Jak dieta wpływa na kondycję włosów? Witaminy
Gdzie znajdują się witaminy ważne dla zdrowia włosów?
Główną witaminą wzrostu włosa jest witamina A. Niedobór witaminy A skutkuje kruchością i wypadaniem włosów. Występuje w dużych ilościach w produktach zwierzęcych: tran rybi i kawior, wątroba (zwłaszcza wołowa), podroby, mleko, masło, margaryna, śmietana, twarożek, ser i żółtko jaja.
Zawarte w owocach, w warzywach i w ziołach karoteny, czyli pomarańczowożółte organiczne barwniki roślinne, organizm potrafi przekształcić w witaminę A. Dlatego dieta powinna zawierać gotowaną marchew, słodką paprykę, cebulę dymkę i szczypiorek, sałatę, dynię, pomidory, jarmuż, szpinak, brokuły, buraki ćwikłowe, kapustę włoską, morele, płatki nagietka. Owoce, warzywa i zioła powinny być spożywane z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
Przy niedoborze witamin z grupy B włosy stają się cienkie, słabe, przetłuszczają się i wypadają. Pojawia się przedwczesna siwizna. Aby dostarczyć witaminy B powinno się spożywać mleko, jogurt, maślankę, ser, jaja, wątrobę cielęcą, wołową i z kurczaka, schab wieprzowy, polędwiczkę wieprzową, pierś i nogę kurczaka, chude mielone mięso z indyka, wołowinę i cielęcinę, ryby (makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg), ryż, płatki zbożowe, otręby pszenne, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca), banany, pomarańcze, grzyby (pieczarki), orzechy (ziemne, pistacje), migdały, nasiona słonecznika i lnu.
Witamina C wpływa na sprężystość włosów, wzmocnienie drobnych naczyń krwionośnych a zatem lepsze odżywienie cebulek włosów. Niedobory witaminy C powodują słaby wzrost, wczesne starzenie się i wypadanie włosów. Główne źródła witaminy C to owoce dzikiej róży, owoce czarnej porzeczki, czerwona słodka papryka, kiwi, truskawki, cytryna, pomarańcze, jarmuż, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kiszona kapusta i inne kiszonki. Witamina C jest niezbędna do tworzenia ważnego dla włosów aminokwasu białkowego, tyrozyny.
Brak witaminy D powoduje słaby wzrost włosów, wypadanie włosów a nawet łysienie. Dieta bogata w witaminę D i częste przebywanie na słońcu przyczynia się do zagęszczenia się włosów. Dobre źródła witaminy D to tłuste ryby, tran z wątroby dorsza i pokarmy wzbogacone witaminą D. Nieduże ilości witaminy D dostarczają niektóre grzyby, mleko, wieprzowina, jaja.
Witamina E wzmacnia, nawilża i nadaje blask włosom. Zapobiega wypadaniu włosów, przyczynia się do szybszego wzrostu. Witaminę E dostarczą olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, orzechy laskowe i ziemne, migdały, nasiona słonecznika, awokado, szpinak, kiwi, dynia, brokuły, jeżyny.
Biotyna (witamina H) likwiduje łojotok i łupież, wpływa na wzrost włosów. Najwięcej biotyny występuje w gotowanej wątrobie wieprzowej i wołowej, gotowanym jajku, łososiu, pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, drożdżach, awokado, surowym kalafiorze, marchwi, orzechach, cebuli. Biotyna nie ulega zniszczeniu podczas gotowania!
Witamina K wpływa na mocne osadzenie cebulki włosa w mieszku włosowym. Jej najlepszym źródłem jest jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, szpinak, brokuł, brukselka, kapusta głowiasta, szparagi, kiwi, awokado, sałata. Niestety witamina K jest wrażliwa na działanie światła oraz wysokich temperatur. Jej niedostatek w organizmie może spowodować długa kuracja antybiotykami, częste zażywanie środków przeciwbólowych a nawet konserwanty w żywności.
Artykuły powiązane:
Jak dieta wpływa na kondycję włosów? Makro- i mikroelementy.
Pielęgnacja włosów przetłuszczających się.
Pielęgnacja włosów przetłuszczających się z łupieżem.