Lody
Domowe lody z owoców, jogurtu albo twarożku to zdrowa uczta dla całej rodziny, łatwe w przygotowaniu bez maszyny do lodów i bez mieszania podczas zamrażania.
Kremowe lody bananowe (Nice Cream, lody Nana) przygotowane w domu to zdrowy deser dla każdego – chłodzący i kremowy, ale z mocno zredukowaną ilością cukru i tłuszczu, ponieważ wykonany jest z mrożonych owoców i chudego jogurtu. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych lodów, które zwykle robi się z jajek, tłustej śmietanki, pełnego mleka i sporej ilości cukru.
Łącząc ze sobą zdrowe składniki można szybko stworzyć apetyczne warianty deseru bogatego w błonnik, sole mineralne i witaminy.
Jak mrozić banany do kremowych lodów bananowych?
Bardzo dojrzałe banany obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do torebki foliowej i zamrozić. Po przynajmniej 4 godzinach banany wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 minut, aby lekko zmiękły.
Prosty krem bananowy
Składniki na 3 porcje:
3 dojrzałe banany zamrożone w plasterkach
100 g gęstego naturalnego jogurtu Skyr
ew. cukier waniliowy lub starta gorzka czekolada
Plasterki bananów i jogurt zblendować, można dodać ekstrakt waniliowy do smaku. Masę przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka i mrozić przez 20 minut, aby stwardniała lub podać od razu.
Delikatny krem bananowo-migdałowy
Składniki na 3 porcje:
3 dojrzałe banany zamrożone w plasterkach
100 ml gęstego jogurtu naturalnego skyr
1,5 łyżki syropu klonowego
łyżeczka masła
1/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
posiekane orzechy albo płatki migdałowe do posypania
Składniki zmiksować w blenderze, aż masa uzyska kremową konsystencję.
Czekoladowo-miętowy krem
Składniki na 3 porcje:
3 dojrzałe banany zamrożone w plasterkach
100 ml gęstego jogurtu naturalnego skyr
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
posiekana gorzka czekolada do posypania
listki świeżej mięty pieprzowej do dekoracji
Składniki zmiksować w blenderze, aż masa uzyska kremową konsystencję.