Warzywa strączkowe z puszki. Szybkie przepisy z fasolką i soczewicą
Przepisy na szybkie odżywcze potrawy z warzywami strączkowymi – dziś czerwona fasola i brązowa soczewica z puszki.
Chili sin carne
Składniki (2 porcje)
15 dag czerwonej fasoli z puszki (kidney, azuki)
1 liść laurowy
pół szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
szklanka papryki pokrojonej w kostkę
pół szklanki pokrojonego w kostkę selera (lub kopru włoskiego)
3-4 mięsiste pomidory
kilka plastrów dobrze przyprawionej wędliny
ząbek czosnku, siekany
1-2 łyżki oliwy lub oleju
5 łyżek przecieru pomidorowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
ew. trochę wody do rozrzedzenia sosu*
Fasolkę przełożyć na sitko, chłodną wodą spłukać z niej sos i odstawić. Bulwę selera wyszorować, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę. Pomidory wymyć, pokroić w ćwiartki, odrzucić twarde części. Paprykę wymyć, odrzucić niejadalne części i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić, obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i zeszklić na oleju z dodatkiem liścia laurowego. Do cebuli dodać paprykę i krótko smażyć mieszając. Dodać pomidory, pokrojony seler, przyprawić przyprawami i wszystko dusić na małym gazie, aż seler zacznie mięknąć. Zamieszać. Dodać posiekany czosnek, a po minucie przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać fasolkę i wędlinę. Na talerzu obficie posypać siekaną natką pietruszki.
*Jeśli chcemy mieć gęsty sos pomidorowy wystarczy zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną z 3-4 łyżkami zimnej wody.
Sałatka z brązową soczewicą, pomidorem i chlebem
Składniki (2 porcje)
25 dag mięsistych pomidorów
pół puszki brązowej soczewicy
5 dag żółtego sera, tartego
10 dag chleba razowego
duży ząbek czosnku
kilka nasion kminku
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
Sos
2 łyżki oleju
3-4 łyżki soku z cytryny
sól, mielony czarny pieprz, chilli do smaku
Dwie łyżki oleju i sok z cytryny dobrze wymieszać z solą, pieprzem, chilli i odstawić. Pomidory wymyć, pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w piórka a chleb w niedużą kostkę. Czosnek posiekać. Pozostałą część oleju podgrzać na patelni i podsmażyć na nim chleb. Kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i kminek, smażyć minutę mieszając. Soczewicę wyłożyć z puszki na sitko, przepłukać chłodną wodą. Ser zetrzeć na tarce, grubo posiekać natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem, wstawić do lodówki. Sałatkę można przygotować wieczorem i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.