciasta, ciasteczka
budyń lub sos waniliowy
resztki orzechów, migdałów i inne niewykorzystane składniki do deserów
resztki polewy czekoladowej lub czekolady
świeże i suszone owoce
delikatny alkohol (likier) lub sok owocowy
pucharki do deserów lub kieliszki do wina
Rozdrobnić resztki wypieków. Składniki nakładać warstwami do pucharków. Ostatnią warstwę z ciasta nasączyć sokiem lub likierem.
1. warstwa: kawałki suchego ciasta polane alkoholem lub sokiem;
2. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego;
3. warstwa: pokrojone świeże owoce;
4. warstwa: czekolada, posiekane orzechy, migdały, suche owoce…;
5. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego;
6. warstwa: pokruszone ciastka;
Kuleczki z resztek ciasta do kawy – deser bez pieczenia
Składniki
około 30 dag suchego ciasta piaskowego lub drożdżowego
około 10 dag resztek polewy czekoladowej lub czekolady
3 łyżki amaretto lub rumu, brandy albo 5-6 łyżek soku pomarańczowego
ew. wiórki kokosowe
Ciasto (mogą być też ciasteczka, pokruszony spód tortu) rozdrobnić i dokładnie wymieszać. Nasączyć alkoholem lub sokiem i odstawić na 20 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do masy, dokładnie wymieszać i ugnieść. Odstawić na 15 minut. Po około godzinie ulepić niewielkie kulki (jedną kulkę z jednej łyżki masy). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kulki można posypać wiórkami lub zawinąć w papierek jak cukierki i serwować do kawy lub mleka.
Rada: zamiast soku można dodać do podsuszonego ciasta 3 łyżki śmietany kremówki i 2 łyżki płynnego masła, a zamiast alkoholu kroplę aromatu waniliowego lub rumowego.
Zimny deser z resztek ciasta, z twarożkiem, owocami i bitą śmietaną – deser bez pieczenia
Składniki
20 dag suchego ciasta
płynne masło
30 dag twarożku*
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego domowego
szklanka bitej śmietany
świeże lub mrożone owoce
2-3 szerokie szklanki lub salaterki
Resztki ciasta drobno pokruszyć, wymieszać z niedużą ilością płynnego masła (okruchy nie powinny być suche). Nałożyć do szklanek. Dokładnie wymieszać twarożek z cukrem, sokiem i skórką cytryny, ostrożne dodać do masy bitą śmietanę. Nałożyć na warstwę ciasta, posypać owocami. Szklanki napełnione deserem z resztek ciasta wstawić do lodówki na 3 godziny.
Rada: Twarożek można zastąpić resztkami twarogu z mieszanego z jogurtem. Przed podaniem owoce można posypać niedużą ilością cukru pudru.
Zapiekanka z resztek ciasta, herbatników, owoców, jaj i śmietany
Składniki (6 porcji)
30 dag resztek ciasta, słodkich rogali, chałki, herbatników…
6 jaj
szklanka śmietany
laska wanilii lub cukier waniliowy
10 dag rodzynków
20 dag kwaśnych owoców (np. żurawiny lub suszonej wiśni, łodygi rabarbaru)
cukier do smaku
cynamon
Resztki słodkich wypieków rozdrobnić lub posiekać. Rabarbar wymyć i pokroić, dodać rodzynki, wymieszać. W misce wymieszać cukier, wanilię, jaja, cynamon. Na koniec dodać śmietanę, wsypać pokruszone lub pokrojone w kostkę ciasta. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (górna i dolna grzałka) przez około 30 minut. Zapiekankę z resztek ciasta podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
Słodka zapiekanka z resztek ciasta, z resztek chałki
Składniki
chałka lub resztki ciasta, resztki miękkiego pieczywa*
szklanka mleka
2 jaja
4 jabłka**
po łyżce rodzynków i orzechów
łyżka masła
2 łyżki cukru, cynamon lub wanilia
Pieczywo lub ciasto pokroić w kostkę grubości 1 cm. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Natłuścić formę do zapiekanek, na dno wysypać krojone pieczywo, następnie jabłka wymieszane z rodzynkami i orzechami. Włączyć piekarnik (temp. 180° C). Lekko podgrzać mleko, wbić do niego jaja, dodać cukier, cynamon i wymieszać mikserem. Masę wylać na pieczywo z jabłkami (mleko może dosięgać do wysokości najwyżej 2 cm poniżej warstwy jabłek). Na wierzch rozłożyć płatki masła. Zapiekać około 45 minut, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor (nie może być mokra). Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie ciemnieć, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Zapiekankę z resztek ciasta podawać na ciepło.
*Mogą być też resztki chleba pszennego (tostowego), resztki bułki kajzerki
**Jabłka można pominąć, ale mleko nie może zalać ciasta.
Taką zapiekankę robiła moja babcia z gruszkami z działki i migdałami. Rozmarzyłam się…