Wartości odżywcze i właściwości lecznicze moreli
Wartości odżywcze moreli i przeciwwskazania
Morele to doskonały produkt dietetyczny, spożywanie 3/4 szklanki ich miąższu wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na najważniejsze witaminy. Zawierają wyjątkowo dużo witaminy C, E, P, B1 i PP, ale przede wszystkim wyjątkowo dużo karotenu (prowitaminy A). Sok jest wykorzystywany w leczeniu lub zapobieganiu niedoborom witaminy A. Już 15 dag soku zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na karoten.
Zawierają też sporo magnezu, fosforu, wapnia, soli żelaza, boru, manganu i związków jodu. Poleca się picie soku kobietom w ciąży oraz dzieciom jako środek stymulujący wzrost, odżywczy i wzmacniający ze względu na bardzo dobrą przyswajalność zawartego w nim wapna i żelaza. Świeże owoce moreli zawierają dużo soli potasowych, a suszone morele nawet 5-6 razy więcej.
Przeciwwskazania
Morele mają działanie przeczyszczające, dlatego stosowane ich w dużych ilościach (więcej niż 10-15 sztuk dziennie) mogą powodować bóle żołądka, biegunkę i utratę wielu elementów śladowych.
Morele nie są łatwostrawne, dlatego nie powinny być spożywane z mięsem ani na czczo, lecz zawsze po posiłku. Picie zimnej wody po zjedzeniu świeżych moreli może spowodować biegunkę.
Świeżych moreli nie powinno się spożywać razem z surowym mlekiem, śliwkami, figami ani ogórkiem, gdyż powoduje to rozstrój żołądka.
Nie zaleca się spożywania moreli przy obniżonej funkcji tarczycy i w chorobach wątroby (morela zawiera bardzo dużo karotenu), w chorobach dwunastnicy, przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i wrzodach.
Zawierają dużą ilość sacharozy (w niektórych odmianach nawet 84%), dlatego cukrzycy powinni jej unikać.
Właściwości lecznicze moreli
Ze względu na wyjątkowe bogactwo w sole potasowe polecane są osobom z chorym układem sercowo-naczyniowym (zwłaszcza przy niewydolności serca i zaburzeniach rytmu serca, dusznicy bolesnej, zawale mięśnia sercowego i nadciśnieniu) oraz w chorobach nerek.
Zawierają wyjątkowo dużo magnezu, dlatego pomagają szybko i trwale usunąć wysokie ciśnienie krwi. Przy nadciśnieniu tętniczym zaleca się jeść w sezonie jak najwięcej moreli.
Zawarte w morelach związki hamują rozwój bakterii gnilnych, pomagają normalizować zaburzenia w skomplikowanym procesie trawienia, usunąć z ciała toksyczne produkty przemiany materii i cholesterol.
Morele pomagają przy zatruciach organizmu, są bardzo przydatne dla osób pracujących w przemyśle chemicznym i mieszkańców miast.
Morele zawierają flawonoidy pomagające wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, dlatego bez wątpienia będą przydatne dla osób cierpiących na żylaki.
Sok morelowy posiada duże właściwości antybiotyczne.
Sok z moreli jest wykorzystywany w profilaktyce raka żołądka i tworzenia się wrzodów. Pomaga normalizować kwasowość żołądka i ma zastosowanie w przypadku niestrawności u ciężko chorych dzieci.
Olej morelowy ma niską kwasowość i niską lepkość, jest często stosowany w przemyśle farmaceutycznym olej z pestek moreli wchodzi w skład niektórych leków podawanych domięśniowo lub podskórnie, a także do wytwarzania maści. Olej z moreli jest stosowany z powodzeniem jako lekarstwo na kaszel, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, a nawet astmę.
W celach leczniczych wykorzystuje się nawet słodkie jądra owoców, żywicę i korę drzewa (wywar z kory poprawia pracę mózgu po udarze).
Artykuły powiązane:
Morele powinny jeść nawet małe dzieci więc chyba nie są ciężkostrawne
Mają w sobie bardzo twardy błonnik, dlatego przed podaniem moreli małym dzieciom gotuje się je i przeciera przez sitko. Na sicie zostaje trudny do strawienia błonnik, MDR
Boli mnie brzuch po świeżych morelach nawet jeśli są miękkie, ale jem często przecier i jest OK
Bardzo dobrze napisane. Dobrze się czyta.
Szkoda że sezon na morele jest taki krótki